Eric Halmans: 'Ook deze jongens willen naar school en een vak leren.' Foto: PR
Eric Halmans: 'Ook deze jongens willen naar school en een vak leren.' Foto: PR

Gambia-dag in Theetuin Vita Verde in Megchelen

Algemeen

MEGCHELEN - Eric Halmans en Dini van Alfen hebben twee dromen. Een lange reis maken en ergens op de wereld een ontwikkelingshulp project opstarten. Na een bezoek aan Gambia in maart van dit jaar lijkt alles in een stroomversnelling te komen en is het tweetal bezig om de plannen concreter te maken. Om alvast de eerste stappen te zetten wordt op zondag 25 juni een speciale Gambia-dag gehouden in de theetuin aan de Nieuweweg 10 in Megchelen.

Door Walter Hobelman

Theetuin Vita Verde is inmiddels een begrip in de regio. De werkelijk zeer sfeervolle theetuin biedt prachtige plekjes om even lekker te ontspannen en te genieten van een kop thee of iets anders. Voor mensen die langer willen genieten is er een Bed & Breakfast-mogelijkheid. "Het is allemaal te koop", vertelt het tweetal. "Wij willen een lange reis gaan maken met onze 'blauwe reus' en ons reisdoel is Gambia." De blauwe reus is een tot camper omgebouwde vrachtwagen die voorzien is van alle noodzakelijke faciliteiten om lange reizen te maken door onherbergzame gebieden. Eric en Dini, die behalve het werken in de theetuin samen een eigen hoveniersbedrijf hebben, zijn al druk bezig om de plannen vorm te geven. "We hebben in maart tijdens een reis naar Gambia een plaats ontdekt waar behoefte is aan een skill center, zeg maar een soort ambachtsschool. We zijn in contact gekomen met mr. Colly, een gepensioneerde man met visie en een drive om iets te doen voor de jongeren uit de omgeving." In het skill center kunnen kinderen onderwijs krijgen en een beroep leren zodat ze zelfvoorzienend kunnen worden. "We willen daar beginnen met het opzetten van drie opleidingen. Houtbewerken, (auto)monteur en lassen/constructiewerk. Daarnaast willen we een grote moestuin opzetten." Het gebouw voor het skill center is er al. "Dat is een bestaand gebouw dat ooit door de Spanjaarden is geplaatst. Het is in goede staat, maar de inrichting en de lesmaterialen moeten er nog wel komen", aldus Eric.
"We hopen een mooi bedrag bij elkaar te krijgen zodat we gereedschappen en andere materialen kunnen gaan verschepen naar Gambia", vertelt Dini. Om dat doel te bereiken wordt op zondag 25 juni een Gambia-dag gehouden. De opbrengst van deze dag komt uiteraard ten goede aan het project in Gambia. "Het wordt een dag vol gezelligheid, lekkere hapjes, kunst en nog veel meer. Zo komen onze dorpsgenoten Hans en Marijke Alberse pannenkoeken bakken, is er een optreden van djembé-groep Jakaranda, en treedt ook de groep 'saxophone4ladies' op. Verder zijn er verschillende demonstraties waaronder vilten door Evelien en rekent Emeke Buitelaar het Maya-zegel uit voor personen. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook een grote rommelmarkt en gaat Mieke Kaaijk pitfire stoken in de theetuin oftewel: keramiek afbakken in een groot kampvuur. Er kunnen lootjes worden gekocht voor een loterij waarvoor lokale ondernemers prijzen beschikbaar hebben gesteld. Natuurlijk is de theetuin te bezoeken en daar is een expositie met kunstwerken van Jozef Kemperman en zijn cursisten", somt de bevlogen theetuin-eigenaresse op.
"Als er bedrijven zijn die nog goed bruikbaar gereedschap hebben dan mogen ze dat altijd bij ons komen afgeven", wil Halmans nog even kwijt.
Het tweetal vertelt dat ze al van jongs af aan allebei 'iets hebben met ontwikkelingshulp'. Nu is de tijd gekomen om daarmee samen aan de slag te gaan en dat concreet te gaan maken. Dini gaat al sinds 2012 jaarlijks naar Gambia om daar twee weken te werken in een ziekenhuis in Serekunda, via de stichting SKB4Gambia uit Winterswijk. "De omstandigheden in Gambia zijn totaal verschillend van hier. We hebben het hier zo stinkend goed met elkaar. De oneerlijke verdeling van geld en goederen steekt ons en daar willen wij iets aan doen. Kleinschalig weliswaar, maar alles wat we daar kunnen doen is winst en daar gaan we voor."


www.vitaverde.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant