Hans-Peter Helder en Gino van Zolingen (r) bij de plek waar het festival zaterdag plaatsvindt. Foto: Stad Doetinchem
Hans-Peter Helder en Gino van Zolingen (r) bij de plek waar het festival zaterdag plaatsvindt. Foto: Stad Doetinchem

Verkeersproef en concert op Oude IJssel

Algemeen

DOETINCHEM – Met een ruim honderd jaar oude klipperaak als podium, over dwars in de Oude IJssel, vormt de rivier samen met de stadscontouren het decor voor het Oude IJssel Concert vanaf het water. Organisatoren Hans-Peter Helder en Gino van Zolingen maken voorzichtig het vergelijk met het Amsterdamse Prinsengrachtconcert om hun geesteskind te introduceren. "Maar dan op z'n Doetinchems. We hebben niet veel budget, maar iedereen is bereid wat te doen. Iedereen reageert positief en enthousiast. En door slim te programmeren blijven we binnen het budget", verduidelijkt Van Zolingen.

Door Henk Klein Holte

Het concert is het gevolg van een prijsvraag van de gemeente Doetinchem en een ontmoeting in het recente verleden van twee Doetinchemse organisatoren van festivals. "Hans-Peter en ik ontmoetten elkaar een paar jaar geleden voor het eerst bij de aftrap van het Aanvalsplan Binnenstad op het gemeentehuis. We waren beiden nieuwsgierig wat daar zou gaan gebeuren en raakten er aan de praat", herinnert Van Zolingen zich. "Toen de een tijd geleden met de prijsvraag kwam om middels een evenement de Oude IJssel te betrekken bij de binnenstad, als onderdeel van de verkeersproef om de C. Missetstraat af te sluiten voor verkeer, hebben we contact met elkaar gezocht."
De eerste proef was tijdens het straattheaterfestival Buitengewoon. Helder: "Dat werd een chaos. Maar dat was te verwachten. Om te zien wat er precies gebeurt moest men die proef gewoon een keer in de praktijk doen. Deze tweede keer, komend weekend, zullen de omleidingen beter worden geregeld. Maar ik snap het idee om de rivier meer bij de stad te betrekken volkomen. Ik heb me er vanaf ik van Delft naar hier kwam altijd over verbaasd dat er eerst een parkeerplaats en dan nog eens een heel drukke weg ligt tussen de rivier en de stad. Ik ben ook een van de mensen die het plan voor de flaneersteiger langs het water wel direct zag zitten. Het is een goede zet gebleken, er zijn daar nu altijd mensen te vinden."
Ze bedachten het plan voor het concert vanaf het water. Ze roepen mensen die een bootje bezitten, al is het een rubberbootje, op om er zaterdagavond mee naar het concert te komen. Want het wordt de moeite waard, verwacht Van Zolingen. "Op het dek van binnenvaartschip komt een vleugel te staan, die wordt aangelicht. We hebben naast jonge lokale talenten van de muziekschool, ook jonge talenten uit deze streek die flink aan de weg timmeren, zoals Lizzy Ossevoort en Anne Bakker, de dochter van dominee Bakker, die violiste en zangeres is en tourt met Engelsman Blaze Bayley de voormalige zanger van Iron Maiden."
Later op de avond treedt ook het Peter Beets Trio op. De band van de internationaal erkende jazz-pianist Beets staat bovendien afsluiter Brace nog bij, die een flink aantal meezingers over het publiek in de bootjes en op de wal uitstrooit.
Een budget van 8.000 euro en toch een veelbelovende en interessante line-up presenteren, het is tekenend voor de netwerken van de beide organisatoren. Helder: "We hebben onze netwerken gekoppeld en we merken dat er dan mooie dingen kunnen ontstaan."

Op de C. Missetstraat komen kraampjes met een diversiteit aan eten en drinken, door verscheidene Doetinchemse horeca-zaken. Na het concert ontstaat tussen de Walmolen en 't Brewinc de grootste dansvloer van Doetinchem in de open lucht tijdens de Road Block Party. "Ook aan de aankleding van de 'Doetinchemse Ramblas', zoals wij het in de voorbereiding noemden en de dance party wordt veel aandacht besteed", vertelt Helder. Zo komt er onder meer een artieste met een vuur-show. "Maar wel met het Doetinchemse gevoel. Overzichtelijk en kleinschalig, op een prachtige plek, lekker leunend tegen de binnenstad."
"Het is totaal iets anders dan we al hebben in Doetinchem", vindt Van Zolingen. "En het is het grappige van Doetinchem: als publiek staat het bekend bij artiesten als een moeilijke gemeente. Maar als je ze uiteindelijk meekrijgt, dan zet iedereen de schouders eronder en gaan ze vol. En dat merken wij nu ook weer."
Van Zolingen en Helder krijgen zeer enthousiaste reacties. "We horen veel: 'Hartstikke leuk initiatief, dit kan echt gaan groeien.' En eerlijk gezegd", bekent Helder, "dat roepen wij zelf nu ook. We kunnen ons goed voorstellen dat dit evenement best eens jaarlijks op de agenda zou kunnen terugkeren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant