Afscheid nemen met de kleinkinderen en met een hoge onderscheiding. Foto: Josée Gruwel
Afscheid nemen met de kleinkinderen en met een hoge onderscheiding. Foto: Josée Gruwel

René van Gils benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Algemeen


DOETINCHEM – Bij zijn afscheid – na een loopbaan van meer dan veertig jaar waarvan 25 jaar bestuursvoorzitter van het Graafschap College – werd René van Gils, inwoner van Ulft, donderdag in Amphion door burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding wordt niet vaak toegekend. De laatste uitreikingen in de Oude IJsselstreek dateren van 2013 en 1996.

Door Josée Gruwel

Van Gils kreeg een onderscheiding omdat hij zijn talenten als bestuurder jarenlang regionaal, landelijk en in het buitenland inzette voor het middelbaar beroepsonderwijs. De aard, duur, nationale uitstraling en betekenis van zijn activiteiten leidden tot de hoge onderscheiding.
Otwin van Dijk haalde aan dat Van Gils' visie op innovatie en samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven op veel fronten een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Achterhoek. Binnen het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) trok hij regionale initiatieven aan en wist die uit te werken tot bijvoorbeeld het Regionaal Media Centrum en het Innovatiecentrum ICER. Samen met het bedrijfsleven wist hij het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland (CIVON) naar de Achterhoek te krijgen en met het bedrijfsleven bracht hij ook grensoverschrijdende samenwerking tot stand met allerlei MBO- en HBO-instellingen in Nederland en Duitsland.
"Een indrukwekkende lijst met grote verdiensten", aldus de burgemeester. "Het is zoveel dat ik me afvraag of jouw dag meer uren kent dan die van andere mensen."

Bewogen en bevlogen
Van Gils, die met pensioen gaat, kreeg een groots afscheid in Amphion. Naast een symposium werd door 'In de hoofdrol', met Astrid Joosten als presentator, het leven en de persoon van Van Gils uitgelicht doordat gasten herinneringen ophaalden. Onder hen familie, ex-collega's Akkie van Gastel en Theo Vriezen, voormalig minister van onderwijs Jo Ritzen, innovatiemakelaar Martin Stor, oud-wethouder van Doetinchem Loes van de Meijs, voorzitter Peter Baks van de Ondernemingsraad en Abdulay Bah van de Studentenraad van het Graafschap College, en ondernemers Jan Kaak en Huub Wanders. Ze zetten hem neer als familieman, pionier, initiator, verbinder, bestuurder en de ondernemende man.
Typeringen als: 'Denken in oplossingen', 'Werken onder het motto 'Komt goed'', 'Wat hij belooft, doet ie', 'Soms ook onconventionele wegen bewandelend', 'Bewogen en bevlogen met de doelgroep, de studenten', 'Oog voor de zwakke leerling' kwamen voorbij. Bij alle herinneringen bleek humor in Van Gils' leven een niet onbelangrijke rol te spelen. Frappant was ook de sfeer van onbevangenheid, waarin veel gezegd kon worden. Fokko Witteveen, voorzitter van de Raad van Toezicht: "René heeft de gave van het woord. Daar heeft hij zelf een gave aan toegevoegd: aan het woord blijven."

Toekomst
Student Abdulay Bah: "Hij is de tofste voorzitter die ik ken!" Er volgde meteen een uitnodiging voor het schoolfeest. "Natuurlijk kom ik", aldus Van Gils.
Ruud Verbunt van Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 memoreerde Van Gils als 'veurzitter' en wilde wel even zeker weten of Van Gils wel voorzitter bleef tot en met de Spelen in juni. Ook dat werd toegezegd.
In zijn dankwoord gaf Van Gils aan dat hij tot in zijn huid geraakt was door het afscheid. "Dat men mij persoonlijk ook zo goed kent." Hij prees zichzelf gelukkig het werk te hebben mogen doen dat hij deed. "Het was geen baan, maar een bestaan." Zijn vrije tijd gaat de pensionado voorlopig gebruiken om zonen te verhuizen, op vakantie te gaan en een nieuwe hond erbij te zoeken.
Mirjam Koster heeft de taak van voorzitter van het College van Bestuur overgenomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant