Leerlingen helpen om de ronde tafeltennistafel op de plek te zetten op het schoolplein. Foto: Gelderse Post
Leerlingen helpen om de ronde tafeltennistafel op de plek te zetten op het schoolplein. Foto: Gelderse Post

Verbouwde Mariaschool wordt Goede Vrijdag heropend

Algemeen

ULFT – Het onderkomen van de Mariaschool heeft een flinke metamorfose ondergaan. De inrichting ging op de schop en de indeling is door enkele doorbraken veel en opener geworden. Door plaatsing van onder meer zonnepanelen kan de school inmiddels voor een belangrijk deel voorzien in de eigen energiebehoefte. Vrijdag 30 maart om 12.30 uur is de heropening, waarschijnlijk door burgemeester Otwin van Dijk. Aansluitend wordt een Lentemarkt gehouden.

Door Reinier Kroesen

De opzet met alleen maar klassieke schoollokalen en smalle gangen met volgepropte haakjes met jassen en tassen was niet meer van deze tijd. Weja Projectbouw en Interieur uit Wehl tekende voor de nieuwe opzet en de uitvoering. Er is gekozen voor een huisstijl in frisse tinten groen en blauw, consequent doorgevoerd in schilderwerk en bekleding. In combinatie met de warme houttinten van de nieuwe bibliotheekkasten en werkplekken oogt het geheel eigentijds en intiem.
Directeur Michel Ros: "Er was een extra potje vanuit het ministerie beschikbaar om de verbouwing te bekostigen, elke school van Stichting Essentius komt in de loop van jaren aan bod. Ruimtes werden doorbroken, overbodige bergingen en een toiletgroep zijn weggehaald. Nu heeft de school een veel opener structuur, bredere doorlooppaden en zijn speelse leerpleinen ontstaan. Geen uitpuilende kapstokken meer maar een persoonlijk bergvak waarin elke leerling zijn eigen jas, gymspullen en rugzak kwijt kan. Losse kastjes en ladenblokken zijn in elk lokaal vervangen door een uniforme brede kastenwand. Deze is in het midden voorzien van een nis met kussens, waar kinderen lekker in weg kunnen kruipen met hun boek of tablet. Alle plafonds zijn vervangen en geïsoleerd, we hebben energiebesparende led-verlichting en zonnepanelen op het dak gekregen. Na een goed jaar proefdraaien blijkt dat een besparing op energiekosten van zelfs zeventig procent op te leveren. Er is één lokaal opgeofferd, daardoor is een leerplein ontstaan waar leerlingen buiten de klas om vrij kunnen werken. Zo kwam er ook vloeroppervlak vrij voor een bibliotheek. De laatste renovatie was ruim vijftien jaar geleden. Het gaat overigens goed met de school, met veertien kinderen extra is dit jaar de Mariaschool weer licht gegroeid. Het verbouwen en grote schilderwerk was uitbesteed, de ouders hebben geholpen met onder meer het sausen van wanden en andere klussen. In de week voorafgaand aan de opening staat het project Kunst en Cultuur op het programma. Een groep gaat naar het Kröller Muller, anderen bezoeken een Warboelvoorstelling, enkele kunstenaars komen naar de school toe. Tijdens de Lentemarkt op 31 maart worden onder meer beschilderde dozen met eieren en voorjaarsbakjes verkocht die in die week zijn gemaakt. Een gedeelte van de opbrengst gaan naar Pater Toon, ons vaste goede doel. Hij bouwt scholen in Suriname. De rest van de inkomsten is bestemd voor nieuw buitenspelmateriaal. Om 14.00 uur sluiten we af, iedereen is van harte uitgenodigd het eindresultaat te bewonderen."


www.mariaschoolulft.nl

Interieur Mariaschool weer helemaal van nu na grootschalige interne verbouwing. Foto PR
De pingpongtafel arriveert bij de Mariaschool in Ulft. Foto: Gelderse Post

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant