Busexcursie naar Oost-Veluwe

Algemeen

GENDRINGEN/ULFT - De Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen (OVGG) houdt op zaterdag 2 september haar jaarlijkse busexcursie, dit keer naar drie reisdoelen op de oostelijke Veluwe.

Het eerste reisdoel is Museum Vliegbasis Deelen; niet erg bekend maar heel verrassend. Dit bezoek is te zien als vervolg op een heel goed bezochte lezing die de OVGG in februari organiseerde: Luchtoorlog over de Zuid-Oost-Achterhoek. In die luchtoorlog speelde Vliegbasis Deelen een enorm belangrijke rol. Het museum, gevestigd in een oud pand van de vliegbasis, geeft een indringend beeld van mens en materiaal. Onderdeel van het programma is een rondrit met een veteranenbus langs het vliegveld, langs gebouwen die boerderijen lijken, maar vroegere Duitse bunkers zijn, en langs de enorme bunker Diogenes.

Papier
In de middag wordt iets verderop, in Loenen, museum de Middelste Molen bezocht, een plek waar sinds 1622 papier wordt gemaakt. Aan de rand van de Veluwe ontwikkelde zich eeuwen geleden een bijzondere papierindustrie, vanwege de waterkracht van de stromende beekjes, maar ook vanwege het heldere water. De Middelste Molen is een prachtig historisch complex, waar nog steeds papier geproduceerd wordt op de traditionele manier, vaak door kunstenaars maar ook bezoekers kunnen er aan de slag.
Voor de terugreis aanvaard wordt, wordt nog een kort bezoek gebracht aan het prachtige kerkje in Hall, vlak bij Loenen. Het van oorsprong middeleeuwse protestante kerkje heeft een bijzonder fraai beschilderd interieur. Een waardige afsluiting van een dag waarin heel verschillende kanten van de mens aan bod zijn gekomen.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Kosten voor deelname bedragen 42,50 euro voor leden en 45 euro voor introducé(e)s, in de bus te voldoen. Alle kosten van die dag zijn inbegrepen, inclusief een eenvoudige lunch.
Er zijn drie opstapplaatsen 8.00 uur: Zwarte Plein; Ulft; 8.10 uur: Verzorgingshuis Debbeshoek, Ulft; 8.15 uur: Kerkplein, Gendringen. Terugkomst rond half 7 's avonds. Aanmelden kan bij Ben Rouwhorst, tel. 0315 – 683748 of b.rouwhorst1@chello.nl. Dat kan nog tot en met vrijdag 25 augustus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant