Bloemen en het juryrapport, ook voor Amy Schillings (links), Nardi Thonen (tweede van links) en Femke Hulsman (uiterst rechts). Foto: Josée Gruwel
Bloemen en het juryrapport, ook voor Amy Schillings (links), Nardi Thonen (tweede van links) en Femke Hulsman (uiterst rechts). Foto: Josée Gruwel

'Es waren wunderschöne Tage'

Algemeen

TERBORG – Het 25ste Euregio Vocalistenconcours werd zondagmiddag met het Prijswinnaarsconcert afgesloten in de Nederlands Hervormde Kerk in Terborg. Van de meer dan veertig deelnemers, allen afkomstig uit Nordrhein-Westfalen of Nederland, hadden er zestien een aanmoedigingsprijs of een eerste, tweede of derde prijs behaald. Van hen traden er bij het concert veertien op.

Door Josée Gruwel

Het bleek vooral een Duits feestje. Van de deelnemers aan het concours, dat op 10 en 11 november gehouden werd aan de Landesmusikakademie Nordrhein-Westfalen in Heek (Duitsland) kwamen er zeven uit Nederland en daarvan vielen drie jonge zangeressen in de prijzen: mezzosopraan Femke Hulsman uit Utrecht (derde prijs in categorie B, vergevorderde amateurs), sopraan Nardi Thonen uit Zwolle (tweede prijs in categorie C, conservatoriumstudenten) en sopraan Amy Schillings uit Vaals (eerste prijs in categorie C).
Met een natuurlijke flair en een prachtig geschoolde stem veroverde Femke Hulsman de harten van het publiek met onder andere 'By Strauss' van Gershwin. Nardi Thonen wist vanaf het eerste moment te boeien door de uitleg die ze gaf en de intense beleving die ze opriep bij 'Durch Zärtlichkeit und Schmeicheln' van Mozart. Amy Schillings imponeerde met 'Nun beut die Flur' uit die Schöpfung van Haydn.
Ook de Duitse gasten lieten op allerlei manieren van zich horen en etaleerden hun kwaliteiten.

Ervaring belangrijk
De bedoeling van het concours is om vooral geschoolde en gevorderde amateurs én zangers die zich voorbereiden op een loopbaan in de muziek de gelegenheid te geven zich te meten met anderen. De deelnemers worden op piano begeleid, kunnen podiumervaring opdoen, zich presenteren voor een deskundige jury en ontvangen een juryrapport.
Femke Hulsman, 21 jaar: "De ontmoeting met de andere zangers is heel fijn. Bij het concert voelde ik de klik met het publiek." Nardi Thonen had niet gedacht dat ze een prijs zou krijgen. "Ik had de datum van het concert niet eens vrij gehouden." Ze vindt de samenwerking tussen de nationaliteiten heel leerzaam.
Voor de 19-jarige Amy Schillings was het concert gewoon genieten. "Mijn eerste concours, een heerlijke ervaring. Ik zit op het conservatorium, maar dit concours is het begin van mijn professionele leven."
Antje Valentin, directeur van de Landesmusikakademie, sloot het concert af met: "Es waren wunderschöne Tage."

Andere opzet
Gestart in 1992 in Terborg als Vocalistenconcours, groeide het concours al snel uit tot het Euregio Vocalistenconcours. Jarenlang was Terborg de standplaats, maar zo'n vijf jaar geleden werd besloten om het concours te verplaatsen naar Heek en het prijswinnaarsconcert in Terborg te houden. Mede-organisator Mariet Jansen: "Volgend jaar maken we een stap op de plaats. Dan is er geen Euregio Vocalistenconcours. We beraden ons dan hoe we het concours in de toekomst vormgeven."
Anna Marie Krijgsman van Muziekschool Oost-Gelderland, die dit jaar in de jury zat, vindt het concours een ideale gelegenheid voor jonge zangers. "Als try-out voor een examen bijvoorbeeld." Ze betreurt het dat het concours volgend jaar niet plaatsvindt, maar is het er mee eens dat de opzet moet veranderen. "Zodat meer Nederlandse jongeren – alleen of in een ensemble – deelnemen. Ook uit onze regio."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant