Onderwijzer Marcel Roelofs en collega Sanne Spijkers van OBS De Woelwaters. Foto: Reinier Kroesen
Onderwijzer Marcel Roelofs en collega Sanne Spijkers van OBS De Woelwaters. Foto: Reinier Kroesen

Basisscholen staken voor meer loon en waardering

Algemeen

ULFT – Basisschoolleraren willen behalve een drastische werkdrukverlaging, meer waardering en kleinere klassen ook beter betaald worden. Daarom is er op dinsdag 27 juni een landelijke staking onder de noemer 'PO in Actie' (Primair Onderwijs). In de ochtend wordt op bijna alle basisscholen in Nederland een uur lang geen les gegeven. 's Middags wordt een petitie aangeboden in Den Haag. De betrokken Marcel Roelofs - leerkracht van OBS De Woelwaters - is een van de eerste ondertekenaars. Hij is als regiocoördinator één van de kartrekkers van Gelderland voor de actiedag. Het bewust maken van de ouders, het gaat tenslotte om de toekomst van hun eigen kind, is één van zijn speerpunten.

Door Reinier Kroesen

"Op 27 juni houden we ook op onze school een zogenaamde 'prikactie', een officiële staking mogen we niet houden, daar zijn heel andere regels voor. Die dag wordt van 8.30 tot 9.30 uur geen les gegeven. Ik ben een van de vijf Gelderse regiocoördinatoren. Tot mijn taken behoren het contact leggen met de media en delen van informatie. We doen het samen met de vakbonden en de PO-raad, alles wat maar met basisonderwijs van doen heeft, vormt samen weer PO-Front", legt Roelofs uit. De actie wordt enorm breed gedragen, bijna alle schoolbesturen, ook hier in de omgeving nemen deel, zegt de basisschoolonderwijzer. "Ons loon is twintig procent lager dan dat van leraren in het voortgezet onderwijs (VO), terwijl ze net als wij tweedegraads geschoold zijn. Niemand kan uitleggen waarom dat verschil er is. Het is dus niet vreemd dat zo velen overstappen. Het VO is overigens solidair met ons, die overwegen ook een uur later te beginnen. Het actie-initiatief is in februari genomen door Jan van de Ven en Thijs Roovers, met het oog op de verkiezingen destijds. Inzet is het verhogen van het budget voor basisonderwijs in het nieuwe regeerakkoord. Pas als we een nieuw kabinet hebben wordt duidelijk of onze eisen zijn ingewilligd. Die beide initiatiefnemers openden een Facebook groep. Van de 120.000 basisschoolonderwijzers in Nederland hebben zich er al 42.000 aangemeld."
"Ook ouders kunnen de online petitie ondertekenen die we 27 juni om 16.00 uur aan minister-president Rutte in Den Haag overhandigen. Ik wil dat zij zich bewust worden dat die acties ook in het belang zijn van hun kind en de toekomst van het onderwijs, het is nu of nooit. Graag zou ik kleinere klassen zien, ongeveer 24 leerlingen. Er is voldoende draagvlak voor de actie, maar ik wil zien dat die ouders dat ook bevestigen door het tekenen van die petitie. Ik ben nu 52 jaar, dus doe het niet meer alleen voor mezelf, maar voor de jongeren en de toekomst van het onderwijs." Roelofs Het is een hartstikke mooi vak man! Ik merk dat studenten hier op school vaak denken: shit, da's toch harder werken dan ik dacht. En dan in ogenschouw genomen dat ze een stuk minder verdienen dan leeftijdsgenoten. Wij gaan met deze actie hopelijk zorgen voor meer waardering en ik wil dus ook de ouders erbij betrekken. Die zijn tevens van harte uitgenodigd mee te gaan naar Den Haag."
Voor meer info en het tekenen van de petitie: www.pofront.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant