De kinderen genoten van de open dag op de kinderboerderij. Foto: Henk van Raaij
De kinderen genoten van de open dag op de kinderboerderij. Foto: Henk van Raaij Foto: Henk van Raaij

Kinderboerderij Engbergen viert vijfjarig bestaan

Algemeen

GENDRINGEN - Kinderboerderij Engbergen is inmiddels niet meer weg te denken uit het Engbergse buitengebied. Hoewel de kinderboerderij 'nog maar' vijf jaar oud is weten veel inwoners uit de omgeving de weg er naar toe goed te vinden. Zaterdag 15 september is het eerste lustrum gevierd en dat is een feestelijke dag geworden.

Door Walter Hobelman

Tine te Brömmelstroet, bestuurslid van de stichting kinderboerderij Engbergen geniet nog zichtbaar na van de feestelijke dag. "Het was helemaal top. Het was de hele dag gezellig druk. Daardoor was het voor onze vrijwilligers ook goed te doen en kreeg iedereen de aandacht die nodig was."
He tis bijzonder om te zien hoe de kinderboerderij zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. Het opvallende gebouw, dat al vrij snel na de opening in 2013 een architectuur prijs won, biedt onderdak aan een leuke diversiteit kleinvee. Rondom het gebouw kunnen kinderen en ouders de wat grotere dieren aaien en bekijken. "Als het weer een beetje meezit zijn hier altijd wel bezoekers aanwezig", vertelt Tine. Zeker in de weekenden is de kinderboerderij een favoriet uitgaansplekje voor veel gezinnen. Vaak wordt een bezoek gecombineerd met een wandeling door het Engbergse buitengebied. En ook het blote voetenpad is een geliefde attractie.
De kinderboerderij werkt uitsluitend met vrijwilligers. "Dat is een pittige klus, maar op dit moment mogen we rekenen op een trouwe groep betrokken vrijwilligers. We hebben vier groepen, voerders, rondleiders/gastheren en -vrouwen, schoonmakers en klussers. Iedereen kan dus wel ergens het juiste werk vinden om te doen."
De kinderboerderij is er niet alleen maar voor 'de lol'. "We hebben een educatieve functie. Kinderen, maar ook hun ouders, leren hier hoe je met dieren om moet gaan. Hoe je ze moet benaderen bijvoorbeeld. En waarom het niet altijd goed is om zelf de dieren te voeren. Wij vertellen daar veel en vaak over omdat we dat erg belangrijk vinden. Dierenwelzijn staat bij ons voorop. Al onze dieren worden gevoerd volgens een uitgekiend dieet."
Kinderboerderij Engbergen is ook een erkende leerplek voor leerlingen van het AOC. "Docenten geven hier les aan de leerlingen en we hebben regelmatig stagiaires die bij ons praktijkervaring kunnen op doen", vertelt het bestuurslid die zelf niet te beroerd is om 'stront te scheppen'. Cliënten van Estinea zijn wekelijks op de kinderboerderij te vinden en voeren daar onder begeleiding van begeleiders verschillende werkzaamheden uit. "Ook op die manier is de boerderij meer dan alleen maar een gezellige locatie."
De samenwerking met het naastgelegen paardensportcentrum Diekshuus is "zeer prettig en constructief", benadrukt Tine. De eigenaren van het centrum zijn mede initiatiefnemers geweest om de plannen destijds van de grond te krijgen. Samen met gemeente Oude IJsselstreek is de kinderboerderij opgezet en een onderdeel geworden van het prachtige natuurgebied in de directe nabijheid.
Te Brömmelstroet ziet de toekomst positief tegemoet. "Grootste uitdagingen zijn het op peil houden van het aantal vrijwilligers en voldoende financiële middelen. Beide uitdagingen vallen op dit moment mee, maar daar kan opeens een verandering in komen. Onze vrijwilligers zijn allemaal, stuk voor stuk, goud waard", vindt het bestuurslid.
Op de website www.kinderboerderij-engbergen.nl is meer informatie te vinden maar de facebook pagina van de kinderboerderij is het belangrijkste communicatieplatform. Het terrein rond het gebouw is elke dag geopend van 08.00 tot 20.00 uur. Het gebouw zelf is van maandag tot en met vrijdag te bezoeken tussen 09.00 en 11.00 uur en op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag ook van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis en giften mogen gedeponeerd worden in de grote melkbus in het gebouw. Kinderboerderij Engbergen is te vinden aan de Ulftseweg 4b in Gendringen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant