Jelicious, Van Katoen. Foto: Pim Geerts
Jelicious, Van Katoen. Foto: Pim Geerts Foto: Pim Geerts - Beeldopbouw

Steltlopers, stro, mime en marionetten op Theaterfestival BuitenGewoon

Algemeen

DOETINCHEM - Theaterfestival BuitenGewoon tovert Doetinchem op zondagmiddag 7 juli weer om tot decor van bijzondere voorstellingen. Acrobatiek met strobalen, steltlopers die Doetinchem mooier maken door bijzondere creaties van wol, een hilarische mimevoorstelling en een spectaculaire voorstelling met een Cyr Wheel vormen samen met andere voorstellingen de basis voor een BuitenGewone zondagmiddag.

Tijdens het festival spelen ongeveer tien theatergezelschappen, waarvan acht internationale, in totaal twintig voorstellingen. Daarbij zijn er voorstellingen die aanzetten tot nadenken of die werken op de lachspieren. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven.

Kinderen
Neem bijvoorbeeld de marionettenshow van het Italiaanse Filippo Marionette. Een klein mannetje op de fiets neemt het publiek mee op reis. Of de spectaculaire voorstelling Cyr Wheel van Dr. Dyvinetz. In een groot wiel cirkelt de artiest over het Simonsplein en voert daarbij spannende acrobatiek en dans uit.
Het Spaanse gezelschap Amer i Àfrica Circ Cia speelt Envà. Met de voorstelling wil het gezelschap de domheid van de menselijke natuur symboliseren én de acties die we daarbij tevergeefs doen om elkaar te vinden. 125 kilo menselijke massa speelt Envà met 250 kilo stro. Een voorstelling die indrukwekkend is voor kinderen én volwassenen, waarbij met name de laatste groep de diepere laag zal snappen.

Nadenken
Andere voorstellingen om over na te denken zijn er onder andere van dansgezelschap Vloeistof. Het Nederlandse gezelschap stuurt de focus van het publiek naar de grond. In de voorstelling 'Hersenvakantie' willen de dansers het publiek bewust maken van alles wat er op de grond gebeurt. Dat kan gaan van wormenpoep tot stoeptegelpatronen.
Het Franse gezelschap Compagnie Le Grand O vraagt zich in haar voorstelling 'Souvent je regarde le ciel' af hoe je in het heden kan leven als je bewust bent van de dagen die na morgen komen. Een voorstelling om bij stil te staan.

Humor
Straattheater is er ook om je lachspieren te trainen. Het Spaanse gezelschap Puntmoc brengt een hoop humor naar de Doetinchemse binnenstad. Drie broers zorgen er met hun mime voor dat je niet kan stoppen met lachen. Er kan van alles gebeuren, de heren hebben namelijk géén scenario voor hun voorstelling. De mime maakt dat ze niet mogen praten en dat is een extra moeilijkheidsgraad die hilarische momenten oplevert.
Het idee van Zwitser This Maag is al grappig genoeg op zichzelf. De artiest maakt in zijn voorstelling 'Das ist der Gipfel' van het Simonsplein een ski-gebied.

Alle voorstellingen die gedurende zondagmiddag 7 juli spelen zijn op straat en gratis te bezoeken. Het festival is voor iedereen toegankelijk. Afgelopen jaar vierde het festival haar 25-jarig jubileum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant