Gespannen turen naar het scherm met de uitslagen. Foto: Walter Hobelman
Gespannen turen naar het scherm met de uitslagen. Foto: Walter Hobelman

Lokaal Belang wint in Oude IJsselstreek

Algemeen

ULFT - Lokaal Belang komt als winnaar uit de bus bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij, in 2014 nog goed voor negen zetels stijgt nu door naar tien. In feite een winst van twee zetels, want gedurende de afgelopen periode raakte Lokaal Belang een zetel kwijt toen Gülden Siner-Sir de partij verliet. Ook de VVD wint een zetel en komt met drie zetels terug in de nieuwe raad.

Door Walter Hobelman

Verliezers zijn er ook. Vooral D66 moet een fors verlies accepteren en houdt nog één zetel over. "Waar het aan ligt weet ik niet. Blijkbaar hebben we iets niet goed gedaan. Ik ben erg teleurgesteld inderdaad", aldus lijsttrekker Hayo Canter Cremers. Ook binnen het CDA is de stemming enigszins terneergeslagen. "De hele avond lijkt het erop dat we onze zes zetels houden, maar als dat dan aan het eind van de avond toch anders afloopt en we een zetel verliezen, dan komt dat hard aan", zegt lijsttrekker Peter van de Wardt. "We hadden gehoopt en verwacht dat we stabiel zouden blijven. We hebben hard en goed gewerkt de afgelopen vier jaar en het zou mooi geweest zijn als we dat inde uitslag terug zouden zien."

Binnen Lokaal Belang heerst een hele andere stemming. "Je weet nooit hoe alles uitpakt, maar dit is wel heel erg fijn", vindt lijsttrekker Bert Kuster. "Blijkbaar herkennen de inwoners van Oude Ijsselstreek zich in onze partij en nu krijgen we de bevestiging dat we goed bezig zijn. Lokale mensen die betrokken zijn bij hun directe buurt en omgeving, dat is wat men blijkbaar belangrijk vindt."

Wethouder Jos Sluiter"(VVD) is blij met de winst van één zetel. "We zitten al tijden op twee zetels en om dan nu een keer winst te boeken is erg mooi."

Ook bij de SP heerst opluchting. "Het is best een uitdaging om als partij, die voor de tweede keer meedoet in Oude IJsselstreek, vast te houden wat we de eerste keer gewonnen hebben", aldus lijsttrekker Suzan Tuit. "Dat is ons gelukt en daar ben ik trots op."

De PvdA komt met drie zetels in de raad. Dat was vier jaar geleden ook zo, maar tussentijds sloot Gülden Siner-Sir zich aan bij de PvdA en werden het er vier. "In elk geval stabiel dus", vindt voorzitter Theo van Amersfoort. "En dat is een goede zaak."

Burgemeester Otwin van Dijk kijkt met een goed gevoel terug op de campagneperiode. "Ik heb vooraf uitgesproken dat ik hoop dat het een nette, respectvolle en goede campagne zou worden. En ik durf te zeggen dat die wens is uitgekomen, al zaten er zo hier en daar wel wat scherpe randjes aan. Maar dat mag." De burgemeester geeft aan dat wat hem betreft ook de coalitiebesprekingen op diezelfde manier verloopt. "Fair, op een nette manier. Waarbij zorgvuldigheid voor levertijd gaat wat mij betreft."

Volgende week woensdag wordt in een speciale raadsvergadering afscheid genomen van 'de oude raad' waarbij met name de raadsleden die niet terugkeren in de nieuwe raad aandacht krijgen. Een dag later wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant