Demonstratie bij Toon Sileon. Foto: Ceciel Witteveen
Demonstratie bij Toon Sileon. Foto: Ceciel Witteveen

'Het is de Toon, die de muziek maakt'

Algemeen

TERBORG - Toon Sileon Muziek in de Hoofdstraat in Terborg bestaat veertig jaar.

Marco Sileon vertelt over het ontstaan van de vermaarde muziekwinkel. "Mijn vader en moeder hebben begin jaren '60 de eerste stappen gezet richting de huidige zaak Toon Sileon Muziek met de verkoop van en het lesgeven op elektronisch orgel. Dat gebeurde in Gaanderen, in de achterkamer van ons woonhuis. Met een busje ging mijn vader een- tot tweemaal per jaar richting Italië en haalde daar bij de fabriek een paar orgels op. Als ze verkocht werden wilden de kopers vaak ook les hebben en dat gebeurde ook in de achterkamer."
Men raadt het al, de 'achterkamer' werd snel te klein en een caravan bood uitkomst. Daar werd vervolgens lesgegeven en het groeide en groeide tot de aangeschafte weer grotere stacaravan ook uitpuilde van orgels en leerlingen. De volgende stap werd gezet, de verhuizing naar een groot winkelpand in Terborg.

En dat was in 1977. Een groter oppervlak waar de orgels ruim konden staan, en een apart gedeelte waar les gegeven werd. Verkoop, bezorging, reparaties en elke maand een vrachtwagen met oplegger vol elektronische orgels uit Italië. "Dit konden ze niet meer samen aan en zo kwam er ook snel personeel.
Mijn vader heeft ook jaren een eigen orkest gehad. Wat betekende dat hij buiten de winkeltijden ook nog alleen of met zijn orkest voor de muziek zorgde op bruiloften en partijen. Toen kwamen de keyboards op de markt. Veel kleiner dan zo'n orgel en veel compacter. Gerekend voor die tijd zaten er erg veel mogelijkheden op. En dat allemaal in zo'n klein kastje van Yamaha, Roland, Viscount, Farfisa et cetera", vervolgt Marco Sileon. "Vanaf de wieg opgegroeid met de muziek kwam ik in 1986 van school en wilde niets liever dan me verder bekwamen in het bedrijf van mijn ouders. Ik hielp onder meer met de verkoop van de keyboards en de elektronische orgels en studeerde verder. Een aantal jaren en vakdiploma's later draaide ik dan ook fulltime mee in de zaak."
.
Langzamerhand begon het accordeon ook zijn intrede te doen. Een paar instrumenten op een klein schapje, na niet al te lange tijd werden het schappen met grote lange rijen accordeons. De trekharmonica kwam erbij, ook aanvankelijk op een klein schapje tot ook daar de rijen groeiden. De orgels deden een grote stap terug, de keyboards daarentegen werden weer populairder. "Met kerst 1994 brandde het woonhuis boven de winkel af, dit was een enorme klap. Alles waar we zo hard voor gewerkt hadden, in een keer weg. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en in no time, werd er weer druk gebouwd. Daarbij was er ruimte gemaakt om tot de bouw klaar was met de zaak verder te kunnen"

"In 1995 waren we zo ver dat we in een nieuw opgebouwd winkelpand met nog meer vierkante meters onze klanten konden ontvangen. De hoeveelheid accordeons en trekharmonica's bleef groeien", stelt Sileon met gepaste trots.

In 2003 deed Toon een stapje terug, maar helemaal loslaten kon hij zijn levenswerk niet. Hij genoot van zijn oude dag, maakte nog steeds muziek in restaurants in Spanje. "Tot ons grote verdriet is vader in maart overleden. De muziek en Spanje waren zijn leven. Met veel plezier en vakkundigheid zetten wij dit levenswerk voort!"
Inmiddels is het assortiment van accordeons, harmonica's, keyboards en mondharmonica's verder uitgebreid met o.a. digitale piano's, gitaren, en natuurlijk alle bijbehorende accessoires. "Ook kunt U bij ons terecht voor stemwerk, defecten, microfoon inbouw, restauratie's, een schoonmaakbeurt van uw accordeon of harmonika et cetera. Dit alles wordt in eigen werkplaats gedaan, zodat uw instrument niet opgestuurd hoeft te worden naar de fabriek. Kleine reparaties zijn zelfs klaar terwijl U wacht."

Marco Sileon besluit: "En natuurlijk staan we u graag te woord – onder het genot van een heerlijke kop koffie of lekker kopje thee – voor vragen en vakkundig advies. Het 40-jarig jubileum wordt gevierd met een feestdag op 18 november in onze zaak. Iedereen is van harte welkom om te genieten van de demonstraties en feestelijke aanbiedingen. Mist u deze dag, dan kunt u ook daarna nog van mooie feestaanbiedingen profiteren."


Hoofdstraat 50 in Terborg

Tel. 0315324477

www.sileon.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant