Optreden aantal leden van Abbey Wednesday tijdens huwelijksplechtigheid. Foto: Carlo Stevering
Optreden aantal leden van Abbey Wednesday tijdens huwelijksplechtigheid. Foto: Carlo Stevering Foto: Carlo Stevering

Abbey Wednesday zingt tijdens Paradiso Korendagen Amsterdam

Algemeen

SILVOLDE – Op 19 januari treedt Popkoor Abbey Wednesday op in de Amsterdamse popzaal Paradiso tijdens de Korendagen dat weekend. Eerdere pogingen om mee te doen aan het gewilde zangevenement stranden, nu is het wel ingeloot. Alhoewel er door het volle dag- en avondprogramma voor elke koor maar een kwartier beschikbaar is reizen dirigent Dennis Weelink en zijn koorleden maar wat graag af naar de hoofdstad voor dit toonaangevende festival.

Door Reinier Kroesen

Zaterdag 19 en zondag 20 januari worden de jaarlijkse Paradiso Korendagen gehouden in de beroemde poptempel in Amsterdam. Op deze 33ste editie treden ongeveer 140 koren op uit het hele land. Amateurzangers van alle leeftijden komen er samen om te laten zien dat zingen hun passie is. Ze brengen divers repertoire, van swingende popklassiekers tot stukken uit de renaissance, van wereldmuziek tot jazz. Voor wie Paradiso niet kent is het goed om te weten dat de uitgaansgelegenheid het voormalige verenigingsgebouw is van kerkgenootschap 'De Vrije Gemeente'. En dat is weer een mooie link met de naam Abbey Wednesday. Dat 'Abbey' (abdij) verwijst namelijk naar de kapel van 't Klooster in Ulft, de oefenruimte in de eerste bestaansjaren van het popkoor na de oprichting in 1995. Wednesday werd daar aan toegevoegd omdat op woensdag gerepeteerd wordt.

Ieder koor krijgt op één van beide Korendagen vijftien minuten tijd om het publiek te imponeren. Heidi Vermeulen (secretaris AW): "Na ons drie jaar achtereen te hebben aangemeld voor de jaarlijkse Paradiso Korendagen kregen we in november 2018 het bericht dat we eindelijk waren ingeloot.

Er is landelijk altijd veel belangstelling voor die zangdagen, weet Vermeulen: "Niet verwonderlijk: welk koor wil dat nou niet, optreden in Nederlands meest befaamde rocktempel? Het zijn jammer genoeg maar korte optredens, een kwartier per koor. Maar, we hebben besloten om er een leuk uitje van te maken. We gaan 's morgens al op tijd met een bus naar Amsterdam. Daar krijgen we een stadsrondleiding met gids en zo rond 12.30 uur zullen wij in Paradiso aanwezig zijn, om eerst naar een aantal andere optredende koren te luisteren. Om 13.50 uur zijn we zelf dan aan de beurt."

Vier nummers zingen de Achterhoekers gedurende het optreden in Amsterdam: My Heart With You (The Rescues), Jolene, in de Pentatonix versie, Ordinary People (John Legend) en Mr. Blue Sky (Electric Light Orchestra). "Met hulp van Anne Freriks hebben we gewerkt aan een stukje presentatie. Dat gaat erg goed en geeft veel energie. Wij hopen dat we echt de harten sneller doen kloppen, hebben er veel zin in! In 2020 bestaan we 25 jaar, dat betekent dat we dit jaar verder gaan werken aan een jubileumconcert. Daarnaast verzorgen we op 4 mei weer de viering rond de Dodenherdenking in de Catharinakerk in Doetinchem. Volg ons op Facebook voor deze en andere optredens!"

'Welk koor wil dat nou niet, optreden in Nederlands meest befaamde rocktempel?'

Paradiso is op beide dagen geopend vanaf 11.00 uur, het programma begint telkens om 11.30 uur en loopt zowel op zaterdag als zondag door tot het eind van de avond. De entree bedraagt 3 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant