Roy Tomesen gaat voor duidelijkheid en transparantie qua bedrijfsvoering. Foto: Josée Gruwel
Roy Tomesen gaat voor duidelijkheid en transparantie qua bedrijfsvoering. Foto: Josée Gruwel

'Chickfriend kon m'n vertrouwen niet winnen'

Algemeen

Pluimveehouder Roy Tomesen voorstander van duidelijkheid en transparantie

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM/REGIO – Terwijl de eieren van Tomesen Pluimveehouderij honderd procent vrij van fipronil zijn, hebben Roy en Maud Tomesen heel wat extra werk door alle verwarring bij consumenten over de fipronilaffaire. "Die inspanningen hadden allemaal niet gehoeven, als er onmiddellijk door de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, duidelijkheid en transparantie was gegeven en er meteen doeltreffende maatregelen waren genomen", aldus Tomesen. Daarmee bevestigt hij de mening van Clemens Sassen, deskundige op het gebied van crisiscommunicatie.
Gevolg van de kwestie is dat de verkoop van eieren bij Tomesen stijgt.

Roy Tomesen runt zijn pluimveebedrijf, met locaties aan de Kilderseweg in Doetinchem en de Braamtseweg in Kilder, professioneel en met verve. 'Met de tijd meegaan' is een van zijn motto's. "Bieden waar de consument om vraagt. En die vraagt om een hoogwaardig product en om kwaliteit van dierenwelzijn."
Tien jaar lang is hij fulltime boer van het grootste pluimveebedrijf van de Achterhoek. Eerst in een maatschap met zijn ouders, in 2014 nam hij het bedrijf over. Daarvoor was hij zeven jaar inkoper bij de Van Beek Group in Wehl, een familiebedrijf dat scharreleieren, vrije uitloop en biologische eieren sorteert, verpakt en verkoopt aan grootwinkelbedrijven in Nederland, Duitsland en Zwitserland.

Emoties
Natuurlijk kent hij bloedluisbestrijder Chickfriend. "Na de dramatische berichtgeving was ik in eerste instantie heel blij dat ik nooit zaken met dit bedrijf heb gedaan. Op een open dag heb ik de medewerkers wel gesproken. Bij doorvragen naar de exacte samenstelling van hun product, kreeg ik geen afdoende antwoord. Ze konden mijn vertrouwen niet wekken. In tweede instantie werd ik heel boos om de toegebrachte imagoschade voor de sector. Ik was ook boos op collega's die voor Chickfriend hadden gekozen. Maar nu begrijp ik hen wel. Ieder pluimveebedrijf worstelt om van bloedluizen af te komen. Als er dan veelvuldig geroepen wordt dat er een wondermiddel bestaat dat redelijk goedkoop is, snel toegepast kan worden en ook nog lekker ruikt..."

Veel vragen
Vanaf de eerste berichtgeving over besmette eieren waren Roy en Maud Tomesen extra druk: klanten kwamen het erf op fietsen om uitleg, honderden keren ging de telefoon, er werd ge-appt, er werden vragen gesteld op Facebook. Meteen gaf Tomesen duidelijkheid. Op Facebook haalde het best bekeken bericht zo'n 80.000 lezers. Een opa die belde werd gerustgesteld. Hij had 's nachts wakker gelegen, want zijn kleinkinderen hadden de dag ervoor eitjes van Tomesen gegeten.
Terwijl ziekenhuizen in de regio eieren van het menu haalden, was het Slingeland Ziekenhuis, als klant van Tomesen, een uitzondering.
En terwijl supermarkten eieren uit de schappen haalden, werd de vraag naar eieren van Tomesen groter. "Ik heb in zo'n korte tijd nog nooit zoveel nieuwe – vooral particuliere – klanten gehad."

Desinfecteren
In de stallen aan de Kilderseweg houdt Tomesen 120.000 scharrelkippen. "Die hebben onder andere daglicht, kunnen een stofbad nemen, hebben constant vers voer en water ter beschikking en kunnen op stok gaan wanneer ze willen." Aan de Braamtseweg in Kilder houdt hij nog eens 40.000 scharrelkippen. "Deze kunnen, in een overdekte omgeving, ook buiten lekker rond scharrelen."
De kippen, van het merk Lohman Brown Classic, komen bij Tomesen als ze zeventien weken oud zijn. Na een paar weken leggen ze het eerste ei. De eierenleg gaat vanaf dan door tot de kippen tachtig tot honderd weken oud zijn.
"Als ze hun leven hebben geleid en de stal leeg is, wordt die gereinigd", vertelt Tomesen. "Dat doen we door middel van Thermokill. Hierbij verwarmen we de stallen tot vijftig, zestig graden op door middel van grote houtkachels. Gedurende vijf, zes dagen worden bij deze temperaturen alle bacteriën en bloedluizen op een veilige, professionele en biologische manier – dus zonder chemicaliën – gedood. Wij werken hierbij al jaren samen met de firma van Eck bv uit Son en Breugel."

Gestempeld
Dagelijks produceren de dieren in totaal zo'n 150.000 tot 155.000 eieren. "De eieren van de kippen uit de stal aan de Braamtseweg hebben van de Dierenbescherming het Beter Leven 1 ster kenmerk gekregen." Voordat een ei aan de reis naar de consument begint, wordt het gestempeld met de code 2-NL-4050401 of 2-NL-4401201. Zo'n vijf procent van de eieren wordt in het eigen pakstation ingepakt en regionaal vermarkt aan onder andere horecabedrijven, grote poeliers, supermarkten, boerderijwinkels, moskeeën en Turkse winkels. Ook kan men de verse eieren kopen in de eierautomaten aan de Kilderse- en Braamtseweg. De andere 95 procent wordt verkocht aan de Van Beek Group in Wehl.
Vorige week werd bekend dat supermarktketen REWE in Duitsland stopt met de verkoop van alle Nederlandse eieren. Als dat probleem niet heel snel wordt opgelost, is dat een ramp, volgens Tomesen. "Want REWE is met tienduizend vestigingen in Duitsland een grote klant." Inmiddels liet Van Beek eieren in het laboratorium testen om de veiligheid van eieren die de deur uitgaan te kunnen garanderen. Dus Tomesen kreeg ook een officieel predikaat met honderd procent veilig toegestuurd.

Vergrootglas
Inmiddels zit minstens vijftien procent van de bedrijven in de sector op slot. Ook in de Achterhoek zijn er bedrijven die moeten kiezen voor ruimen of ruien. Volgens een onderzoek van RTL Z is er een bedrijf gehuisvest in Varsselder, Groenlo, Vorden en Winterswijk-Meddo. Tomesen: "Ik vind het verschrikkelijk dat ook Achterhoekse collega's slachtoffer zijn geworden. In de sector worden we nu natuurlijk met een vergrootglas bekeken. Dat betekent dat ik nog meer dan anders heel bewust omga met informatie geven over hoe we werken. In onze nieuwe stal aan de Braamtseweg bijvoorbeeld maken we dat door middel van een skybox ook concreet. Daar kunnen we rondleidingen geven aan groepen. Ook scholen zijn er van harte welkom."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant