Yvonne Vinkenvleugel voor haar nieuwe Minibiebkast. Foto: Reinier Kroesen
Yvonne Vinkenvleugel voor haar nieuwe Minibiebkast. Foto: Reinier Kroesen

'Bibliothecaresse' Vinkenvleugel heropent Minibieb

Algemeen

ULFT – Yvonne Vinkenvleugel heropende afgelopen week haar Minibieb, pal aan de doorgaande Ketelstraat. Het kleine eerste boekenkastje bleek wegens overweldigend succes veel te krap geworden en aan vervanging toe. Buurman Henk van Huet timmerde voor haar een flinker exemplaar, zodat bezoekers veel meer keuze hebben in volwassenen- en jeugdboeken. Onlangs sloot ze zich aan bij Kinderzwerfboek.nl.

Door Reinier Kroesen

Yvonne Vinkenvleugel (52) was activiteitenbegeleidster, maar doet nu een vierjarige HBO-opleiding pedagogiek. Een pittige studie naast haar gezin en baan als onderwijsassistente bij Mariëndael, een basisschool voor speciaal onderwijs in Doetinchem. Vinkenvleugel: "Waarom ik een bieb begonnen ben? Toen ik in Nijmegen naar school ging kwam ik elke keer als ik naar huis reed langs een minibiebje en dacht: dat is iets wat ik zelf ook wel heel graag wil. Hoe vaak heb je geen boeken in de kast liggen die je maar een keer hebt gelezen en verder staan te verstoffen? En dat vond ik zo jammer, je wilt die eigenlijk met anderen delen, een soort recycling. Boeken zijn heel belangrijk voor mij, lees heel veel. Ik wil in mijn minibieb wel mooie boeken hebben, geen oude rommel, maar wel een mix van alles."

"De boeken hoeven van mij hier niet terug, al mag dat wel", vervolgt de Ulftse 'bibliothecaresse'. "Mijn motto is lenen, halen, brengen, ruilen: lezen! Als er een tussen staat dat je altijd al wilde hebben: houd het en wees er vooral blij mee! Ik wissel ook uit met minibiebs in Breedenbroek en Etten, zo kun je het materiaal ook zelf laten circuleren. Heb niet alleen boeken, maar ook strips en tijdschriften. De plank met mijn kinderboeken heb ik ingedeeld naar de diverse AVI-leesniveaus. Elke dag is er wel aanloop. Afgelopen woensdag zag ik zelf alleen al wel zes personen die ook echt wat meenamen en ik sta er echt niet de hele dag naar te kijken."
Het idee is eerst uitgetest met een klein wit kastje van de kringloop. "Facebookpagina aangemaakt en het liep gelijk. Gebruikers uit alle geledingen van de bevolking, ook lezers die de officiële bieb te duur vinden. Hoop echt dat kinderen uit die huishoudingen hier wel boeken komen halen. We wonen hier ook aan de doorgaande weg naar basisschool De Oersprong. Hen aan het lezen krijgen vind ik zo belangrijk. En dan maakt het niet uit of het de Voetbal International of een strip is, als je maar leest."
Yvonne's Minibieb is nu ook KinderzwerfboekStation, een locatie met leesvoer voor jeugd op een openbare plek waar veel kinderen komen. Bij particulieren, maar dat kan ook een boekenplank in een openbaar gebouw zijn. Het idee is simpel: de gratis kinderboeken krijgen een zwerfsticker en mogen na het lezen overal weer achtergelaten worden. De jonge lezer kan op de website invullen waar het boek is gevonden of achtergelaten, zo kan de zwerftocht van 'hun' boek verder gevolgd worden. Kinderzwerfboek wil het lezen onder jongeren stimuleren, omdat het lezen zo belangrijk acht in de ontwikkeling van een kind. Precies de gedachte die ook Yvonne koestert en nu uitdraagt.


www.kinderzwerfboek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant