RaceRunning zorgt voor betere balans bij de kinderen uit de doelgroep. Foto: Rob Vister
RaceRunning zorgt voor betere balans bij de kinderen uit de doelgroep. Foto: Rob Vister

RaceRunning, de nieuwste sport voor mensen met een beperking

Algemeen

LIEMERS - Atletiekvereniging de Liemers start woensdag 5 juli, in samenwerking met de Stichting de Liemers Breedtesport, VUmc, Amsterdam en Uniek Sporten, met de eerste proefles van in totaal acht lessen RaceRunning voor mensen met een beperking.

Door Rob Vister

Een RaceRunner is een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun. Mensen met een beperking kunnen zich hierop voortbewegen door te lopen of te rennen.

"In 2010 ben ik in contact gekomen met deze nieuwe vorm van sport voor mensen met een beperking. Onze aandacht gaat in eerste instantie uit naar kinderen, maar deze sport is ook uitstekend geschikt voor jongeren of volwassenen. Onze ervaring leert ons dat kinderen die zich bezig houden met RaceRunning, een betere conditie, sterkere rug en beenspieren krijgen en daardoor een betere balans", zegt Dr. Petra van Schie, kinderfysiotherapeut en onderzoeker bij het VUmc in Amsterdam. "Daarnaast hebben zij er vooral ontzettend plezier in hebben om zich op deze manier sportief te meten met anderen. Dat deze sport ook in Nederland aanslaat, blijkt wel uit het feit dat inmiddels zestien atletiekverenigingen zich bij ons hebben aangesloten en dat er inmiddels ook officiƫle wedstrijden worden georganiseerd."

Clinic
Afgelopen woensdag werd op de atletiekbaan van atletiekvereniging de Liemers een clinic gehouden waar een twintigtal kinderen aan deelgenomen hebben. "Het was prachtig om te zien hoeveel plezier de kinderen hadden en hoe snel de meeste kinderen zich de techniek van deze nieuwe vorm van sportief bewegen eigen hadden gemaakt, vertelt Jacqueline van Pelt, voorzitter van atletiekvereniging de Liemers. Ook de ouders en begeleiders genoten zichtbaar van de prestaties van hun kinderen. "Het hoeft geen betoog dat wij als atletiekvereniging en Stichting de Liemers Breedtesport ons graag inzetten om deze sport in onze regio aan te bieden. Met Frank Harmsen als ervaren trainer, de begeleiding van Petra van Schie van het VUmc en Mike Splithof van Uniek Sporten, zijn wij ervan overtuigd dat wij mensen met een beperking op een verantwoorde en deskundige manier kunnen laten RaceRunnen. Wij verwachten dat wij middels subsidies en sponsoring een tiental RaceRunners voor de vereniging kunnen aanschaffen zodat wij deze sporters de faciliteiten kunnen bieden die zij nodig hebben."

Regiofunctie
"Er zijn weliswaar al diverse verenigingen die zich met RaceRunning bezighouden, maar in de Achterhoek en Liemers zijn wij samen met Winterswijk de enigste vereniging, waar tot nu toe deze mogelijkheid geboden wordt", vervolgt van Pelt haar verhaal. "Als Atletiekvereniging de Liemers vervullen wij dan ook een regiofunctie die niet alleen de Liemers bereikt, maar ook een gedeelte van de Achterhoek. De afstand naar onze baan in Zevenaar hoeft geen probleem te zijn omdat er via instellingen altijd wel mogelijkheden zijn om vervoer te regelen. Dat ons initiatief regionaal sterk wordt ondersteund, blijkt wel uit het feit dat verschillende wethouders uit omliggende gemeenten aanwezig waren en het initiatief enthousiast hebben omarmd, met de toezegging dat zij dergelijke initiatieven graag ondersteunen en stimuleren."

Voor meer informatie kan men contact opnemen via info@avdeliemers.nl of Jacqueline van Pelt tel. 0316-529339.


www.racerunning.nl
www.unieksporten.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant