Burgemeester Otwin van Dijk heeft zojuist een toost uitgebracht op de decorandi als het volkslied wordt ingezet. Foto: PR
Burgemeester Otwin van Dijk heeft zojuist een toost uitgebracht op de decorandi als het volkslied wordt ingezet. Foto: PR

Acht lintjes voor bijzondere vrijwilligers

Algemeen

ULFT - Burgemeester Otwin van Dijk van gemeente Oude IJsselstreek reikte op donderdag 26 april in de theaterzaal in de DRU Cultuurfabriek acht Koninklijke onderscheidingen uit.

Op de donderdagochtend ontvingen acht personen uit handen van burgemeester Van Dijk de versierselen en de oorkonden behorende bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Alle betrokkenen worden gekwalificeerd als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen hebben gestimuleerd'.

Bennie Schepers uit Gendringen, geboren 1 januari 1937 kreeg de versierselen opgespeld omdat hij zich zeer lange tijd inspant voor de Moeder Teresa Stichting in Ulft en hij is al tientallen jaren actief als vrijwilliger voor Elver in Nieuw-Wehl, waar zijn zoon woonachtig is. Naast de aandacht die de heer Schepers aan zijn zoon geeft, besteedt hij vele uren per week aan de overige bewoners. Hij helpt bij verenigingsactiviteiten en is in de woongroep een extra steun voor het team. Daarnaast is de heer Schepers al ruim 20 jaar een verdienstelijk en trouw lid van de Vereniging Cliënten en Verwanten (VCV), de belangenvereniging voor ouders en cliënten van Elver.
De heer Schepers is sinds 1999 als vrijwilliger betrokken bij de Moeder Teresa Stichting. Hij werkt in het magazijn (waar nieuwe kleding gereed gemaakt wordt voor verkoop), verricht allerlei soorten onderhoudswerk in en buiten het gebouw en assisteert hij bij het laden van vrachtauto's met hulpgoederen. Ook is hij een aantal keren naar Roemenië geweest voor hulpverlening ter plekke.

Lineke Mulder uit Varsseveld, geboren 4 juli 1959, is al ruim 30 jaar actief als vrijwilliger bij verschillende verenigingen en organisaties. Begonnen als penningmeester bij De Zonnebloem en diverse ouderraden, is ze in 1998 gestart als penningmeester bij Sportclub Varsseveld. Mede door het door haar ingezette financiële beleid is deze vereniging gegroeid naar het huidige niveau en kon privatisering in 2007 geruisloos plaatsvinden. Gedurende de 18 jaren dat decoranda actief was voor deze sportclub heeft zij op vele vlakken haar bijdrage geleverd: ze was lid van de sponsorcommissie, ze verzorgde driemaal per jaar het clubblad en was nauw betrokken bij de realisatie van de inrichting van de nieuwe kantine. Complexe werkzaamheden, waarin ze vele vrije uren stopte.
In 2016 is mevrouw Mulder gestart als vrijwilligster bij de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Zuid-West Achterhoek (VPTZ). Decoranda waakt 's nachts bij mensen thuis tijdens hun laatste levensfase. Integer en betrokken begeleidt decoranda stervenden en hun naasten in de nachtelijke uren. Een zeer bewonderenswaardige taak.

Bertha Kleinnibbelink-Diepenbroek uit Varsseveld (geboren 1 maart 1939) heeft gedurende tientallen jaren een aantal functies binnen het bestuur van Folkloristische dansgroep 't Olde Getrouw in Varsseveld bekleed. Ook is ze vele jaren dansleider geweest bij dit gezelschap. Mede door haar werkzaamheden blijft het culturele erfgoed behouden. Als lid van de kledingcommissie maakt zij damesjakken en –schorten, broeken, vestjes en (knip)mutsen; allemaal op ouderwetse wijze. Bij de organisatie van vele internationale folklorefestivals, is Bertha Kleinnibbelink altijd de grote stimulator. Dansgroepen, veelal uit andere werelddelen, worden ontvangen, geëntertaind en begeleid. Dag en nacht staat mevrouw Kleinnibbelink dan klaar. Ook is onder leiding van decoranda vele malen aan buitenlandse festivals deelgenomen.
Sinds 2001 is zij vele uren per week actief als vrijwilliger bij woonzorgcentrum De Bettekamp in Varsseveld. Haar enthousiasme maakt dat veel bewoners van De Bettekamp kunnen genieten van gezelligheid en vermaak.
Van 2006 tot en met 2011 heeft Bertha Kleinnibbelink een zeer belangrijke rol gespeeld bij de opzet van een woongroep voor ouderen, De Zwanenpoort. Honderden uren per jaar was ze bezig met het leggen van contacten, meedenken over de organisatiestructuur, het gebouw, et cetera.
Ook het Repaircafé in Varsseveld heeft een aantal jaren op haar hulp mogen rekenen. Ook hier liet ze zien handig te zijn met naald en draad en verrichtte ze diverse reparatiewerkzaamheden aan kleding en textiel.

Toon Keurntjes uit Ulft, geboren 27 september 1941, is al sinds 2000 vrijwilliger bij de Moeder Teresa Stichting. Hij heeft actief meegewerkt aan de verbouwing en inrichting van de hallen en magazijnen van de stichting en verzorgt nu het onderhoud. Daarnaast ondersteunt hij bij het winkelklaar maken van aangekochte kleding en is hij een aantal keren naar Roemenië geweest voor assistentie bij de hulpverlening ter plekke.
Vanaf 2009 is Toon Keurntjes bestuurslid – vanaf 2010 penningmeester – bij Folkloristische Dansgroep De Dörsvlegels. Deze dansgroep wil graag anderen, in binnen- en buitenland, kennis laten maken met deze folklore. Hij is, naast actief lid, als penningmeester verantwoordelijk voor een gezonde financiële situatie van de vereniging.
De laatste jaren is Keurntjes lid van de werkgroep 'Boerentradities' van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen (OVGG). Deze werkgroep heeft zich ten doel gesteld de oude boerentradities voor het nageslacht te behouden door op de oude manier graan te oogsten op vele oogstfeesten, markten, festivals en andere gelegenheden.
Mede door de inzet van Toon Keurntjes blijft een stuk nostalgie en traditie behouden voor het nageslacht.

Martina Tammen, geboren 31 juli 1965, is woonachtig in Emmerich (Duitsland). De aanvraag is door voorsteller rechtstreeks ingediend bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Ministerie heeft gezien de locatie van (een gedeelte van) de werkzaamheden verzocht de onderscheiding tijdens de Lintjesregen in gemeente Oude IJsselstreek uit te reiken.
Martina Tammen is al vanaf 1999 vrijwilliger bij de Moeder Teresa Stichting. In eerste instantie assisteerde ze bij het gereedmaken van hulpgoederen, daarna verzorgde ze de financiële administratie, de correspondentie en houdt ze het archief bij. Ook is zij meerdere keren naar Roemenië geweest om daar daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken.
Bij Burgers' Zoo in Arnhem kan men vele uren per week rekenen op de hulp Martina Tammen bij het geven van rondleidingen en het ondersteunen bij vertalingen. Dit met het doel om de bezoekers van de dierentuin informatie te geven en ze bewuster te maken van de natuur. En om de liefde voor dieren en planten aan te wakkeren of te vergroten.
Het vrijwilligerswerk dat deze bijzondere decoranda uitvoert beperkt zich niet alleen tot Nederland. Ook een aantal Duitse organisaties mag rekenen op de belangeloze inzet van mevrouw Tammen.

Henk en Giena Memelink-Gramsbergen uit Ulft, geboren 23 september 1944, respectievelijk 7 oktober 1948 zijn beide onderscheiden. Henk Memelink spant zich al vijftien jaar gedurende tientallen uren per week in voor de Moeder Teresa Stichting te Ulft. Hij is een 'allround' vrijwilliger die met name de logistiek in de hallen en magazijnen van de stichting verzorgt en een leidende rol speelt bij het laden van de vrachtauto's.
Henk Memelink is vijfmaal naar Roemenië geweest als chauffeur/begeleider van een groep scholieren van een scholengemeenschap binnen gemeente Oude IJsselstreek. Gedurende een periode van twee weken werd dan (als stage) gewerkt aan de bouw van huisjes voor de zeer arme Roma-bevolking. Daarnaast is hij vaker naar Roemenië geweest, zowel met gezelschappen als alleen. Hij verbleef dan een tijd aldaar om hulp te verlenen door het transport en de verdeling van hulpgoederen als voedselpakketten en andere zaken.

Giena Memelink-Gramsbergen is al ongeveer zestien jaar als vrijwilliger betrokken bij de Moeder Teresa Stichting. Ze is met name belast met allerlei werkzaamheden in en voor de winkel in Ulft, maar wordt er - in verband met uitval van andere vrijwilligers - een beroep op haar gedaan, dan is zij altijd bereid om bij te springen.
In 2005 is Giena Memelink-Gramsbergen begonnen als vrijwilliger in woonzorgcentrum Debbeshoek. Ze zorgt ervoor dat cliënten worden vermaakt, schenkt koffie en springt in waar nodig. Tegenwoordig is zij als voorzitter van de vrijwilligerscommissie ook de spin in het web binnen de organisatie van het vrijwilligerswerk en onderhoudt ze contacten, organiseert activiteiten en denkt mee waar nodig.

Diny Caspers-Uwland uit Breedenbroek, geboren 1 november 1948, is al vanaf het begin van de jaren tachtig actief voor voetbalvereniging DZSV in Dinxperlo en de KNVB. Zij heeft een heel belangrijke rol gespeeld in de opbouw van de damesafdeling van DZSV en de opbouw van de damesafdeling KNVB - afdeling Gelderland. De dames van DZSV voetbalden in die periode landelijk - met een vertegenwoordigster in het Nederlandse elftal - mede door haar toenmalige verdiensten.
Na het beëindigen van de bestuursfunctie binnen DZSV – na een periode van ruim twintig jaar – is mevrouw Caspers nog steeds als vrijwilliger actief voor de vereniging.
Vanaf de oprichting (2009) is zij actief voor Stichting 't Olde Karrespoor. De Stichting heeft als doel het herstellen van oude en het aanleggen van nieuwe recreatieve paden voor fietsers en wandelaars. Hierbij draagt decoranda bij aan de leefbaarheid van de plaatselijke bevolking en de recreatieve ontwikkeling van het buitengebied.
Diny Caspers is vanaf 2010 penningmeester bij Stichting Bewaar 't Olde. Deze stichting is een overkoepelend orgaan waar meerdere werkgroepen onder vallen en zet zich in om datgene wat historisch gezien de moeite waard is voor het nageslacht te bewaren (historisch landschap, immaterieel erfgoed en het in leven houden van tradities). Ze is bij deze stichting, naast het penningmeesterschap, actief op vele fronten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant