Sem Roelofs in actie tijdens NK rolstoeltafeltennis in Rotterdam. Foto: NTTB/Theo Bense
Sem Roelofs in actie tijdens NK rolstoeltafeltennis in Rotterdam. Foto: NTTB/Theo Bense

Ulftenaar Sem Roelofs Nederlands Kampioen rolstoeltafeltennis

Algemeen

ULFT – Probeer het eens: tafeltennis spelen in een rolstoel, op zich al een hele opgave! De bijna twintigjarige Sem Roelofs doet dat al jaren lang en dan ook nog bij een reguliere vereniging. Vorige week werd hij in Rotterdam Nederlands Kampioen rolstoeltafeltennis, daarnaast speelt hij mee in een Duitse competitie. Sem heeft zich als doel gesteld om uiteindelijk de Paralympische Spelen te bereiken.

Door Reinier Kroesen

Sem Roelofs werd geboren met Spina Bifida (open ruggetje). Een sportieve gast, al heel jong zwom en tenniste hij een periode. De plaatsing van een tafeltennistafel op het schoolplein van zijn basisschool De Woelwaters vormde het beginpunt van zijn tafeltenniscarrière. Via een schooltoernooi kwam hij bij de tafeltennisvereniging Hercules in Terborg terecht waar hij nog altijd competitie speelt, als enige in een rolstoel. Hij werd vervolgens op een toernooi gescout als belofte. Er werd in die tijd nauwelijks getraind, af en toe was er een trainingskamp. Enkele jaren later werd de aanpak professioneler en kwam hij onder de hoede van de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB). Hij speelde de afgelopen jaren al diverse toernooien in onder meer Duitsland, Hongarije, België en Frankrijk.
Sem: "Sinds september volg ik het programma op het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Papendal. In de ochtend en namiddag twee keer twee uur trainen, tussendoor naar school, ik volg een studie bedrijfskunde aan het HAN in Arnhem. Ik speel zowel enkel- als dubbelspel, dat dubbelen doe ik samen met mijn teamgenoot Gerald van Grunsven, normaal gesproken is dat dus mijn tegenstander. Een ervaren speler, al in het bezit van een trainersdiploma. In oktober ga ik met hem naar Slovenië om mee te doen aan het Europees Kampioenschap, om ervaring op te doen."
Op 3 juni werd in het Topsportcentrum in Rotterdam het NK Paratafeltennis gehouden. In het enkelspel wordt onderscheid gemaakt tussen rolstoelers en lopers, als er voldoende inschrijvingen zijn. In de hogere klassen lukt dat meestal niet omdat er onvoldoende gekwalificeerde rolstoeltafeltennissers zijn. Daarom werden dit jaar de eerste en tweede klasse samengevoegd, om ook bij de rolstoelers een Nederlands Kampioen in die titelklasse te kunnen huldigen. En die eer viel dit jaar dus Sem (eerste klasse) ten deel. Om zich verder te ontwikkelen speelt Sem ook in de Duitse rolstoelcompetitie. "Dat zijn vier wedstrijden per jaar, op telkens één speeldag, in alle uithoeken van het land. In Duitsland is het een veel grotere sport en zijn er veel meer spelers, zodat er een echte rolstoelcompetitie gehouden kan worden. Momenteel sta ik in de wereldranking op plek 44. Ik durf zelf niet te zeggen hoe ver ik kan komen, dat moet een ander maar beoordelen. Mijn doel is in ieder geval het behalen van de Paralympische Spelen, die van Tokyo in 2020 komen qua tijd waarschijnlijk nog te vroeg voor mij. De editie van 2024, die wordt gehouden in Parijs of Los Angeles (dat wordt dit jaar in september bekend) lijkt me meer realistisch."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant