Enge Buren. Foto: Wim Lanser
Enge Buren. Foto: Wim Lanser

Festival Kunst en Kunstig vrijdag van start

Algemeen

ZEDDAM - Muziek, theater, kunstexposities, lekker eten en een gemoedelijke sfeer komen samen in sfeervol Zeddam op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober.

Een heel weekend genieten van muzikale optredens, theater, cabaret, kunstexposities en ambachtelijk gemaakte culinaire producten tijdens het Festival Kunst en Kunstig. Een festival dat uitblinkt in Achterhoekse gemoedelijkheid en plaatsvindt in één van de mooiste straatjes van Zeddam: de Bovendorpsstraat, met zijn oude gevels, de mooie keien en zijn bijzondere ambiance.

Vrijdag 29 september om 20.00 uur opent burgemeester Peter de Baat van gemeente Montferland het festival. De opening vindt plaats in het Gilde gebouw, Oude Doetinchemseweg 6a, Zeddam. Cabaretgroep Enge Buren neemt op vrijdag 29 september de aftrap van het festival voor haar rekening. Speciaal voor dit optreden in Zeddam lanceert Enge Buren een aangepast theaterprogramma. Enge Buren weet als geen ander met hun georganiseerde chaos, iedereen van jong tot oud in extase te brengen.

Programma
Er zijn diverse kunstexposities. Achter de oude gevels gaan fraaie monumenten schuil, die van zichzelf al de moeite waard zijn om te bezoeken. Tijdens het festival zijn deze monumenten ingericht als expositielocaties. Ruim 30 deelnemers tonen hun creatieve talenten en prachtige creaties op het gebied van onder meer schilder- en beeldhouwkunst, fotografie, keramiek en sieraden. Bijzonder dit jaar zijn de kunstzinnige creaties van Jesse van der Horst (14), de jongste deelnemer ooit. De expositieruimtes zijn op beide dagen geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Muziek
Het muziekgenre is zeer divers: blues, straight jazz, zwoele bossas en rock, muziek uit de sixties en seventies. Van Nederlandstalig en Achterhoeks dialect tot Franse chansons, karakteristieke marsen, Egerländer en swingende dansmuziek. Er zijn muzikanten uit Zeddam maar ook regionale talenten. Zaterdagavond 30 september staan de Boetners en Old ni-js garant voor een avond dialectrock uit de Achterhoek.

Limericken
Bij de workshop limericken kunnen bezoekers lachend een gedicht leren schrijven. Deze vijfregelige dichtvorm heeft een vast rijmschema en verbindt humor en dichtkunst met elkaar. Tijdens de workshop limericken, kunnen bezoekers op verschillende manieren kennismaken met deze dichtvorm en krijgen van Joke Burink de nodige tips om zelf een limerick te gaan schrijven.

Droomvlucht
Met Droomvlucht mixen Marck Hofmeester, Mascha Mulder en Joke Burink drie kunstvormen door elkaar tot één smeuïge voorstelling. Onder de naam The Crew neemt het kunstenaarstrio het publiek mee in een korte luchtreis van verhalen, culinaire kunsten en theatrale uitingen. "Er was eens..." Wie kent niet het beroemde sprookje van Assepoester. Op 30 september en 1 oktober speelt Toneelgroep Spontaan uit Zeddam dit sprookje op geheel andere wijze dan bezoekers gewend zijn, lief..'gruwelijk'…en boordevol humor.

Ontdekkingsreis
Het plein voor de Oswalduskerk wordt dit jaar omgedoopt tot 'Praot en Pruuf plein'. Bij het 'Praot en Pruuf Plein' zijn twee buitenpodia waar de muziekoptredens plaatsvinden. Bezoekers kunnen hier genieten van ontspannen livemuziek en een smakelijke ontdekkingsreis maken langs de mobiele keukens en kramen en proeven van verrassende huisgemaakte soepen, ambachtelijk gebakken brood of smaakvol bereide vleesgerechten uit een green egg, worsten en biologisch gebakken frites tot Zoet en Zopie die trakteert op een vrolijke kinderlach.
De toegang op zaterdag en zondag is van 12.00 tot 17.00 uur gratis.



www.kunstenkunstig.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant