Een cultuur-historisch evenement met sfeervolle aankleding. Foto: Marlous Velthausz
Een cultuur-historisch evenement met sfeervolle aankleding. Foto: Marlous Velthausz

Kwarteeuw Mechteld ten Ham weekeinde

Algemeen

Driedaags historisch evenement voor 25ste keer

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG - Het is zaterdagochtend 19 augustus 2017. In een luxueuze en ruim ingerichte kamer in kasteel Huis Bergh ontwaakt koning Frederik VII. Hij gaapt nog een keer diep en gaat vervolgens op de bedrand zetten. Frederik weet dat dit een hele speciale dag gaat worden. Vandaag is namelijk de dag dat het Mechteld ten Ham Weekeinde precies 25 jaar en zijn Fluisterwoud vijftien jaar bestaan en dat moet natuurlijk gevierd worden.

Snel werkt de koning zijn ontbijtje naar binnen, springt onder de douche en wordt door zijn lakeien in zijn beste outfit gehesen. Om stipt 12.30 uur verschijnt hij aan de poort van het kasteel alwaar het broederschap van het Antonius Gilde zijn ontvangst omlijst. Als speciale gast is burgemeester De Baat en mini-vip-gast Maud Bolder uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

Gouden Handen Markt
De koning ziet dat hij zich bevindt op de zogenaamde Gouden Handen markt, die dit jaar rondom het kasteel is. De organisatie van deze markt spant zich in voor bijzonder standhouders. Mensen met speciale kunsten en gaven kunnen hier deze presenteren. Iedereen, van jong tot oud, mag deze komen bekijken.
Het gezelschap vertrekt vervolgens richting de plantage, waar om 13.00 uur het Fluisterwoud wordt geopend. De koning checkt of alles precies zo gaat als vooraf gepland. Hij komt langs de elfenwereld en ziet dat kinderen er diverse spelletjes kunnen doen. Ook de bijzondere magische boom is in zijn nopjes en vermaakt de vele kinderen. De koning loopt ook even langs het kabouterweiland en aanschouwt kinderen verkleed als kabouters, die er vissen of aan de kabouterbar een kabouterbiertje drinken. Ook het ridderweiland is gereed en laat de jonge ridders tokkelen of schilderen. Koning Frederik ziet zo veel interessante dingen dat hij bijna ogen te kort komt. Want ook in de trollen- en heksenwereld ziet hij veel activiteiten waarmee de kinderen zich kunnen vermaken. De koning oordeelt dat alles spic-en-span geregeld is en maakt tevreden nog een tweede rondje, want hij heeft nog niet eens de helft gezien.
Tegen 16.00 uur gaat de koning weer terug naar het kasteel. Het Fluisterwoud sluit en Frederik besluit even bij te komen op zijn comfortabele bed. Misschien, als hij nog ergens de puf vandaan weet te halen, gaat hij 's avonds nog wel even naar de Bleek, waar de plaatselijke horeca de muzikale '538 on Tour' presenteert tot na middernacht.

Ook op zondagmiddag 20 augustus is er voor de koning, maar ook voor alle inwoners van 's-Heerenberg en de verre omstreken genoeg te beleven in het centrum. Zo kan eenieder over de traditionele braderie struinen, welke wordt vormgegeven door de plaatselijke middenstand.

Maar ook zal een deel van de stad een stuk in de tijd worden teruggeschoten. In dit deel zullen personen, ambachten en activiteiten te zien zijn zoals deze in de tijd van Mechteld ten Ham voorkwamen. Deze bakkers, kwakzalvers, handwerkers en vele anderen nemen iedereen mee naar de late middeleeuwen van 12.00 tot 17.00 uur. Toneelgroep Theater 2000 zal enkele malen de klucht 'De valse heks' in het centrum spelen. In het stuk wordt Miralda verdacht als heks en er zal een stemming plaatsvinden over welk lot Miralda zal treffen. De stemming wordt echter gemanipuleerd. Waar eindigt Miralda in deze spannende heksenvervolging?

Kerken
Ondertussen zal in de St. Pancratiuskerk ook het korenfestival plaatsvinden. Vanaf 13.00 uur zullen acht koren, waaronder twee uit Duitsland, hun klanken ten gehore brengen. Ook hier is de entree gratis en voor iedereen toegankelijk.

Op initiatief van de Stichting Mechteld ten Ham zijn vertegenwoordigers van de protestantse en katholieke kerk benaderd. Op zondag zal dominee Frans Gijzel als predikmonnik door de stad trekken en op verschillende plaatsen gaan preken. Daarna wordt er een dienst gehouden in de Protestantse kerk, uit de tijd van Mechteld ten Ham, waarin middeleeuwse instrumenten klinken en zeven monniken hun gregoriaanse gezang zullen laten horen.

Tentoonstelling 25 jaar
Enkele bestuursleden hebben in het voormalige pand van Bakkerij Gunsing een overzichtstentoonstelling ingericht waar filmmaterialen en foto's worden geshowd. Ook is er kleding en veel attributen te bewonderen die gebruikt zijn in al die jaren in het Fluisterwoud en bij de openluchtspelen.
Om ongeveer 17.00 uur zal de van hekserij beschuldigde Mechteld berecht worden. Volgt de brandstapel? Wordt een fleurig, vrolijk, kunstzinnig en inspirerend weekend op brute wijze afgesloten?


mechteldtenham.nl

Het verhaal van heks Mechteld ten Ham is vrij bekend. Foto: ToonWorkz
Sprookjesfiguren in het Fluisterwoud. Foto: Marlous Velthausz
Leuke activiteiten voor groot en klein tijdens het Mechteld ten Ham weekeinde. Foto: Marlous Velthausz

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant