De Lintjesregen in Oude IJsselstreek was in de DRU Cultuurfabriek. Foto: Walter Hobelman
De Lintjesregen in Oude IJsselstreek was in de DRU Cultuurfabriek. Foto: Walter Hobelman

Lintjes voor mensen achter de schermen

Algemeen

ULFT - "U wilt dit misschien wel helemaal niet. Want u staat niet zo graag in de schijnwerpers. Maar gelukkig zijn er mensen in uw omgeving die vinden dat u zó bijzonder bent dat u een lintje verdiend hebt. En dat vindt onze koning ook. En ik kan niets anders zeggen dan dat het volkomen terecht is. U mag uw lintje met trots dragen, want u hebt hem écht verdiend", aldus burgemeester Otwin van Dijk tijdens zijn korte speech, voorafgaand aan het moment waarop zeven inwoners van gemeente Oude IJsselstreek werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Walter Hobelman

De overeenkomst tussen de zeven personen die de versierselen en de oorkonden in ontvangst mochten nemen is hun belangeloze, langdurige en tomeloze inzet ten bate van de samenleving. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat de betrokkenen veertig jaar of langer als vrijwilliger heel veel werk hebben verzet binnen het maatschappelijke leven. Niet om er zelf beter van te worden. "U bent stuk voor stuk voorbeelden en inspirators voor anderen. Als de hele wereld zou bestaan uit mensen zoals u dan was de wereld een stuk beter", meent de burgemeester.
Zo ontving Fien Driessen-Wenting een onderscheiding vanwege haar vele werk voor ouderen en parochianen in Terborg. Ook nu nog, op 83-jarige leeftijd, blijft zij zich inzetten en doet men nooit tevergeefs een beroep op haar. Zelfs zo frequent dat mensen in haar omgeving zich afvragen 'is ze nog weleens thuis?'
Ook Hannie Ruesink-Zeevalkink uit Terborg is zo'n bezige bij. "U bent een duizendpoot met een hart van goud", aldus Van Dijk. Sinds 2000 is mevrouw Ruesink actief voor de Zonnebloem afdeling Terborg. En ook het Katholiek Vrouwen Gilde kan altijd op haar rekenen, evenals Harmonie Terborg. "Mensen zoals u zijn onmisbaar voor de gemeenschap", complimenteert de burgemeester haar.
Een andere Zonnebloem-vrijwilligster, Joke Wilting-Harmsen uit Megchelen, is ook al iemand die zich niet verveeld. "U hebt niet alleen een gouden hart, maar ook gouden handjes, heb ik gehoord", verklapt Van Dijk. Als vrijwilligster bij Azora verzorgt zij met regelmaat het middageten in de Azora locatie Maria Magdalena Postel in Gendringen en helpt met handwerkactiviteiten. Ook is ze als verpleegkundige regelmatig mee geweest met vakantiereizen van de Zonnebloem. "De lijst met vrijwillige activiteiten is oneindig", aldus de burgervader.
Jan Leuverink uit Terborg kreeg een lintje omdat ook hij veel vrijwillige functies heeft bekleed, vooral in de gymnastiekwereld. Lid van de technische commissie, jurylid, trainer en leider, niets was Jan te veel. En nog steeds is hij zeer betrokken bij de turnsport. In zijn eigen huis heeft hij zelfs een klein museum ingericht over het gymverenigingsleven. Volgens de burgemeester is Leuverink "iemand die een voorbeeld is van hoe men ook op late leeftijd nog betrokken kan zijn bij de maatschappij en het verenigingsleven in het bijzonder",
Jan Peters uit Breedenbroek si onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke voetbalvereniging Ajax-B en de geloofsgemeenschap. Hij is al sinds 1965 actief bij het voetbal en sinds 1985 bij de Verrijzenis Parochie. "Het mooie aan u is, dat u ook de volgende generaties weet te enthousiasmeren om vrijwilligerswerk te doen", spreekt Van Dijk waarderend uit
Ook August van Onna uit Terborg is binnen de voetbalsport actief en dat al ruim 55 jaar. De lijst met zijn werkzaamheden voor voetbalvereniging Viod is onuitputtelijk en indrukwekkend. Bestuursfuncties, scheidsrechter, schrijver, organisator en dat allemaal naast zijn werk als leerkracht. "Van Onna is iemand die een grote bijdrage levert aan de participatiesamenleving", omschrijft de burgemeester.
André van Eekeren uit Ulft heeft een muzikale staat van dienst. Het Ulfts mannenkoor en de Strangzangers hebben jarenlang van zijn vrijwillige inspanningen als bestuurslid kunnen genieten. Daarnaast is Van Eekeren actief voor de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen en de stichting Marengo Para Equestrian ("Lang op geoefend maar het is gelukt", aldus burgemeester Van Dijk). Deze laatste stichting zet zich in voor Yvette van Geenen, een gehandicapte dressuurruiter.

Na afloop van de bijeenkomst 'algemene gelegenheid' zoals de lintjesregen officieel heet, gingen de gedecoreerden op de foto en was er nog een gezellige nazit in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant