Burgemeester Otwin van Dijk met de nieuwe gemeenteraad. Foto: Walter Hobelman
Burgemeester Otwin van Dijk met de nieuwe gemeenteraad. Foto: Walter Hobelman

Verrassend advies: VVD buitenspel in Ulft

Algemeen

Informateur vindt coalitie Lokaal Belang en CDA voor de hand liggend

Door Walter Hobelman

ULFT - 'Never change a winning team' is een wijze uitspraak. Informateur René van Dijk, die de afgelopen twee weken met alle zes de partijen in gemeente Oude IJsselstreek informatiegesprekken heeft gevoerd, komt echter tot een andere conclusie. Hij adviseert op basis van de gesprekken de formatiegesprekken te starten met deelname van Lokaal Belang en het CDA. De huidige derde coalitiepartij, de VVD, wordt daarmee buitenspel gezet.

"Wij zijn verbijsterd en teleurgesteld", aldus fractiewoordvoerder Richard de Lange, die zichtbaar uiterst ontevreden is. "We hebben de nodige bedenkingen, ook over de informatieperiode", zegt De Lange in de raadsvergadering waarin informateur René van Dijk zijn adviezen toelicht. De Lange refereert aan de duidelijke inbreng van zijn partij, nadat eind 2015 tussentijds een nieuwe coalitie werd gevormd. "We hebben meegewerkt aan rust, het op orde brengen van het gemeentebestuur én de financiën. Onze wethouder (Jos Sluiter, WH) is loyaal, collegiaal en heeft zijn portefeuille (onder andere financiën en economie) goed op orde. De wijze waarop door zijn naaste collega's afstand is genomen van onze wethouder is niet passend en onverdiend. Jos Sluiter voelt dat als een messteek in de rug en mijn fractie voelt dat met hem mee."
De dag na de raadsvergadering leggen Peter van de Wardt (CDA) en Bert Kuster (Lokaal Belang) desgevraagd uit waarom de VVD niet in beeld is. Dat heeft te maken met chemie tussen de partijen. De samenwerking binnen het college was goed en zo zou ook de samenwerking tussen de fracties moeten zijn. En met name daar mist de chemie, aldus beide wethouders in soortgelijke bewoordingen.

Stabiel bestuur
Informateur Van Dijk (geen familie van burgemeester Van Dijk) legt uit waarom hij een coalitie van Lokaal Belang en CDA voor de hand liggend vindt. "Deze coalitie garandeert naar mijn mening de meeste kans op een stabiel gemeentebestuur en leidt daarnaast tot een evenwichtiger verhouding tussen coalitie (15 zetels) en oppositie (10 zetels). Dit biedt weer kansen om de komende periode meer lef en ambitie uit te stralen." Met een derde coalitie partij er bij (VVD, of eventueel PvdA of SP) is de verhouding 18 tegen 7 zetels.
Uit de gesprekken blijkt dat alle partijen in hoofdlijnen vier thema's benoemen die belangrijk moeten zijn in het nieuwe coalitieakkoord. "Het gaat dan om economische ontwikkelingen, wonen, gemeentelijke financiën en zorg/sociaal domein." Daarnaast zijn ook andere onderwerpen zoals bijvoorbeeld duurzaamheid, onderwijs, jeugdzorg en armoedebestrijding genoemd.
Van Dijk adviseert een coalitieakkoord op te stellen op hoofdlijnen met daarin in elk geval de vier belangrijkste thema's. "Zorg voor een ambitieus modulair programma waarin de vier genoemde thema's stevig zijn verankerd en dat de raad uitnodigt modules aan te scherpen of toe te voegen. Dit is een manier om per thema een (wisselend) breed draagvlak in de raad te verwerven in plaats van een brede coalitie met een breed coalitieprogramma", aldus de informateur. Ambitie en lef zijn woorden die veel genoemd worden door de informateur. "Het wordt tijd de moeilijke jaren achter u te laten en vooruit te gaan kijken, een stevige positie in de regio te verwerven en vandaar uit de kansen die er liggen op te pakken."

Wethouders ontlasten
Over het aantal wethouders is nog geen duidelijkheid. Informateur Van Dijk stelt voor om voor drie wethouders te gaan en burgemeester Van Dijk wat extra taken te geven, "die niet politiek gevoelig zijn maar wel bij hem passen en de wethouders ontlasten." Alle fracties hebben hun twijfels over dit voorstel. "Er is ruimte voor vier fte (fulltime) wethouders en gezien het grote aantal dorpskernen en de representatieve functie is drie wethouders wel erg weinig. Dat zorgt voor veel werkdruk en voor druk op het zo belangrijke thuisfront", meent Peter van de Wardt. Vier fte's kunnen ook ingevuld worden door vijf deeltijd-wethouders. De komende weken wordt duidelijk hoe de formateurs Kuster en Van de Wardt dit verder gaan invullen. De planning is nu dat op 17 mei het nieuwe college wordt benoemd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant