Janette Alink uit Zelhem is de coördinator van de VPTZ Zuidwest-Achterhoek. Foto: Mirjam Rensink
Janette Alink uit Zelhem is de coördinator van de VPTZ Zuidwest-Achterhoek. Foto: Mirjam Rensink Foto: Picasa

Kwarteeuw stil maar groots werk

Algemeen

Vrijwilligers VPTZ Zuidwest-Achterhoek vieren jubileum

Door Mirjam Rensink

ULFT - De Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Zuidwest- Achterhoek bestaat 25 jaar. Al die jaren zorgen de mensen van de VPTZ voor mensen die thuis willen sterven in de gemeente Oude IJsselstreek, Dinxperlo/De Heurne en de gemeente Montferland. "Ons werk is stil maar belangrijk, we zijn er voor mensen in de moeilijkste fase in hun leven, als ze afscheid moeten nemen van hun dierbare", vertelt Janette Alink coördinator van de VPTZ Zuidwest-Achterhoek.

"Onze vrijwilligers zijn vaak mensen met bagage. Hoewel", verbetert Janette Alink zichzelf, "bagage klinkt zo negatief. Het is zo dat onze vrijwilligers vaak zelf hebben ervaren hoe waardevol het is als je een dierbare thuis kunt laten sterven en die ervaring gunnen ze iedereen. We weten tegelijkertijd hoe zwaar het is om dit dag en nacht vol te houden. Wij zijn er dan, uiteraard om te waken, maar we bieden ook een luisterend oor, helpen zo nodig bij de verzorging en, signaleren en rapporteren eventuele veranderingen in de situatie. Onze vrijwilligers zijn geschoold in zowel het alert zijn op de medische zorg als in het omgaan met mensen in de laatste fase van hun leven."

Verdieping
Voor een vrijwilliger wordt ingezet krijgt hij of zij eerst een aantal trainingen bij het VPTZ. "Zo weet je of het werk iets voor jou is", zegt Janette Alink. De VPTZ-vrijwilligers hebben daarna zes keer per jaar bijscholing. Ze krijgen dan informatie over bijvoorbeeld palliatieve zorg, over omgaan met eigen normen en waarden en comfort geven aan een cliënt. "Ik hoor van veel vrijwilligers dat ze zichzelf als mens nog beter kunnen ontwikkelen door onze trainingen en dat ze door dit werk en de trainingen verdieping krijgen in hun leven. Het is bijzonder om te zien dat voor al onze medewerkers nooit geldt dat vrijwillig ook vrijblijvend is. Ons hele team neemt het werk heel serieus, ze stemmen zich altijd af op de situatie waarin ze terecht komen en ze melden zich ook nooit af voor een kleinigheidje."

Professioneel
"Voor de thuiszorgorganisaties en huisartsen in de regio is het ook fijn dat we professioneel zijn, ze weten precies wat ze aan ons hebben, wat ze kunnen overdragen en dat ze de juiste informatie teruggekoppeld krijgen." Een aantal vrijwilligers werkt ook vanuit de organisatie in de palliatieve unit Ter Borghe van verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg. Daar zijn ze 's ochtends aanwezig om bijvoorbeeld iemand voor te lezen of gewoon bij iemand te zijn.

Verdriet
Janette Alink zelf is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar voor mensen die zorg thuis nodig hebben. Ze gaat altijd eerst bij de mensen thuis praten om kennis te maken en zes weken na het overlijden neemt ze altijd weer contact op om de zorginzet af te sluiten. "Natuurlijk zit ik ook wel eens met tranen in mijn ogen in de auto na zo'n gesprek, dit werk raakt je ten diepste. Maar omdat we een professionele organisatie zijn en ik weet dat ik iets kan doen voor mensen in de zwaarste tijd van hun leven vind ik het een prachtbaan. We kunnen als team altijd op elkaar terugvallen en de trainingen die ons een paar keer per jaar worden aangeboden zorgen ervoor dat ik me als mens ook iedere keer weer verrijk."
De VPTZ Zuidwest-Achterhoek bestaat dus dit jaar 25 jaar. Toch geniet de organisatie niet zoveel bekendheid als bijvoorbeeld de hospices in de Achterhoek."Dat komt omdat wij onzichtbaar zijn, en ook onzichtbaar willen zijn. We stellen ons dienstbaar op achter de voordeur van mensen. We zijn voor een korte tijd in iemands leven, ons doel is bereikt als we zien dat iemand waardig is gestorven met zijn naasten om zich heen. Daarna sluiten wij de deur weer en wachten tot er weer een beroep op ons wordt gedaan."
Op 22 september zullen de 25 vrijwilligers samen met de bestuursleden, die dit ook vrijwillig doen, vieren dat ze al 25 jaar dit prachtige werk mogen doen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant