De organisatoren van de tochten zijn er klaar voor. Foto: Frank Vinkenvleugel
De organisatoren van de tochten zijn er klaar voor. Foto: Frank Vinkenvleugel

Grenssteenwandelingen krijgen een vervolg

Algemeen

REGIO - In navolging van de succesvolle grenssteenwandelingen in de grensregio hebben ditmaal de Heimatverein Anholt, Comité Leefbaarheid Megchelen, Vereniging Leefbaarheid Netterden en Heemkundekring Bergh een nieuwe serie grenssteenwandelingen georganiseerd vanaf grenssteen 730 naar grenssteen 698, van Dinxperlo naar Beek.

Door Iris Jansen

"Tijdens het project 'Nachbarn stellen sich vor' dat afgelopen jaar in Dinxperlo met een tentoonstelling werd geopend, was al snel het idee geboren voor een vervolg van de grenssteenwandelingen. Zo moest het toch ook mogelijk zijn de wandelingen richting de Rijn te organiseren", vertelt Theo Gasseling van het Heimatverein Anholt. "De wandelingen zijn uniek want de routes zullen maar éénmaal te bewandelen zijn, aangezien er veel stukken over privéterreinen lopen. Dankzij de medewerking van de grondeigenaren is het mogelijk geweest dit traject uit te zetten, dat zowel over Duits als Nederlands grondgebied loopt. Om het wild niet teveel te verstoren, is op verzoek van de eigenaren en meewerkende organisaties de wandeling niet opengesteld voor honden. Zeker gezien het jaargetijde, heeft het wild te weinig beschutting van struiken en gras."

Drie wandelingen
"De eerste wandeling is op zondag 21 januari en begint bij grenssteen 730. Het startpunt is bij de slagboom bij de Brüggenhütte aan de Aa-Strang en eindigt bij grenssteen 715, gelegen bij Camping De Bosrand aan de Heisestraat in Megchelen. De route is ongeveer 14 kilometer lang en heeft een aantal verzorgingspunten; bij de Regniet, bij Golfclub 't Lohr, bij het voormalige douanestation Anholt en natuurlijk bij het eindpunt op de camping, waar koffie, thee of een warme snack te verkrijgen zijn en gebruik kan worden gemaakt van een toilet. Veel vrijwilligers zijn tijdens de wandelingen bij de organisatie betrokken", legt Gasseling uit.

De tweede wandeling is op zondag 4 februari en start bij grenssteen 715, bij camping De Bosrand en loopt tot aan grenssteen 708 bij de grens met Netterden aan de Emmerikseweg. En op zondag 18 februari is de laatste in deze serie, van grenssteen 708 naar grenssteen 698 Beek, bij het tankstation aan de BAB3. Voor alle wandelingen geldt dat er tussen 9.00 uur en 12.00 uur gestart kan worden, aanmelden is niet nodig. De kosten bedragen 5 euro per persoon waarbij kinderen tot 12 jaar gratis mogen meelopen. Het bedrag is inclusief pendelbus die de wandelaars weer terug naar het startpunt brengt. Gasseling: "Ik moet er wel op wijzen dat de wandeling, gezien de terreinomstandigheden, niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of mensen met een rollator. De route loopt soms dwars door de weilanden en greppels. Er wordt zelfs een vlonder gebouwd waar de wandelaars overheen moeten lopen. Een redelijk goede conditie, een paar stevige schoenen en regenkleding zijn dus zeker aan te bevelen."

Ook Freek Diersen, die bij de organisatie van de eerste grenssteenwandeling nauw betrokken is geweest en nu ook weer als vrijwilliger meewerkt, is blij dat er een vervolg komt. "Het is een geweldige manier om het landschap op deze manier te beleven. Je komt op plekken langs de grens waar je niet zo gauw meer komt. Je zult verbaasd zijn over de andere invalshoek van het landschap die je normaal alleen maar vanaf de weg kunt zien. Niet als vrijwilliger, maar ook als lid van de Euregioraad, vind ik dit een geweldige manier om mensen aan weerskanten van de grens bijeen te brengen, te verbinden. Met elkaar een stukje gezamenlijke historie beleven, dat is een hele waardevolle ervaring. In 2019 zal de laatste etappe van de grenssteenwandelingen worden uitgezet en wel van Babberich naar Spijk."
Tot slot vult Gasseling nog aan: "Alle informatie omtrent deze wandelingen is - ook in het Nederlands - na te lezen op de website van onze Heimatverein."


www.anholt-heimatverein.de

Een van de grensstenen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant