Projectleider Margot Verhagen is volop in de running voor Swim to Fight Cancer 0314. Foto: Josée Gruwel
Projectleider Margot Verhagen is volop in de running voor Swim to Fight Cancer 0314. Foto: Josée Gruwel

Zwemevenement voor kankeronderzoek

Algemeen

Eerste editie van Swim to Fight Cancer 0314

DOETINCHEM – Voor een goed doel recreatief zwemmen in de Oude IJssel? In aanwezigheid van olympisch kampioen open water zwemmen Maarten van der Weijden? Dat kan op zaterdag 9 september. Fight cancer, een stichting die fondsen werft voor kankeronderzoek en preventie voor KWF Kankerbestrijding, organiseert vanaf de Bleek een feestelijk zwemevenement voor kinderen en volwassenen. Met het binnenhalen van Swim to Fight Cancer (StFC) is Doetinchem de zevende stad in het land die meedoet.

Door Josée Gruwel

"Het doel van de StFC is om zoveel mogelijk geld op te halen voor fellowships. Een fellowship is een persoonlijke beurs voor jonge, talentvolle artsen en onderzoekers waarvan we verwachten dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland", vertelt projectleider Margot Verhagen. "Door een fellowship kunnen ze op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie en die delen met collega's."

Volwassenen
Deelnemers van zestien jaar en ouder kunnen individueel, als groep of als businessteam meedoen en leggen een aangegeven parcours af van twee kilometer. Start en finish zijn bij de Bleek. Wie zich inschrijft betaalt vijftig euro aan inschrijfgeld. Businessteams, bestaande uit maximaal vijf personen, kunnen zich voor duizend euro inschrijven. Deelnemers wordt gevraagd om van tevoren minimaal 250 euro aan sponsorgeld bijeen te brengen.
De start is vanaf 12.00 uur en er wordt steeds in waves van vijf personen gezwommen. Aangeraden wordt om een wetsuit of een shorty te dragen, zeker als het water onder de twintig graden is. Bij een watertemperatuur beneden de achttien graden is een wetsuit verplicht.

Kids Swim
Kinderen, van tien tot en met vijftien jaar die in het bezit zijn van zwemdiploma A en B en toestemming hebben van hun ouders/verzorgers, kunnen individueel of als groepje meedoen aan de Kids Swim. Zij leggen een afstand van vijfhonderd meter af. "Natuurlijk mag je ook met een begeleider zwemmen", vertelt Verhagen. "Daarnaast word je goed in de gaten gehouden door toezichthouders en krijg je een Safer Swimmer te leen. Je merkt hier zelf niets van bij het zwemmen, maar je bent hierdoor wel goed zichtbaar en... je kunt er ook even op uitrusten."
Van de kids wordt verwacht dat ze door middel van een eigen actie minimaal honderd euro aan sponsorgeld inbrengen. Inschrijving voor de Kids Swim bedraagt 10 euro.
Tussen 10.00 en 11.00 uur gaan de kids per vijf deelnemers het water in. Ook hun wordt geadviseerd een wetsuit te dragen en hierin van tevoren te oefenen.

Startbewijs
Inschrijven voor het zwemmen kan via de site http://doetinchem.swimtofightcancer.nl.
Naast een startbewijs worden de deelnemers op de website vermeld. Bij de start wordt een badmuts, die verplicht is om te dragen, uitgereikt en bij de finish een herinneringshanddoek. Er is ter plekke kleedaccommodatie en men kan gebruik maken van een eenvoudige opfrisdouche bij de finish. Er wordt gezorgd voor een pannenkoek en een ijsje voor de kids en pasta en een ijsje voor de volwassenen en na het zwemmen heeft men toegang tot de afterparty bij de IJsselkade. "De sfeer moet er een worden van saamhorigheid", aldus Verhagen.

Veiligheid
Het water in de Oude IJssel is geen officieel zwemwater. Voor StFC doet Waterschap Rijn en IJssel er alles aan om de waterkwaliteit te optimaliseren. Er worden intensieve metingen gedaan en met medewerking van de gemeente en duikers die vuil en obstakels verwijderen, wordt er gezorgd voor verantwoord zwemwater. Verhagen: "Mocht de waterkwaliteit op 9 september gevaar opleveren voor de gezondheid, bijvoorbeeld omdat het een paar dagen veel geregend heeft en de overstort die op de route ligt opengaat, dan wordt er niet gezwommen maar dan wordt het parcours met bootjes en supboards en ander drijvend materiaal afgelegd en maken we er alsnog een leuke dag van."

Langeafstandzwemmer
Om al aandacht te trekken voor het zwemevenement, heeft langeafstandzwemmer Roel van Beek, die nog niet zo lang geleden de Straat van Gibraltar in recordtijd overzwom, als ambassadeur van StFC Doetinchem op vrijdag 30 juni een deel van het twee kilometer lange zwemtraject in de Oude IJssel in Doetinchem afgelegd.
Tijdens het evenement is zwemtopper Maarten van der Weijden van de partij. Deze langeafstandzwemmer overwon kanker en won vervolgens goud op de Olympische Spelen van Peking in 2008 op de 10 kilometer open water. Eerder dat jaar werd hij in Sevilla bovendien al wereldkampioen op de 25 kilometer. Hij heeft een eigen foundation, die zich richt op het verbeteren van het leven van mensen die met deze ziekte te maken hebben (gehad). Afgelopen weekend voltooide de geweldenaar een dubbele Kanaaloversteek in 19 uur en 4 minuten, tussen Dover (Engeland) en het Franse Calais.

Daarnaast zullen duizend leerlingen van het Rietveld Lyceum op dinsdag 29 augustus hand in hand een kidsslinger maken van het Slingeland Ziekenhuis, door de stad, naar de Oude IJssel. Onder andere oncoloog Koen Reijnders van het Slingeland Ziekenhuis zal daar als ambassadeur van Fight Cancer aanwezig zijn. De leerlingen geven water door dat in de rivier wordt geloosd. "Elke golf begint als rimpel en maakt altijd een verschil. Zo is het ook met de bijdragen die worden geleverd."

Vrijwilligers
Verhagen: "Bijna iedereen heeft in zijn leven wel te maken (gehad) met kanker, de pijn en de emoties die ermee gepaard gaan. Om onderzoek naar de ziekte te steunen, zou het mooi zijn als veel zwemmers uit Doetinchem en de regio meedoen. Daarnaast zoeken we nog vrijwilligers, voor het uitdelen van badmutsen, handdoeken, medailles en lunchpakketten. Maar ook als begeleider op registratie-, start- en finishlocatie of als gastvrouw of gastheer. We bieden ze een bijzondere dag aan, inclusief lunch."
Opgeven als vrijwilliger kan via: info@doetinchem.swimtofightcancer.nl of (tijdens kantooruren) per telefoon, 06-12916466.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant