Burgemeester De Baat gaf de Pluim aan de Barghse Jonges. Foto: Marlous Velthausz
Burgemeester De Baat gaf de Pluim aan de Barghse Jonges. Foto: Marlous Velthausz

Vierde cd Barghse Jonges Vier 't Lève

Algemeen

Vier 't lève deur te gève

's-HEERENBERG – Het was een bijzondere avond voor de Barghse Jonges, die donderdagavond 16 november. In Grenscafé de Peer werd de vierde cd van de Barghse Jonges gepresenteerd. De opbrengsten van de cd's gaan volledig naar de kankerbestrijding. Met eerdere projecten bracht de band al meer dan 300.000 euro bij elkaar voor het KWF. Sponsors van de Barghse Jonges financieren de productiekosten, waardoor de opbrengst volledig gedoneerd kan worden.

Door Marlous Velthausz

De Barghse Jonges is een gelegenheidsband van muzikanten en zangers uit de regio die elke vier jaar een muzikaal benefietconcert op poten zet ten bate van de kankerbestrijding. De roots liggen in en om 's-Heerenberg en de muzikanten maken al sinds eind jaren tachtig samen muziek en zingen de liedjes in het dialect. Eerst werd dit alleen met carnaval gedaan, maar later ook in breder verband. In 2002 hebben ze een aantal liedjes op verzoek, en gesponsord door een aantal ondernemers, op cd gezet. Met dit nieuwe project 'Vier 't Lève' zet de band de traditie voort.
Marcel Giezenaar, woordvoerder van het vijftienkoppige gezelschap zegt daarover: "Ons laatste grote project was een internationaal Open Air Benefietconcert tegen Kanker in 2014, samen met de Keulse topformatie Bläck Fööss. Voor ruim 3.000 bezoekers was dat concert goed voor 90.000 euro. De helft daarvan hebben we dat jaar op oudejaarsavond, tijdens een gemeenschappelijk optreden met de Fööss in de Köln Arena voor 10.000 man, aan de Deutsche Krebshilfe aangeboden."

Markant
De eerste cd wordt door de Barghse Jonges altijd aan een markant persoon aangeboden. Maar deze keer liep het anders. Enkele maanden terug hadden de Barghse Jonges te kennen gegeven aan oud-transporteur Wim Bosman dat hij het eerste schijfje in ontvangst mocht nemen. Bosman gaf toen aan dit een hele eer te vinden, om samen met hun het glas te mogen heffen. "Maar mocht het door mijn ziekte niet gaan dan sturen we iemand anders", aldus Bosman destijds. Helaas overleed Wim Bosman op 10 november. Zijn dochter Deborah nam de cd in ontvangst. Ze vertelde namens Bosman: "Ik ben trots op de Barghse Jonges en ik bedank jullie voor jullie fantastische inzet." Indrukwekkend was dat de foto van Bosman bij zijn vrachtwagens daarbij op het grote scherm werd vertoond.
Bosman verdiende deze eerste cd, omdat hij een van de grootste ondernemers van de Achterhoek was. Inmiddels is het bedrijf verkocht aan Mainfreight. Zijn transportbedrijf heeft ruim 1.600 mensen aan het werk en heeft duizend vrachtwagens op de weg. Door de vele arbeidsplaatsen heeft hij heel veel lokale jonge mensen aan het werk geholpen. Ook binnen de Lengelse gemeenschap heeft hij veel verdiensten, van het tot stand brengen van het Bosmanhuus tot zijn rol als beschermheer van de schutterij. Wim Bosman was sponsor vanaf het eerste uur bij de Barghse Jonges.

Pluim
Geheel onverwacht kwam burgemeester Peter de Baat van gemeente Montferland tijdens de presentatie van de nieuwe cd het podium op. Alle jongens werden in het zonnetje gezet en ontvingen samen de Pluim van de Burgemeester. Het is een blijk van waardering die door gemeente Montferland uitgereikt wordt aan personen of verenigingen die zich onderscheiden met hun inzet voor het sociaal maatschappelijke leven.
De Baat sprak de 'Jonges' toe: "'Jongens waren het, maar aardige jongens'. Zo zou Nescio waarschijnlijk beginnen als hij een boek zou schrijven over de Titaantjes van 's-Heerenberg; oftewel de Barghse Jonges. Jullie zijn, als fanatieke carnavalsvierders, eind jaren '80 begonnen met optreden tijdens de jaarlijkse pronkzitting. Jullie hadden geen idee tot wat voor groots dit zou gaan uitgroeien. De Black Fööss is jullie belangrijke inspiratiebron en daardoor worden jullie meteen een grensoverschrijdende groep."

Telg
Er komt heel wat bij kijken om een cd te maken. Marcel Giezenaar en Theo Mijnen vertellen: "Het heeft even geduurd, we hebben er bijna twee jaar aan gewerkt, maar het is ons weer gelukt. We hebben er een vierde telg bij."
De band heeft twintig nieuwe nummers geschreven, waarvan er nu zestien op deze cd staan. Afgelopen maart zijn De Barghse Jonges begonnen aan een lange reeks van sessies in Studio A60 in Didam, die gerund wordt door vader en zoon John en Rick te Dorsthorst. Ook aan de presentatie van het album is de nodige aandacht besteed. Een fraaie omslag en een boekje met alle teksten maken het een leuk cadeau voor Sinterklaas of voor onder de kerstboom.
Het uitgebrachte album is de aftrap van de 'Tour 2018-2019' met als hoogtepunt een benefietconcert in september 2018.

Verkrijgbaar
De cd's zijn verkrijgbaar bij de Primera's in 's-Heerenberg, Doetinchem, Ulft en Didam, bij Kachelhöltjes Partypret, Coop supermarkt in 's-Heerenberg, Info Center in Emmerich en ze zijn ook online te bestellen. Voor 15 euro en de eerste 1.500 kopers krijgen bovendien een kortingsbon van 5 euro cadeau voor het grote Barghse Jonges benefietconcert op 29 september 2018. Met deze voucher kan men gebruikmaken van de speciale voorverkoop voor het concert waardoor men is verzekerd van een toegangskaart. Maximaal één voucher per kaart.

Voor meer info kijk op concerttegenkanker.nl of volg de Barghse Jonges op Facebook.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant