De vijf mannen van het Landgoedkoor Slangenburg. Foto: Josée Gruwel
De vijf mannen van het Landgoedkoor Slangenburg. Foto: Josée Gruwel

Back to the sixties met tienjarig Landgoedkoor Slangenburg

Algemeen

DOETINCHEM – Met een feestelijk concert, op zondag 8 april in Het Onland, viert Landgoedkoor Slangenburg het tienjarig bestaan. Het gemengde koor onderscheidt zich van andere koren door alleen muziek uit de jaren zestig, maar beslist geen smartlappen, te zingen. "Voor de meesten van ons is dat de muziek uit onze tienerjaren," vertelt voorzitter Liesbeth Meij. "Pure nostalgie en voor het publiek heerlijk om mee te zingen. Wie kent het niet: 'Tanze mit mir in den Morgen!'"

Door Josée Gruwel

Het idee om een koor op te richten kwam uit de activiteitencommissie van de Stichting Vrienden van de Heerlijckheid Slangenburg, want een koor kon de onderlinge verbondenheid van de bewoners in de Slangenburg en omgeving bevorderen. Cecile van Aken, Jannie Orriëns en Henrice Teunissen spanden zich in om dit modern naoberschap vorm te geven en op 1 april 2008 was het Landgoedkoor Slangenburg een feit. Johan van Hal bedacht de naam.
Onder leiding van Tiny Siebers werd de eerste repetitie met vijftien koorleden, waaronder een koormeester en een bibliothecaris, gehouden in de Hooiberg van Het Onland. Het repertoire bestond in het begin uit eenstemmige liederen. Op 1 januari 2009 ging het koor zelfstandig verder als Vereniging Landgoedkoor Slangenburg en in dat jaar, op 15 november, werd voor het eerst opgetreden in de Slangenburgse kerk.

Toppers van toen
Met Kerstmis 2011 werd het eerste kerstconcert gegeven in het Koetshuis van Kasteel Slangenburg. Het eerste lustrum werd gevierd bij Het Onland. De zaal was aangekleed in de stijl van de jaren zestig en 'Elvis' gaf een gastoptreden.
Het koor liet zich in de afgelopen tien jaar graag horen bij het Doetinchemse Korenfestival en de Slangenburgse Nazomerdagen, ook zong het tijdens de Molendag bij de Benninkmolen. "Daarnaast is het fijn om te zingen in verzorgingshuizen," vertelt bestuurslid Henny Roosenburg, "onlangs traden we nog op in Schavenweide en De Zonnekamp. Voor ouderen zijn onze nummers een feestje van herkenning."
Inmiddels zingt het koor al lang meerstemmig, is Nicolien van der Boon pianiste en nam Cindy Gregoor na Tiny Siebers en Wim Koelewijn het dirigeerstokje over.
Op het repertoire staan toppers van toen: When I'm Sixty-four (Beatles), Return to Sender (Elvis), Aber dich gibt's nur einmal für mich (Nilsen Brothers), Ganz in Weiss (Roy Black), Morning has Broken (Cat Stevens) en Zomer in Zeeland (Saskia&Serge) bijvoorbeeld. Waar nodig maakt de dirigent arrangementen.

Laagdrempelig en sociaal
Het koor telt nu 35 leden, vijf mannen en dertig vrouwen in de leeftijd van vijftig tot zo'n 85 jaar die tweewekelijks op maandag van 14.00 tot 16.00 uur repeteren in de Slangenburgse kerk aan de IJzevoordseweg 35. Meij: "Mensen die het leuk vinden om te zingen en die goed kunnen luisteren, want we leren de muziek door middel van voorzingen en -spelen, zijn welkom. Dat geldt zeker voor tenoren en bassen! We werken niet met een ledenstop en men hoeft bij ons geen zangproef te doen." Roosenburg: "We willen laagdrempelig zijn en vinden het belangrijk dat mensen niet alleen samen zingen, maar ook contact hebben, daarom is er – naast de pauze – voorafgaand aan de repetitie vanaf 13.30 uur een inloop met koffie en thee en tijdens de repetitie houden we een pauze. Aan het eind van een zangjaar is er een gezamenlijk uitje."

Jubileumconcert
Bij het jubileumconcert worden liedjes gezongen uit het tienjarig repertoire. Naast pianobegeleiding zal blaaskwintet 't Kopertje het koor begeleiden.
Jubileumconcert: zondag 8 april in Het Onland, Rekhemseweg 175 in Doetinchem. Aanvang is om 14.00 uur. De entreeprijs 5 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant