Erna van den Heuvel met haar werk ‘The Smile’, geportretteerd in het oude Rabobankgebouw in Varsseveld. Foto: Reinier Kroesen
Erna van den Heuvel met haar werk ‘The Smile’, geportretteerd in het oude Rabobankgebouw in Varsseveld. Foto: Reinier Kroesen

Kunstroute Oude IJsselstreek ook aankomend weekend nog te volgen

Algemeen

SILVOLDE – Ook het aankomend weekend stellen bijna veertig kunstenaars hun deur open tijdens Kunstroute Oude IJsselstreek. Afgelopen vrijdag, aan de vooravond van de eerste tweedaagse, opende wethouder Peter van de Wardt het tweejaarlijkse evenement in het voormalige pand van Hecosys in Silvolde. Voor degenen zonder eigen expositiegelegenheid hebben makelaars enkele te koop staande openbare panden beschikbaar gesteld. Onder meer deelnemer Erna van den Heuvel maakte daar dankbaar gebruik van.

Door Reinier Kroesen

De Kunstroute is zowel gedeeltelijk als geheel af te leggen per auto of fiets. Deelnemers exposeren vooral in eigen woning of galerie. De route is samengesteld door Stichting KunstPlatform, gemeente en ondernemers. Dit jaar werken ook makelaars mee, die in verkoop zijnde objecten beschikbaar stelden om exposanten zonder atelier een podium te bieden. Erna van den Heuvel uit Ulft is één van hen. Haar olieverfschilderijen zijn net als het werk van Marcel Geven en Alice Huiting-Becking te bewonderen in de oude Rabobank in Varsseveld.
Voor Erna (63) is Vincent van Goghs zinsnede "Ik droom mijn schilderij en schilder mijn droom" zeer van toepassing. "Als klein meisje droomde ik er al van ooit een schilderij te maken van iets wat ik zag. En dat is uitgekomen! In mijn jonge jaren begon ik al eens met schilderen, vijftien jaar geleden ben ik opnieuw gestart met acrylverf, tot ik merkte olieverf wel zo prettig te vinden. Daarnaast heb ik met 'materie' gewerkt: spliterwten, touw en walnootbasten, die ik in tegellijm op een doek drukte waarmee ik dieptewerking creëerde. Dan schilderde ik het geheel zwart en gaf er kleuraccenten aan. Dat is tussendoor leuk om te doen. Probeerde al verschillende technieken, maar kom telkens terug op het schilderen. Ik werk vanaf (eigen) foto's en plaatjes uit bladen."

Eigenaardigheidje
Ze vertelt sinds een periode een eigenaardigheidje te hebben. Op elk doek schildert ze ergens een klein diertje, haar handelsmerk. Zo heeft ze op een Frans stilleven van een bord soep op een gedekte tafel een varkentje laten landen in het voorgerecht. Met als gevolg de nodige bruine spetters op het witte linnen. Bij een afbeelding van twee handen die de wereld omvatten vredesduifjes, bij een lachend omaatje een eveneens lachend egeltje. Erna, enigszins zichzelf bespottend: "Als ik er ooit niet meer ben zeggen ze: 'dat is een echte Van den Heuvel'. Aanvankelijk werkte ik abstract, op advies van lerares Marion Schepers ging ik realistisch schilderen. Fijn, gedetailleerd, ben het liefst bezig met een heel dun kwastje."
"Die lessen zijn overgegaan in een schilderclub. Met exposeren begon ik als ieder ander in verzorgingshuizen. Nu alleen nog op locaties waar je door een commissie moet, vaak een strenge selectie, zoals in onder meer het Slingeland en de Driekoningenkapel in Doetinchem. Mijn toekomstwens? Een eigen atelier achter in de tuin!"
Alle locaties van de Kunstroute zijn zaterdag en zondag te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur.

www.kunstplatformoudeijsselstreek.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant