Scène uit 'Alleen de wind weet' waarin de Freule van Dorth wordt berecht. Foto: Annekée Cuppers
Scène uit 'Alleen de wind weet' waarin de Freule van Dorth wordt berecht. Foto: Annekée Cuppers

Openluchtspel Hermien trekt volle tribunes (foto's onder de tekst)

Algemeen

'Wat de wind weet, dat weet alleen de wind'

Door Barbara Pavinati

HARREVELD- De bezoekers nestelen zich met dikke jassen en fleecedekens op de tribune van openluchtspel 'Alleen de wind weet…'. Het is koud tijdens het blijspel dat op 10, 11 en 12 mei in de avond wordt opgevoerd door toneelvereniging Hervelo ter ere van de 200ste verjaardag van Molen Hermien. Aanvankelijk werd regen gevreesd, maar alle drie de avonden was het gelukkig droog. Zaterdag was er ook veel wind. Of de weergoden er mee speelden, want de wind speelt een belangrijke rol in het stuk.

De organisatie kijkt tevreden terug op de drie voorstellingen. Vrijdag was het praktisch uitverkocht, zaterdag helemaal en zondag een zeer goed gevulde tribune en mensen die spontaan aan de kassa een kaartje kwamen kopen, omdat ze gehoord hadden dat het zo leuk was. Nicole IJzereef: "Zo trots als Harreveld op zijn molen is, zo trots zijn wij op onze vereniging en alle vrijwilligers die het samen met ons mogelijk hebben gemaakt om op deze manier de 200ste verjaardag van Hermien te vieren!"

"alleen de wind weet
wat de wind weet
wat de wind weet
dat weet alleen de wind"

(Refrein van het lied dat voor aanvang van de drie bedrijven gespeeld werd)

Hermien heeft veel gezien en meegemaakt
De wind is een terugkerend thema is het spel, het komt terug in uitdrukkingen die gebezigd worden en geeft woorden aan sommige mysterieuze zaken die in de geschiedenis spelen, maar waarvan niemand het antwoord weet. Hermien de Molen, die door Wilma Tankink voortreffelijk een stem kreeg in de verschijning van een in een wit en ruimvallend gewaad geklede vrouw, vertelt ons wat ze in 200 jaar gezien en meegemaakt heeft. Ze staat vol trots op de bult bij de molen en houdt zo het overzicht van het verhaal dat zich aan haar voeten afspeelt. Haar verhaal begint nog voor haar geboorte en wel in 1798 met de heldhaftige Freule van Dordt. Het tweede bedrijf begint met de doop van de Van Raesfelt molen, genoemd naar de bouwer en neemt ons mee in de verhalen van bewoners van boerderij 'de Stroet' en de bezoekers en het personeel van 'Herberg de reizende man' die we in het eerste bedrijf hebben leren kennen. Het derde bedrijf kent grote sprongen in de tijd. We maken kennis met molenaar Jan Wolterink en zien hoe de eerste fiets in Harreveld zijn intrede doet. Ook wordt de rol van de Hermien in de Tweede Wereld Oorlog treffend in beeld, geluid en spel getoond. Het verhaal eindigt in 1967 wanneer de molen helemaal opgeknapt is

Hoe Harreveld met een klein clubje groot is
Het publiek vindt de voorstelling erg leuk en geeft na afloop een staande ovatie. In het hele spel wordt plat gepraat, wat voor sommigen soms lastig is om te volgen, maar wat het verhaal erg authentiek maakt en je daardoor terugneemt in de tijd. Ook door de mooie kleding en sprekende lichaamstaal van de spelers waan je je twee eeuwen terug. Er zijn bezoekers uit Harreveld, maar ook uit omliggende plaatsen. Velen komen kijken naar bekenden die meedoen, maar er zijn er ook die uit algemene interesse (voor molens) komen. Er was zelfs iemand die nu voor het eerst naar het toneel ging. Hermien trok hem over de streep. Een bezoeker vindt: "Het is leuk hoe ze met een klein clubje zoiets groots voor elkaar hebben gekregen." Er zijn compliment over de aankleding en iemand zegt: "Ze doen het goed, het verhaal zit goed in elkaar." En molen Hermien? Die staat er mooi bij!

Een scène uit 'Alleen de wind weet'. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Vanaf de molen vertelt Hermien haar levensverhaal. Foto: Annekée Cuppers
Sfeervol decor. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Prachtige kostuums die tot in detail zijn doorgevoerd. Foto: Annekée Cuppers
Sfeervolle uitlichting van het decor. Foto: Annekée Cuppers
De Freule van Dorth wordt berecht. Foto: Annekée Cuppers
De cast van 'Alleen de wind weet'. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant