Afbeelding
Foto: Iris Epping

Zaterdag zeepkistenrace Silvolde

Cultuur

SILVOLDE - Een 6 meter hoge schans op de Markt in Silvolde torent hoog boven het nieuwsgierige publiek uit. Fraaie zeepkisten worden met een lift omhoog gehesen. Zo te zien zijn er heel wat uren besteed aan het bouwen van de bolides. De spanning is in de ogen van de inzittenden af te lezen. Dan klinkt het startschot en gaat het in een razende vaart naar beneden. Langs het terras van café ‘t Centrum. Slalommend voorbij obstakels op het circuit. Eindigend in de waterbak. Dat is de zeepkistenrace in Silvolde. Zaterdag is de derde editie.

Het ludieke evenement is een initiatief van carnavalsvereniging De Metworst en café ‘t Centrum. Voorzitter Peter Pruijn vertelt: “In 2019 vierde De Metworst het 55-jarig jubileum. Vanuit de lustrumcommissie ontstond het idee voor een grote unieke dorpsactiviteit. Dat werd de zeepkistenrace.” Vanwege de coronamaatregelen moesten de remmen worden aangetrokken, maar vorig jaar mocht het weer en de belangstelling was enorm. Het is uiteraard een sportief gebeuren en er zit zeker een wedstrijdelement in, want de deelnemer met de snelste tijd wint. Maar er is bijvoorbeeld ook een prijs te winnen voor het origineelste karretje.

Een dertigtal teams bindt de strijd aan met elkaar in twee klassen: solo of duo. Ieder team gaat twee keer pijlsnel naar beneden. Het is een snelheidswedstrijd dus let de organisatie op de veiligheid. De zeepkisten worden streng gecontroleerd of ze reglementair voldoen aan de veiligheidseisen en voor de deelnemers is het dragen van een helm verplicht. Zaterdag 11 mei gaat de eerste zeepkist van de steile helling om 16.00 uur op de Markt in Silvolde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant