Dorpsbewoners in ’t Dorpshuus van Varsselder-Veldhunten tijdens de proeverij.  Foto Nico Marcus,
Dorpsbewoners in ’t Dorpshuus van Varsselder-Veldhunten tijdens de proeverij. Foto Nico Marcus,

Vijfjarig bestaan Dorpshuus gevierd met paasproeverij

Algemeen

VARSSELDER-VELDHUNTEN – Vijf jaar geleden opende 't Dorphuus de deuren, een gemeenschappelijk onderkomen voor bijna alle verenigingen en organisaties die het dorp rijk is. In het paasweekend werd dit gevierd met een proeverij van gerechten, bereid door de inwoners zelf. De aanvankelijk scepsis jaren geleden, vooral bij leden van verenigingen die hun vertrouwde thuishaven moesten verlaten, is ingeruild voor waardering over wat de dorpsbewoners toch zelf samen voor elkaar gekregen hebben.

Door Reinier Kroesen

Joris ten Have, voorzitter Beheersstichting van 't Dorpshuus: "Het thema van de lustrumviering is 'Heel Varsselder-Veldhunten proeft!' Dorpsbewoners konden van tevoren aangegeven wat ze wilden koken of bakken, om te komen tot voldoende en divers aanbod."
Op paaszaterdag kwamen rond 16.00 uur de eerste bezoekers binnen voor koffie met taart. Later deden ze zich tegoed aan salades, soepen en warme gerechten, onder muzikale begeleiding van een stemmig jazzy combo. Voorzitter Wim Klompenhouwer van leefbaarheidsvereniging VDVV was één van de drijvende krachten achter de oprichting van het gezamenlijke verenigingsonderkomen. Hij erkent dat de aanloop niet gemakkelijk was. Menige vereniging stond in het begin niet te springen het vertrouwde honk of eigen repetitieruimte te verlaten, om op te gaan in een groter geheel. Het OLV Gilde verkocht voor het gemeenschappelijk ideaal zelfs gildegebouw De Tent. Ook de kermis verkaste van de vertrouwde locatie in Veldhunten naar de randen van de wat minder poëtische sportvelden. Voor dit nieuwe onderkomen werd een flink stuk bijgebouwd aan de bestaande accommodatie van voetbalvereniging GWVV. Er kwam een doorbraak met schuifwanden naar de al aanwezige sporthal, die nu bij gelegenheid verwordt tot bijvoorbeeld concertpodium of kermiszaal. Ook de bestaande voetbalkantine werd erbij betrokken, zodat er nu één multifunctioneel geheel is ontstaan waar vrijwel elke dorpsvereniging onderdak vond.
Vrijwilligers uit alle geledingen bemannen bij toerbeurt de bar, de symbolische euro die dat per uur oplevert sluizen ze door naar hun eigen verenigingskas. Wim kijkt met voldoening terug op die eerste vijf jaar, één van de hoogtepunten was het ongedwongen werkbezoek van toenmalig kroonprins Willem-Alexander in juni 2012. De aanleg van de aanpalende Groene Belevingsruimte met dorpstuin en dierenweide bleek van toegevoegde waarde. Maar hij blijft met kritisch oog kijken naar de toekomst. Met het nodige kunst en vliegwerk lukt het telkens de begroting weer rond te krijgen. Het wordt wel steeds lastiger om vrijwilligers te krijgen en het lijkt hem op een gegeven moment onvermijdelijk over te gaan tot het aannemen van (deels) betaalde krachten. Ook al om de opzet professioneler te maken. Voor het moment overheerst echter alom tevredenheid: "Meer dan tweehonderd bezoekers mochten we vandaag begroeten. Een sfeervolle en gezellige bijeenkomst met voor jong en oud wat te doen. Ongedwongen en laagdrempelig, voor herhaling vatbaar."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant