De bandleden van Lads'n Lassies blijken ook allemaal goed te kunnen zingen. Foto: Josée Gruwel
De bandleden van Lads'n Lassies blijken ook allemaal goed te kunnen zingen. Foto: Josée Gruwel

'Het klopt allemaal als een malle'

Algemeen

Smoking Alaska door naar finale Amphion Open

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – "Jullie arrangementen zijn vet, de sound is te gek, de gitaren zijn in balans. Het klopt allemaal als een malle", sprak Bart Kiers van de vakjury bij Amphion Open donderdagavond. De indie/alternatieve rockband Smoking Alaska uit Duiven kreeg daarom van de jury, die verder bestond uit Maurits Boegman en Gerwin Ruesink, bij de eerste voorronde een finaleplaats. Lads'n Lassies uit Gaanderen, die Ierse en Schotse traditionals en modern folk brengt en theatraal en muzikaal sterk is, werd genomineerd.

Amphion Open steekt in een nieuwe jas. Met de nieuwe presentator Daniël Janssen is ook de opzet van de voorrondes veranderd. Die is opgedeeld in genres. Dit keer waren er alleen bands en was de jury samengesteld uit kenners op dat gebied. Een jury die niet in het donker in de zaal zat, maar op het podium een plek had.
De euregionale rockband Bootsman verraste met de begintune die deed denken aan Once Upon a Time in the West. Met rauw gezongen teksten die minder goed te verstaan waren door gitaren die te hard klonken, zette het zevental een dynamisch optreden neer. Strak gespeeld, goeie songs, aldus de jury.
Contra Fools uit Winterswijk bracht reggae. Met uitsluitend eigen werk, waarbij Nederlandstalige songs eruit sprongen, bleef het geheel statisch. De jury: "De songs zijn tof, de leadstem is apart en met een fijne timing, maar de ruigheid missen we. Er valt winst te behalen in arrangementen."
De rock/punkband Shame Parade uit Duiven boeide meteen door de expressie van de zanger, het pakkende drumwerk en de eigenwijze kleding. "Alles klopt: een goeie zanger, strak drumwerk, de outfit. Maar de gitaar mag viezer en de zanger moet meer zingen op de toonhoogte die bij zijn stem past."

Sfeer
Na de pauze werd de sfeer gezet met een gelikte show van Lads'n Lassies. Door de gepassioneerde muzikanten, die ook allemaal goed kunnen zingen, werd meteen en met succes contact gezocht met het publiek. Het enthousiasme sloeg over. De jury sprak haar bewondering uit: "De samenzang is superstrak. Maak de liedjes Nederlandstalig en je hebt goud in de hand."
Qua set, songs, arrangementen en technische uitvoering sprong Smoking Alaska eruit. "Jullie zijn rijp om naar festivals te gaan."
Wie voor het publiek de winnaar van de avond is, is nog niet bekend. Zij kunnen hun stem digitaal uitbrengen. "Dit omdat er steeds meer digitale entreebewijzen zijn en mensen dus niet meer op hun papieren entreebewijs hun stem kenbaar kunnen maken", aldus mede-organisator Daniël Janssen. Over veertien dagen is de uitslag bekend.
De tweede voorronde wordt gehouden op woensdag 14 maart. Genres: dans en singer/songwriters. De derde voorronde is op dinsdag 22 mei. Genres: toneel en instrumentaal.
De finale volgt in september.

Expositie
Tijdens de eerste voorronde was er een foto-expositie te zien in Amphion van de talentenklas beeldende vorming en kunst van het Ludgercollege. Docent beeldende vorming van het Ludger Roos Koenders: "Veertien getalenteerde leerlingen van het Ludgercollege en twee van het Ulenhof hebben op een aantal vrijdagavonden lessen in beeldhouwen, schilderen, mode en vormgeving, fotografie en architectuur op de Gruitpoort onder leiding van professionals. Hierbij gaat het om creëren, maar ook om het ontmoeten van jongeren met dezelfde affiniteit."
Leerlingen Bjorn Venhorst, Sanne Keuben en Lotte Sloot zeggen over hun foto-opdracht: "Hierbij lag de nadruk op het licht. Met een spiegelreflexcamera gingen we aan het werk om portretfoto's te maken. We maakten in het donker buiten gebruik van licht van auto's, lantaarnpalen en billboards bijvoorbeeld."
De leerlingen werden getest op hun creativiteit. "We kregen best harde, maar wel opbouwende kritiek. Want ja, hier bij de expositie moesten we wel knallen."
De expositie is tot eind augustus te zien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant