Winnares Roos Vos. Foto: Frank Vinkenvleugel
Winnares Roos Vos. Foto: Frank Vinkenvleugel

Roos Vos voorleeskampioen van Bibliotheek Achterhoekse Poort

Algemeen

DINXPERLO - In de bibliotheek in Dinxperlo vond dinsdagavond de finale plaats van de voorleeswedstrijd voor brugklassers, georganiseerd door de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Zes deelnemers streden om de hoogste eer: de titel voorleeskampioen van Achterhoekse Poort en daarmee afvaardiging naar de provinciale finale op zaterdag 6 april in Apeldoorn.

Door Lydia ter Welle

Ellen Wiegerinck heette de voorlezers welkom, en stelde de jury voor. Die bestond uit twee collega's van Ellen: Gerrie Prinsen en Annet Groeneveld, en daarnaast uit Lydia ter Welle, redacteur bij Achterhoek Nieuws, uitgever van onder andere Dinxpers Nieuws en Gelderse Post.
Als eerste was Raven Wissink van Wesenthorst Ulft aan de beurt. Raven las voor uit Vals Spel, geschreven door Mirjam Mous. Het commentaar van de jury: "Je had een goede inleiding gemaakt en je las in een heel goed tempo voor uit dit spannende boek."
Rik van Eupen was de tweede kandidaat. Hij is leerling van Isala Silvolde en hij las voor uit De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen van Andy Griffith. De jury: "Rik las goed verstaanbaar voor. Hij maakte goed contact met het publiek dat hem goed volgde in zijn verhaal."
Joey Plemper van Balen, leerling van Wesenthorst Ulft, had gekozen voor Leven van een loser, deel 1, geschreven voor Jeff Kinney. De jury vond: "Er gebeurt veel in het goed gekozen fragment dat je voorlas. Je bracht de emotie uit het verhaal goed over op je publiek.
Vera Splitthof, leerling van Schaersvoorde Dinxperlo, koos voor het boek van Geronimo Stilton: Het vlammenravijn. De jury: "Vera had een uitstekende inleiding gemaakt, waardoor haar toehoorders goed in het verhaal zaten. Ze las duidelijk en met goed stemgebruik, met steeds de nadruk op de juiste plek."
Als voorlaatste trad Roos Vos van Isala Silvolde voor het voetlicht. Zij las voor uit Moordspel, geschreven door Cis Meijer. De jury had als commentaar: "Je hebt een prima indruk van het verhaal gegeven door de inleiding. Je fragmentkeuze was goed en je las uitstekend voor. Het publiek werd zo echt meegenomen in het verhaal."
De laatste kandidaat uit deze finale was Selina Geurts, leerling van Wesenthorst Ulft. Zij las voor uit Dummie de Mummie en de dansende cobra, geschreven door Tosca Menten. Jurycommentaar: "Voorgelezen met een uitstekende intonatie, die het grappige van dit boek mooi naar voren liet komen. Ook de Engelstalige zinnen werden goed voorgelezen en uitgesproken."

Hierna trok de jury zich terug voor zijn moeilijke taak om een winnaar te kiezen. Het publiek en de kandidaten werden intussen op uitstekende wijze bezig gehouden door een groep leden van DanzArte. Zij verzorgden een dansworkshop, waaraan iedereen enthousiast meedeed.

Bij terugkeer reikte de jury aan alle deelnemers een attentie uit, bestaand uit onder andere het boek Kruistocht in Spijkerbroek. De jury riep Roos Vos uit tot winnaar van Read to Me in Bibliotheek Achterhoekse Poort.

De zes deelnemers aan de finale. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant