Met de DRU Cultuurfabriek als decor wordt de Zwemtocht Oude IJssel gehouden op 25 juni. Foto: PR
Met de DRU Cultuurfabriek als decor wordt de Zwemtocht Oude IJssel gehouden op 25 juni. Foto: PR

Zwemwedstrijd in de Oude IJssel

Algemeen

Lange afstandszwemmer Roel van Beek doet mee

Door Walter Hobelman

ULFT- Vorig jaar waren de omstandigheden te gevaarlijk wegens de hoge waterstand en de snelle stroming. Dit jaar lijkt het er op dat de omstandigheden juist bijzonder goed zijn. Zondag 25 juni vindt daarom de vijfde editie plaats van de 'Oude IJssel zwemtocht'. Deze zwemtocht start bij de DRU-cultuurfabriek in Ulft. Met afstanden variërend van 500 meter tot 5000 meter is deelname voor iedereen haalbaar, of je nu gaat voor een prestatie of voor een snelle tijd.

"Dit jaar ziet alles er qua omstandigheden zeer gunstig uit", vertelt Angelique Stefas van het organisatiecomité. " Het zwemwater is van zeer goede kwaliteit. Voor zondag wordt een mooie temperatuur verwacht en ook de watertemperatuur is met 22 graden helemaal goed." Stefas vertelt dat nog niet alle afstanden helemaal vol zitten voor wat betreft het deelnemersaantal. Vooral de korte afstanden (500, 1000 en 1500 meter, red) zitten nog niet helemaal vol. Dus iedereen die wil kan zich alsnog inschrijven voor deze unieke zwemtocht."
Normaal gesproken is het niet toegestaan om te zwemmen in de Oude IJssel. "Dat heeft vooral te maken met veiligheidsaspecten en met het feit dat het een uniek stukje natuur is dat rust verdient. Maar speciaal voor deze zwemtocht maakt het Waterschap een uitzondering. Des temeer reden om die kans te benutten en eens lekker te zwemmen in deze mooie rivier", aldus Stefas. Aan de veiligheid wordt veel aandacht besteed. Zo zijn er duikers van duikclub OSVD uit Doetinchem aanwezig langs het hele parcours
Deelname is mogelijk voor iedereen vanaf elf jaar. Voor de 500 meter en 1500 meter geldt dat deelnemers van 15 jaar of jonger lid zijn moeten zijn van een zwemclub of zwemmen onder meerderjarige begeleiding. Deze begeleiding betaalt ook inschrijfgeld, maar neemt deel buiten mededinging. Er doen dit jaar bijna net zoveel dames als heren mee en de grootste groep is tussen de 45 en 55 jaar.
Aan de vijf kilometer wedstrijd neemt ook langeafstandszwemmer Roel van Beek uit 's-Heerenberg deel. "Roel was kortgeleden nog in het landelijke nieuws, omdat hij de Straat van Gibraltar heeft overgestoken naar Marokko in een nieuwe Nederlandse recordtijd van vier uur en elf minuten", weet Stefas te vertellen. De zwemtocht trekt deelnemers uit het hele land, maar ook van verder weg. Zo komen er een aantal Duitsers uit de omgeving van Hannover om aan de wedstrijd mee te doen.
De Oude IJssel zwemtocht wordt gehouden op een publieksvriendelijk parcours. Naast de Oude IJssel loopt namelijk een wandelpad. De 5000 meter is daarmee tot bijna driekwart te volgen, de kortere afstanden helemaal. "Zittend op het terras van de DRU Cultuurfabriek kan je het zwemevenement voor een groot deel bekijken", vertelt Stefas De start en finish zijn bij de Baileybrug, goed zichtbaar voor de toeschouwers. Extra pluspunt is de aanwezige ijssalon en een grand café met terras om de hoek.
De start vindt plaats vanaf 12.00 uur. Om 12.30 uur gaat de vijf kilometer wedstrijd van start. De deelname kosten variëren per afstand en liggen tussen de vijf en vijftien euro per persoon. Inschrijven kan online tot 24 juni via www.zwemtochtoudeijssel.nl of op zondagmorgen ter plaatse, zolang het maximaal aantal deelnemers per afstand nog niet is bereikt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant