Spelmoment uit de wedstrijd De Graafschap tegen Vitesse O19. Foto: De Graafschap Pincvision Voetbalacademie

De Graafschap O19 in de wachtkamer na 1-1 gelijkspel tegen koploper Vitesse

Algemeen

Promotie naar Eredivisie afhankelijk van resultaat Roda JC O19 tegen ADO Den Haag

Door John van der Kamp

DOETINCHEM - De Graafschap O19 heeft woensdagmiddag niet op eigen kracht de promotie al veilig kunnen stellen, in de wedstrijd thuis op Sportpark Bezelhorst tegen koploper Vitesse O19. Bij winst was het team van trainer Rogier Meijer zeker geweest van promotie. Na 90 minuten stond er 1-1 op het scorebord en hierdoor is De Graafschap afhankelijk van het resultaat van concurrent Roda JC O19, dat aankomende zaterdag uit speelt tegen ADO Den Haag.

Ook voor tegenstander Vitesse O19 stond woensdag een prijs op het spel. Bij winst waren de Arnhemmers, al wel zeker van de promotie, ook kampioen van de eerste divisie. De eerste helft ging gelijk op. Vitesse kreeg wel meer doelkansen maar De Graafschap had met keeper Nick van den Dam een uitstekende sluitpost. Tot tweemaal toe voorkwam de doelman een zeker lijkende tegentreffer. Lars ten Teije en Jesse Schuurman van Vitesse konden goede kansen niet verzilveren. Toch kwam Vitesse na 15 minuten op voorsprong. Een corner werd door Graafschap-speler Thijs van Amerongen uit de doelmond gekopt en viel net buiten de zestien voor de voeten van Vitesse-aanvaller Hidde van Dijk. Van 'n metertje of zeventien haalde hij uit en zag de bal via de binnenkant van de rechterpaal binnenvallen (0-1).

De beste kans voor de thuisclub om de gelijkmaker te scoren was voor Delano Burgzorg. Vanaf de linkerzijde, nabij de achterlijn, had De Graafschap-middenvelder Jonathan Vergara de bal teruggelegd ter hoogte van de rand zestien. Delano Burgzorg zette zijn lichaam ertussen en kon vrij op het Vitesse-doel afgaan. Doelman Job Schuurman deed een paar stappen vooruit om de bal te blokkeren. De Graafschap hield er een corner aan over. Na ruim een half uur spelen kwamen De Doetinchemmers met de schrik vrij, zodat de 0-1-stand op het scorebord bleef; doelman Nick van den Dam werd bij het uitlopen gehinderd toen hij een vrije trap in de lucht wilde onderscheppen. Vitesse-verdediger Younes Zakir leek daar dankbaar gebruik van te gaan maken, maar hij zag zijn kopbal via de lat weer het veld instuiteren.
Met de kleine voorsprong van 0-1 voor Vitesse stuurde de 23-jarige scheidsrechter Martin Kieft de teams naar de kleedkamer. In de tweede helft startte De Graafschap O19 fel en dit resulteerde direct in de gelijkmaker. Aan de basis stond middenvelder Jonathan Vergara. Listig streelde de linkspoot de bal richting de punt van het strafschopgebied aan de linkerkant. De bal leek een eenvoudige prooi te worden voor Vitesse-doelman Schuurman, maar de sluitpost weifelde bij het uitlopen en bleef plots stilstaan. Spits Delano Burgzorg was er als de kippen bij en schoof de bal onder de vallende doelman door (1-1).
De fase daarop volgend was het Vitesse dat op jacht ging naar een voorsprong om zo het kampioenschap veilig te stellen. Eerst was het invaller Levi van der Spek die Vitesse weer aan een voorsprong had kunnen helpen. Ook Younes Zakir kreeg een kopkans, maar wederom toonde De Graafschap-doelman Van den Dam zich een uitstekende sluitpost en hield hij zijn team in de wedstrijd.
Ook De Graafschap kreeg nog twee mogelijkheden om tot scoren te komen. Het eerste balcontact van invaller Quinn Vervelde leek in het doel te verdwijnen. De bal stuitte echter tegen de lat en weer het veld in en Thijs van Amerongen zag een paar minuten later zijn kopbal net over de lat verdwijnen. Tegen de tijd dat de slotfase aanbrak, had Vitesse al haar krachten verspeeld en mochten de Arnhemmers blij zijn dat het Burgzorg niet lukte de bal over de Vitesse-doelman te stiften. Na zes minuten extra speeltijd floot scheidsrechter Martin Kieft voor de laatste keer en vielen De Graafschap-spelers uitgeput neer in het gras.

Dit gelijkspel tegen koploper Vitesse geeft nog geen garantie voor promotie naar de Eredivisie, het team van Meijer zit in de wachtkamer. Mocht Roda JC O19 zaterdag in de laatste competitiewedstrijd uit tegen ADO Den Haag punten verspelen, dan is promotie voor De Graafschap O19 een feit. Een kroon op het werk van de scheidende De Graafschap-trainer Meijer, die volgend seizoen NEC O19 gaat trainen.