De wethouders Sluiter en Drenth (r) drukken gezamenlijk op de knop. Foto: Walter Hobelman
De wethouders Sluiter en Drenth (r) drukken gezamenlijk op de knop. Foto: Walter Hobelman

Herinrichting bedrijventerrein Akkermansweide afgerond

Algemeen

TERBORG - De revitalisering van de bedrijventerreinen Akkermansweide in Gaanderen en Terborg is afgerond. Reden voor de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek om hier op woensdag 19 januari even op bescheiden wijze bij stil te staan. De wethouders Peter Drenth (Doetinchem) en Jos Sluiter (Oude IJsselstreek) verrichtten de symbolische openingshandeling door twee lantaarns in gebruik te stellen.

Door Walter Hobelman

De twee lantaarns zijn geplaatst bij de brug over de Akkermansbeek, die de beide bedrijventerreinen verbindt. "Een logische plek die misschien wel uniek is in Nederland. Er zijn volgens mij maar weinig bedrijventerreinen die zich uitstrekken over twee verschillende gemeenten", aldus Peter Drenth. De Doetinchemse wethouder is blij met het uiteindelijke resultaat van de revitalisering. "Er is op een goede manier samengewerkt door beide gemeenten en de stichting 'parkmanagement bedrijventerrein Akkermansweide' (SPBA) die in het hele proces een belangrijke rol heeft gespeeld", aldus Drenth. "Het is niet zo eenvoudig om vanuit twee plaatsen te werken aan een dergelijk project. Verschil in de manier van besluitvorming zorgt soms voor extra haken en ogen, maar alles is uiteindelijk op een goede manier tot stand gekomen."
Ook wethouder Jos Sluiter is trots op het vernieuwde bedrijventerrein. "Vooral aan de Oude IJsselstreekkant lagen de nodige uitdagingen. We hadden te maken met vervuilde grond en een woonwijk die grenst aan het bedrijventerrein. We vonden het belangrijk om een goed samenhangend geheel te creƫren. En volgens mij is dat geslaagd", aldus Sluiter. Er is veel werk verzet de afgelopen anderhalf jaar. "Het meeste zie je niet, dat ligt onder de grond. Maar dat was wel cruciaal. Nieuwe riolering en de aanleg van glasvezel zijn belangrijke voorwaarden voor een goed bedrijventerrein met toekomstplannen", aldus Sluiter.
Maar ook bovengronds is het nodige gebeurd. Zo is er een mooie visuele verbinding gemaakt tussen de woonwijk en het aangrenzende natuurgebied richting de Oude IJssel. Vanuit een speciaal fonds waren middelen voorhanden waarmee de ondernemers op het terrein de mogelijkheid kregen om de uitstraling van hun pand te verbeteren waardoor het gehele gebied een frisse uitstraling krijgt. "Dat is nog niet afgerond, maar het resultaat is nu al zeer positief. De verloedering die op de loer lag is hiermee in elk geval een halt toegeroepen", concludeert Sluiter tevreden.
Nieuw voor gemeente Oude IJsselstreek was de samenwerking met de parkmanagement stichting. Gemeente Doetinchem werkt al langer op die manier en elk bedrijventerrein heeft daar een eigen parkmanagement. Zij vormen het aanspreekpunt tussen ondernemers en overheid en dat bevordert de efficiency. "Wij hebben diezelfde rol nu opgepakt in dit project en dat heeft zijn vruchten afgeworpen", aldus SPBA-voorzitter Marcel Ernst. "Ons werk is nu nog niet klaar. Wij blijven voorlopig onze rol als verbindende factor vervullen om het bedrijventerrein nog verder te profileren." De SPBA gaat de komende tijd in elk geval aan de slag met zaken als het groenonderhoud op het bedrijventerrein en andere zaken. "We zijn er door en voor de ondernemers", sprak Ernst. De stichting is een belangrijke gesprekspartner voor beide wethouders. "Zo'n parkmanagement stichting weet wat er leeft bij de ondernemers en dat bevordert de communicatie tussen overheid en bedrijfsleven", vindt wethouder Drenth
Ook wethouder Sluiter is positief over het 'parkmanagement idee' en de kans bestaat dat ook op andere bedrijventerreinen in gemeente Oude IJsselstreek soortgelijke stichtingen opgezet gaan worden. "Daar gaan we de komende tijd maar eens over praten met alle betrokkenen. Het idee spreekt mij in elk geval zeker aan", aldus de wethouder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant