Afbeelding

Muziekschool Oost-Gelderland in de spotlights

Algemeen

'Kracht ligt in verbinden'

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Muziekschool Oost-Gelderland zal met Amphion en De Gruitpoort opgaan in het Cultuurbedrijf. Maar wie als leek de raadsvergaderingen hierover heeft gevolgd, blijft zeker met twee kernvragen zitten: bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor het personeelsbeleid van de muziekschool en waarom zo'n haast en de korte route volgen. Daarnaast is het wrang om te constateren dat in het gevolgde proces de beeldvorming rondom de muziekschool geweld is aangedaan, terwijl Muziekschool Oost-Gelderland een gedegen instituut is waarvan de corebusiness is het deskundig begeleiden van de muzikale en culturele ontwikkeling van de jeugd in Doetinchem en de regio. Een scala aan activiteiten maken het instituut tot een inspirerende, verbindende wereld van musiceren, dansen en zingen, waarin op jaarbasis zo'n vijfduizend kinderen, jongeren en volwassenen zich met veel plezier en vaak wekelijks begeven.

Muziekschool Oost-Gelderland wordt gesubsidieerd door vijf gemeenten: Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Bronckhorst en Aalten. Dat betekent onder andere dat in deze gemeenten jongens en meisjes die lessen volgen op de muziekschool meestal subsidie krijgen tot en met het jaar waarin ze achttien worden. Dus ze betalen minder dan de lessen eigenlijk kosten.

Gevarieerd aanbod zang, dans en muziek voor jeugd

Voor kinderen tot en met twaalf jaar is er 'Muziek voor kleintjes': cursussen voor baby's (met ouder), peuters (met ouder) en kleuters. Ook tot twaalf jaar zijn er de 'Jong beginnen' cursussen: lessen op gitaar, piano of viool. Tot twaalf jaar zijn er diverse danspakketten, zoals dreumes-, peuter- en kleuterdans, klassieke dans en jazzdans. Voor kinderen die gek zijn op zingen, dansen en toneelspelen is er de Musicalschool, onderverdeeld in Musical Ukkies (drie tot zes jaar), Musical Kids (zeven tot tien jaar) en Musical Jong (vanaf elf jaar).
Wie als kind van zingen houdt, kan vanaf zeven jaar op het kinderkoor en vanaf negen op zangles. En wie lekker plaatjes wil mixen, kan vanaf acht jaar een cursus dj volgen. Bij de harmonie of fanfare? Vanaf acht jaar zijn er lessen. In 2016 waren er 351 leerlingen, van jong tot oud, en deden er ruim honderd mee aan examens voor harmonie en fanfare.

Nieuw: startpakket
Voor de jeugd is er ook een gevarieerd aanbod op gebied van zang, dans en muziek. Nieuw dit jaar is het startpakket voor de jeugd tot en met zeventien jaar: zes lessen, inclusief gebruik van het gekozen instrument. Bevallen de lessen, dan kan men zich inschrijven voor een jaarcursus. Als beginnende leerling is het dan mogelijk een instrument van de muziekschool te huren. Op de website van de muziekschool is hier meer info over te vinden.

Getalenteerde jongeren die voldoende opleiding hebben, kunnen op de muziekschool de vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium Arnhem volgen. Bij deze meerjarige opleiding worden hun talenten verder ontwikkeld. Dat kan zijn voor jazz & pop, klassieke muziek of docent muziek. Jaarlijks levert de muziekschool talenten af aan diverse conservatoria in het hele land.

Wie als volwassene wil starten met het bespelen van een instrument en enigszins twijfelt, kan ook beginnen met een kennismakingspakket: vier weken het instrument van je dromen proberen, inclusief vier lessen en het instrument in bruikleen of de mogelijkheid om op harp of piano te oefenen in de muziekschool. Als volwassene kan men terecht voor instrumentale en vocale lessen.
In 2016 volgden 1068 leerlingen (kinderen, jeugd en volwassenen) instrumentale of vocale lessen.

Samenspel
Naast individuele lessen, waarbij de docenten het muzikale talent en de persoonlijke stijl van hun leerling centraal stellen, biedt de school voor jong tot oud allerlei mogelijkheden om samen te spelen en te zingen: in een band, een vocal group, een ensemble of een orkest. "Juist in de vele samenspelmogelijkheden ligt de kracht van de muziekschool," vertelt directeur Henk Lubberdink. "In het leggen van verbindingen ligt onze meerwaarde. Onze leerlingen spelen in popbands, de strijkersklas, het symfonie-, school-, kamer- of gitaarorkest, het barok-, Bizet- of blokfluit ensemble. Er is zelfs een Iers ensemble en we hebben Keys To Music, waarbij op meerdere piano's wordt samengespeeld. Vaak worden ad hoc ensembles samengesteld, zoals het cello/accordeon ensemble dat tijdens de laatste eindmanifestatie speelde in Amphion. Leerlingen zingen ook samen, in het kinderkoor of een vocalgroup. In 2016 speelden er bijvoorbeeld 248 personen in een ensemble of orkest."
Om podiumervaring op te doen worden er optredens georganiseerd. Ook organiseert de muziekschool festivals als het Jeugdorkestenfestival, Interscolair Muziek Festival, voorrondes voor het Nederlands Koor Festival, Passietocht, Euregio festival en popevenementen.
Elk jaar vinden er eindmanifestaties plaats van de drie vestigingen van Muziekschool Oost-Gelderland, te weten Muziekschool Doetinchem, Muziekschool Bergh en Muziekschool Oude IJsselstreek. Lubberdink: "In Amphion, Huis Bergh en in de DRU Cultuurfabriek verrassen we vooral met samenspel."

Muziekeducatie op basisscholen in de lift
Behalve op de drie vestigingen, wordt er door docenten van de muziekschool les gegeven in dependances en op basisscholen.
Zo'n dertig harmonie- en fanfareverenigingen krijgen les in circa twintig dependances. Hier zit nog steeds groei in, volgens Lubberdink. "Maar de grote groei zit in de binnenschoolse muziekeducatie. Na zo'n twintig jaar ervaring hiermee wordt inmiddels aan veertig basisscholen, waarvan ongeveer de helft in de gemeente Doetinchem en de helft in de regiogemeenten, op locatie muziekonderwijs gegeven door onze docenten.

'Voor elke school geldt: kom overleggen, dan maken we een pakket op maat.'

Het aanbod varieert van wekelijks AMV les tot een doorlopende leerlijn met een zangprogramma voor alle groepen en van voorbereidend instrumentaal onderwijs tot het werken met spelenderwijsorkesten. De laatste jaren is er een toenemende vraag vanuit de scholen. Er is vraag naar meer en beter muziekonderwijs, dus ook naar deskundige docenten. Dankzij allerlei stimuleringsregelingen vanuit de overheid, zoals de subsidies Impuls Muziekonderwijs, krijgt muziekeducatie overal in het land weer volop aandacht. Wij bieden een structureel programma. Maar met subsidie van bijvoorbeeld Muziekimpuls kunnen we het pakket breder maken. Voor elke school geldt: kom binnen om te overleggen, dan maken we samen een pakket op maat."
In 2016 volgden via de muziekschool 1158 leerlingen AMV lessen, 556 leerlingen volgden het pakket Cultuureducatie met Kwaliteit en 1296 leerlingen werkten via Muziekimpuls.

Bureau Cultuur & School
Sinds vele jaren is er het Bureau Cultuur & School, dat bekostigd wordt door de muziekschool en gehuisvest is in de muziekschool. Dit bureau biedt basisscholen in de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst producten aan van Muziekschool Oost-Gelderland en de Gruitpoort en daarnaast kan men kiezen uit een uitgebreid aanbod aan landelijke schoolvoorstellingen. Muziekschool Oost-Gelderland wil dit bureau en de daarbij behorende regiefunctie uitbreiden naar alle vijf gemeenten en het bureau een spilfunctie geven in het speelveld tussen scholen, wijken en culturele aanbieders.

Nieuwe schooljaar
Het nieuwe schooljaar van Muziekschool Oost-Gelderland begint op 28 augustus. De school gaat op dezelfde manier door zoals ze al jaren doet. Wie zich nog aan wil melden, is vanaf 28 augustus welkom. Voor info: www.muziekschooloostgelderland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant