In één dag leren zeisen. Foto: PR
In één dag leren zeisen. Foto: PR

Leren zeisen in één dag

Algemeen

SINDEREN - Liefhebbers kunnen zich aanmelden voor een cursus maaien met de zeis. De praktische cursus wordt gegeven op zaterdag 22 juli op het terrein van NatuurlijkBUITEN op Sinderen.

Het gras maaien terwijl men de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen? Dat is mogelijk wanneer de zeis ter hand genomen wordt en het hoge gras wordt weggemaaid. Vanwege een toenemende belangstelling organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) op zaterdag 22 juli de cursus 'maaien met de zeis' in Sinderen (Achterhoek). Cursisten leren in één dag hoe zij met behulp van de zeis het grasland op een rustgevende, authentieke en natuurvriendelijke wijze kunnen maaien. Deelnemers leren een hooilandje maaien op het terrein van NatuurlijkBUITEN in Sinderen. NatuurlijkBUITEN is een fraaie locatie met veel aandacht voor wilde planten, bijen, vlinders en vogels. De kosten bedragen 60,-. euro. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.landschapsbeheergelderland.nl.

Het maaien met de zeis is een handigheid die in vervlogen tijden algemeen werd beheerst. Door middel van een draaitechniek wordt het gras baan voor baan gemaaid. Voor kleinschalig landschaps-beheer is een zeis een goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Vooral bij kleinere of onregelmatige stukjes is de zeis handiger en vaak sneller. U kunt gemakkelijker om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten hebben een grotere kans om weg te vluchten dan bij motorgereedschap. En men maait natuurlijk zonder lawaai en benzine.

Een ervaren docent leert de cursist in een dag de basisbeginselen van het maaien met de zeis, maaien op vlak terrein met een juiste lichaamshouding en de zeis veilig hanteren en transporteren. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het onderhouden en scherpen van de zeis ('haren' van de zeis). De mobiele smid kan een zeis op lengte en houding afstellen zodat er prettig(er) mee kan worden gewerkt.

Iedereen die het leuk vindt om te leren hoe het maaien met de zeis in zijn werk gaat, kan zich opgeven voor de praktische cursus. De de stichting gaat ervan uit dat deelnemers hun eigen zeis meenemen. Eventueel kan men ter plaatse een zeis lenen. Vrijwilligers van bij SLG aangesloten groepen krijgen korting.

Nationaal Kampioenschap Zeisen
Er zijn zelfs wedstrijden maaien met de zeis. Op zaterdag 26 augustus vindt het Nationaal Kampioenschap Zeisen plaats tijdens het Oogstfeest in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Hier strijden teams tegen elkaar om de vaardigheid in het maaien met de zeis. Met het kampioenschap en de cursussen wil SLG een oud ambacht in ere herstellen.

 


www.landschapsbeheergelderland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant