Gemeentehuis Oude IJsselstreek.
Gemeentehuis Oude IJsselstreek.

Tekort van 2,8 miljoen sociaal domein Oude IJsselstreek

Algemeen

ULFT - Zoals al eerder was aangekondigd ontstaat er een financieel tekort binnen het sociaal domein. In december 2017 en februari 2018 heeft wethouder Bert Kuster al aangegeven dat er een stijgende trend is bij jeugdzorg en dat nieuwe maatregelen van het rijk een negatief effect konden hebben. Inmiddels is duidelijker dat het tekort uitkomt op 2,8 miljoen euro en de raad is hierover afgelopen maandagavond geïnformeerd.

Door Walter Hobelman

"In de zomermaanden zijn voor de jeugdzorg de kosten exponentieel gestegen. Daarnaast begint ook het effect van de kostenverhogende wijzigingen in de tarieven huishoudelijke hulp en eigen bijdragen zichtbaar te worden. Met deze recente exponentiële groei en sterke stijging van de tekorten worden momenteel veel gemeenten, ook binnen onze regio, geconfronteerd. Er is sprake van een landelijk en wijdverbreid probleem. En het beperkt zich dus niet alleen tot de jeugdzorg", zo is in de memo te lezen.
Op basis van de huidige gegevens verwacht de gemeente over 2018 een tekort binnen het sociaal domein van 2,8 miljoen euro. Voor 2019 wordt op basis van de huidige cijfers een tekort verwacht van circa 4 miljoen. En die trend zet zich door. "Bij stabilisering van de situatie en zonder ingrijpen, is het verwachte tekort voor de jaren erna minimaal 3,5 tot 4 miljoen. Als de stijging zich nog verder voortzet, kan het tekort verder oplopen."
Vooralsnog komt gemeente Oude IJsselstreek op basis van de criteria van het rijk niet in aanmerking voor de zogenoemde 'stroppenpot' van 200 miljoen euro ('Fonds tekort gemeenten jeugd en Wmo'). "We zitten nog niet bij de 20 meest kritieke gemeenten", legde wethouder Ben Hiddinga uit in de commissievergadering 'Algemene zaken, Financiën en Economie. Wethouder Kuster, portefeuillehouder van het sociaaldomein was wegens vakantie verhinderd.
Hiddinga deelde mee dat op dit moment een inhoudelijke analyse plaatsvindt over de oorzaken van deze (versnelde) groei in kosten. "De verwachting is dat ook elders, in de regio en landelijk, onderzoek naar de ontstane situatie zal plaatsvinden. Van hieruit komen we dan tot een voorstel voor een stevige set maatregelen. Dit doen we de komende periode uiteraard in overleg en afstemming met u als raad. Te beginnen met een eerste bespreking in november waarbij wij onze nadere analyse met u delen en input aan u vragen ten behoeve van het vormgeven van de maatregelen."
In het verleden is vastgelegd dat eventuele tekorten binnen het sociaal domen ook 'binnen de hekjes' van het sociaal domein moeten worden opgelost. Daarmee bedoeld men dat hiervoor geen geld uit andere potjes gebruikt kan worden. Met de bedragen die nu genoemd worden, wordt dat een hele grote uitdaging.
De komende maanden wordt er meer duidelijk en in oktober/november wordt hierover zeker gesproken tijdens de behandeling van de begroting 2019-2022.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant