Otwin van Dijk. Foto: Henk van Raaij
Otwin van Dijk. Foto: Henk van Raaij

Scenario's voor hulpverlening bij calamiteit biogasinstallatie Varsseveld

Algemeen

VARSSEVELD - Gemeente Oude IJsselstreek laat uitwerken wat er moet gebeuren als er iets misgaat in de toekomstige biogascentrale op bedrijventerrein de Hofskamp bij Varsseveld. Die toezegging heeft burgemeester Otwin van Dijk gedaan tijdens een gesprek met vertegenwoordigers van omwonenden van de Hofskamp en ondernemers.

Door Miriam Szalata

Buurtbewoners maken zich al lange tijd zorgen over de veiligheid van de biogascentrale. In een biogasinstallatie wordt uit onder andere mest biogas gewonnen voor het aardgasnet. De bewoners zijn vooral bang dat er gevaarlijke gassen ontsnappen als er iets misgaat. Ze vragen zich af of de brandweer toegerust is om te helpen.

Op hun verzoek is burgemeester Otwin van Dijk met hen en ondernemers op de Hofskamp om de tafel gegaan. Bij het gesprek waren ook vertegenwoordigers van de brandweer, de veiligheidsregio, de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (betrokken bij de vergunning) en de GGD.
Van Dijk erkent dat biogasvergisters 'erbij horen' in de omslag naar duurzame energieopwekking, maar stelt tegelijkertijd dat de installaties wel veilig moeten zijn. En als het gaat om  een installatie op 'zijn grondgebied' en om 'zijn inwoners', dan is hij als verantwoordelijke op het gebied van veiligheid aan zet, zo zegt hij. Van Dijk sprak van een goed en constructief gesprek.

Van Dijk laat weten er alle vertrouwen in te hebben dat hulpverleners weten hoe te handelen, maar zegde de omwonenden wel toe dat de veiligheidsdiensten twee specifieke scenario's extra gaan uitwerken. Het gaat om: wat te doen als een mesttank knapt, en wat te doen bij een installatiebrand. Daarnaast houdt de omgevingsdienst de verleende vergunning op onderdelen tegen het licht om te beoordelen naar de laatste stand van de techniek. "Verder is met de omwonenden en de ondernemers afgesproken dat het niet bij dit eenmalige gesprek blijft, maar dat we regelmatig communiceren. Open en transparant'', aldus Van Dijk.

Op basis van wat hij nu weet gaat Van Dijk er niet van uit dat de biogasinstallatie onveilig is. "Alleen in de meest extreme situatie kan er gevaar ontstaan voor de omgeving. Het meeste risico lopen in zo'n situatie de mensen in het bedrijf zelf. Maar dat risico is echt heel klein. Helemaal uitsluiten kun je het niet, bij geen enkel bedrijf. Als het risico onaanvaardbaar was geweest, dan was er geen vergunning afgegeven.''
Ir. Anna Klep was een van de vertegenwoordigers van de omwonenden bij het gesprek met de burgemeester. "Otwin van Dijk stond open voor ons beroep op zijn verantwoordelijkheid als burgemeester voor de veiligheid. Het was een aangenaam gesprek, we werden serieus genomen. En hij had voor het gesprek een indrukwekkende groep experts verzameld.'' De omwonenden wachten nu de vervolgstappen af. Klep laat weten: "Ik ben zeer tevreden.''
De biogasinstallatie is een initiatief van de Coöperatie AGroGas (voorheen biogasvereniging Achterhoek). De installatie moet groen gas gaan leveren voor het aardgasnet. Volgens de coöperatie kunnen zo'n 5000 huishoudens van gas worden voorzien. Het is nog niet bekend wanneer de bouw begint. Tegen de vergunning loopt nog een beroepszaak bij de Raad van State.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant