De duimen gaan omhoog voor de komst van een nieuwe speelplaats. Foto: Jelle Hengeveld
De duimen gaan omhoog voor de komst van een nieuwe speelplaats. Foto: Jelle Hengeveld

Handtekeningenactie leidt tot nieuwe speeltuin

Algemeen

VARSSEVELD - Een oproep op Facebook, een handtekeningenactie in de buurt en een gesprek met de gemeente. Het resultaat van al deze inspanningen? De kinderen die in de omgeving van de Akkerstraat van Varsseveld wonen kunnen binnenkort ongestoord en veilig spelen in een prachtig speeltuintje.

Door Walter Hobelman

"Met een paar mensen zijn we een tijdje geleden de deuren langsgegaan om handtekeningen in te zamelen", vertelt Jelle Hengeveld, één van de initiatiefnemers. "We willen graag een veilige speelplek voor onze kinderen en de gemeente had daar in het begin niet zoveel aandacht voor. Daarom hebben we met de buurtbewoners een gesprek gevoerd over dit idee en zijn we in Varsseveld een handtekeningenactie gestart om aan te tonen dat er voldoende draagvlak is."
"Toen ons duidelijk werd dat de buurtbewoners achter dit initiatief staan, hebben we met de initiatiefnemers gesproken", aldus Josan Jongbloed, woordvoerder bij gemeente Oude IJsselstreek. "Er is kort geleden een vervolggesprek geweest en de buurbewoners hebben een werkgroep opgericht die nu een concreet plan gaat opstellen. Wij hebben ze een aantal richtlijnen en adviezen meegegeven en een fictief bedrag van tienduizend euro. Daar mogen ze zelf speeltoestellen en andere zaken inkopen want wij gaan ons niet bemoeien met het aantal wipkippen of schommels dat een plaatsje moet krijgen. De buurt weet zelf het best welke doelgroep van de speeltuin gebruik gaat maken. Uiteindelijk moet er een speelvoorziening komen die past bij de wensen van alle buurtbewoners."
Dat draagvlak is duidelijk aanwezig. "In het begin was dat nog wel even onduidelijk omdat er geen concrete plannen waren. Inmiddels weet iedereen wat we willen en is het draagvlak aanmerkelijk groter", aldus Hengeveld. "Nu kunnen we verder met het idee en we gaan daar snel mee aan de slag, want we willen geen onnodige tijd verspillen."
De kinderen uit de buurt zijn blij en het is de insteek van de werkgroep om van de speelvoorziening ook echt een ontmoetingsplaats voor alle buurtbewoners te maken. Wanneer de speeltoestellen er staan is nog niet bekend, dat hangt mede af van de snelheid waarmee het definitieve plan wordt opgesteld en door de gemeente is beoordeeld. "Maar volgend voorjaar vind ik wel een haalbare termijn", aldus Hengeveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant