Kirsten Sikkenga beklimt de Kilimanjaro voor longonderzoek. Foto: Josée Gruwel
Kirsten Sikkenga beklimt de Kilimanjaro voor longonderzoek. Foto: Josée Gruwel

Hulp gevraagd voor actie Kirsten Sikkenga die de Kilimanjaro beklimt voor longonderzoek

Algemeen

'Klim mee voor COPD'

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM/BABBERICH – Op de website van Longpunt Doetinchem staat bij het laatste nieuws de actie van Kirsten Sikkenga. De gedreven mantelzorgster uit Babberich wil met haar beklimming van de Kilimanjaro de aandacht vestigen op longziektes en een donatie vragen voor longonderzoek. Wat zou het mooi zijn als ze haar stappen kan zetten terwijl ze weet dat het streefbedrag van 1500 euro is gehaald.

Kirsten Sikkenga verloor op 18 oktober 1995 haar vader. Hij stierf aan een longtumor.
Nu, ruim twintig jaar later, is ze mantelzorgster voor haar zieke moeder die ernstige COPD heeft. Dag en nacht staat ze als enig kind klaar om alle hand- en spandiensten die niet door de reguliere zorg worden verricht voor haar 69-jarige moeder, Mieke Sikkenga, in goede banen te leiden. "Gelukkig kan ik dat doen, want ik woon met mijn zoon Micha in hetzelfde hofje als mams. Zeven, acht keer per dag loop ik bij haar binnen. Ook 's nachts ben ik waakzaam. Als ze de telefoon over laat gaan, ben ik er meteen."
Kirsten's leven en dat van haar moeder Mieke wordt beheerst door de longziekte. "Dat is moeilijk," vertelt Mieke. "Maar we blijven positief." Ze is supertrots op haar dochter en haar heel erg dankbaar. "Zonder haar begin ik niets."

Aanleiding voor de actie
Het vorig jaar, in november 2016, zat Kirsten in het ziekenhuis aan het ziekbed van haar moeder die een longaanval had gehad. "Toen ik daar zo zat, besefte ik dat ik niets voor haar kon doen. En dat wilde ik zo graag. Ik dacht ook aan al die mensen met een longprobleem die ik door de ziekte van mams inmiddels ken. Opeens wist ik dat ik door middel van een actie geld kon inzamelen voor longonderzoek. En meteen ook kwam ik op de beklimming van de Kilimanjaro om er aandacht voor te vragen.
De Kilimanjaro, de 5895 hoge berg in Tanzania, aan de grens met Kenya. Over de berg en de beklimming had ik al eens mooie verhalen gehoord en ook al eens een boeiend tv programma gezien. Eigenlijk wilde ik altijd al wel naar Afrika."

Voorbereiding
Kirsten verdiepte zich na die bewuste dag aan het ziekbed van haar moeder in de beklimming van de Kilimanjaro, boekte een reis met internationale reisgenoten, onder begeleiding van een gids en met behulp van porters – die bagage dragen, tenten opzetten en koken – en begon aan een intensieve fysieke voorbereiding. "Ik train vier of vijf keer per week in de sportschool. Daarnaast wandel ik rondjes van tien kilometer op de Byland. Binnenkort ga ik de Posbank op, heuveltjes lopen met een volle rugzak. "Als je tachtig kilometer per week kunt lopen met een volle rugzak, dan zit je goed, kreeg ik als tip van mijn huisarts, die ook de Kilimanjaro beklom. Daar hou ik me aan vast."
Kirsten zorgt voor een goede conditie en een goede uitrusting. "Het enige waar ik me niet op kan trainen is de hoogte. Dat is het grote euvel."
Voor haar actie nam Kirsten contact op met het Longfonds. "Neem het streefbedrag niet te hoog," werd er geadviseerd. "1500 euro is al heel mooi. Elk beetje helpt."
Dus koos Kirsten een streefbedrag van 1500 euro en werd haar actie op de site van het Longfonds geplaatst. Onder de zoekterm 'Gezonde Longen – Mijn Actie – Loop mee voor COPD' is de actie te vinden.

Reacties
Kirsten gelooft in zichzelf. Daarnaast wordt ze gesteund door familie en vrienden. Zo traint haar zoon Micha zoveel mogelijk met haar mee.
"Maar dat is niet genoeg. Doordat mijn leven in het teken staat van mantelzorgen en omdat ik een flow zit door het sporten en de mentale voorbereiding, komt er niet zoveel van het aan de weg timmeren voor het goede doel. Voor spreekbeurten en presentaties ontbreekt me de tijd. Daardoor komt de actie moeilijk op gang. Maar als iedereen die over mijn actie hoort 1 euro zou doneren, zou dat geweldig zijn."
Op 11 oktober vliegt ze, de 12de volgt een briefing en de 13de checkt ze in voor de beklimming.

"Stap voor stap, met de donateurs die me vleugels geven, probeer ik dan de top van de Kilimanjaro te bereiken. Op 18 oktober hoop ik er te staan. Daar op de top, op de sterfdag van mijn vader, hoop ik dicht bij hem te zijn. Maar ik ben er natuurlijk ook voor mijn moeder en voor alle mensen met longziektes. Samen met de donateurs hoop ik door middel van mijn actie 'Klim mee voor COPD' aandacht te vragen en een bijdrage te leveren aan onderzoek naar gezonde longen."
Doneren kan rechtstreeks naar het Longfonds via: http://gezondelongen.nl/acties/kirsten-sikkenga/klim-mee-voor-copd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant