Het Jeugdkoor van de Nachtegalen in Neerpelt.

Het Jeugdkoor van de Nachtegalen in Neerpelt.

Foto: Ulftse Nachtegalen.

Jeugdkoor Nachtegalen bij top jeugdkoren van Europa

Muziek

ULFT – Het Jeugdkoor van de Ulftse Nachtegalen behaalde op Koningsdag op het Internationaal Muziekfestival in Neerpelt (België) de eerste prijs in de hoogste categorie, de Wimpelreeks.

Zo’n negentig koren uit zo’n twintig landen kwamen afgelopen weekend naar het gerenommeerde festival dat jaarlijks en nu voor de 72ste keer werd gehouden. De Nachtegalen deden voor de zesde keer mee op dit hoogste Europese podium. “Dit keer was het zwaar zingen. We waren ingedeeld in het Hubertustheater, waar het droog en warm was”, vertelde dirigent Ben Simmes. “Voor de geestelijke nummers, waaronder drie keer een Ave Maria, zouden we liever - zoals twee jaar geleden - in een kerk hebben gezongen, want daar komen deze werken het prachtigst tot hun recht.” 

Het koor moest dus even wennen aan de ruimte, moest de spanning van zich afzingen, de balans vinden, maar na de Ave Maria’s klonken volgens Simmes de andere nummers ‘The Nightingale’, ‘Ick voer al over Rhijne’, ‘Run to you’ en het verplichte nummer ‘Tonight’ als een klok. Hij noemt termen als kleurrijk, dynamisch, mooi in balans, loepzuiver, lichtvoetig, en mooi unisono. Na een parade van alle koren door het dorp, hoorden alle koren in de sporthal tijdens een feestelijk voor hen samengesteld programma de uitslag van de jury. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant