Wethouder Peter van de Wardt overhandigt de sleutel. Foto: Reinier Kroesen
Wethouder Peter van de Wardt overhandigt de sleutel. Foto: Reinier Kroesen

Gemeente draagt Buurtschapshuus over aan inwoners

Algemeen

HEELWEG – De inwoners van de ruim duizend inwoners tellende plaats kunnen de handen uit de mouwen steken. Afgelopen dinsdag werd het dorpshuis door de gemeente, tot dan toe eigenaar, verkocht aan Stichting Buurtschapshuis Heelweg. Kostprijs? Een symbolisch bedrag van twee euro, één voor het gebouw en één voor de inventaris. Wethouder Peter van de Wardt overhandigde na de notariële afhandeling 's middags de sleutel aan stichtingsvoorzitter Robert van der Meij. Gelijk het startsein van een grondige verbouwing, om het vanaf nu als Buurtschapshuus te betitelen onderkomen te moderniseren.

Door Reinier Kroesen

Van der Meij: "Hoe lang precies weten we niet, maar toch al wel veel langer dan tachtig jaar is het Buurtschapshuis al als zodanig in gebruik. Daarvoor was het een school. Dit gebouw is het onderkomen voor zo'n beetje alle plaatselijke verenigingen en instanties, maar ook opvangruimte voor peuters en de ouderensoos."
Dinsdag 16 mei droeg de gemeente na een lange periode van onderhandelen het pand aan de Stichting Buurtschaphuis Heelweg over. Om de nieuwe start te benadrukken is de naam nu officieel gewijzigd in Buurtschapshuus. Een eerder bestuur heeft geprobeerd te komen tot nieuwbouw dicht bij het voetbalveld. Het huidige onderkomen zou in dat geval gesloopt worden. Toen dat om financiële redenen niet van de grond kwam heeft een complete groep nieuwe bestuurders ingezet op verbouwing van de huidige accommodatie. Ongeveer twee jaar geleden is dat project toen van start gegaan. Door de gemeente is daarvoor inmiddels een bedrag van 96.000 euro beschikbaar gesteld (was al gereserveerd voor achterstallig onderhoud) en 149.000 euro subsidie om de verbouwing verder te bekostigen. De rest van de investering komt uit andere fondsen en mogelijk een provinciale bijdrage. De totale kosten bedragen naar verwachting meer dan een half miljoen.
Robert van der Meij: "Het gebouw wordt eerst gestript, afgelopen zaterdag zijn we gelijk al begonnen. De meeste verenigingen zijn tijdelijk ondergebracht in De Radstake. De zaal krijgt verschillende ruimtes, zodat er diverse activiteiten tegelijk plaats kunnen vinden. Het plafond wordt verlaagd en voorzien van dakramen, aan de zijkant wordt een grote serre over de volle breedte aangebouwd. Van buiten krijgt het een meer eigentijdse aankleding en een buurtbewoner ontwerpt een logo en huisstijl, op alle fronten gaan we dus moderniseren." Van der Meij vertelt verder: "Henk Kraan is onze bouwpastoor, die gaat het hele verbouwproces begeleiden. Op de zaterdagen wordt er telkens met een grote ploeg gewerkt, door de week zullen meer vutters aan het werk zijn. Aan Bouwbedrijf Bruggink is de casco verbouwing uitbesteed, de rest doen we met vrijwilligers, een ploeg van circa 75 personen. Nu inwoners zien dat er ook daadwerkelijk wat gebeurt, ontstaat meer hulpvaardigheid. We bereiken nog lang niet iedereen, maar zien het enthousiasme wel groeien en er komt meer medewerking. Aan het eind van het jaar moet het af zijn, vanaf de herfstvakantie willen we de peuters alweer ontvangen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant