Trainster Pien Fukkink. Foto: Henk van Raaij
Trainster Pien Fukkink. Foto: Henk van Raaij Foto: Henk van Raaij

Unieke sporters bij Volleybal4All

Sport

VARSSEVELD - In de periode van 8 april tot en met 13 mei zijn er open volleybaltrainingen voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking in de Optisport Van Pallandthal te Varsseveld. Onder de vlag van Uniek Sporten geeft Pien Fukkink iedere maandagmiddag van 16.30 uur tot 17.30 uur een training aan Unieke Sporters tussen 5 en 18 jaar.

Door Robin Slutter

Bij Uniek Sporten wordt er gewerkt vanuit regionale samenwerkingsverbanden, ondersteund door onder anderen Fonds Gehandicaptensport en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die het sportaanbod voor mensen met een beperking bevorderen door middel van advies of het regelen van sporthulpmiddelen. Dit kunnen lichamelijke en verstandelijke beperkingen zijn, maar ook kinderen met bijvoorbeeld gedragsproblematiek, autisme of ADHD kunnen erg veel baat hebben bij de handvatten die ze tijdens het sporten aangereikt krijgen. 

Volleybal4All-trainster Pien Fukkink licht toe: “In 2017 is het initiatief ontstaan. Twee toenmalige trainsters van de plaatselijke volleybalvereniging VCV merkten dat er bijzonder weinig aanbod was voor deze doelgroep en hebben toen Volleybal4All in het leven geroepen. Zij hebben zes jaar lang met veel liefde leiding gegeven aan deze groep, maar konden het in hun eigen planning niet meer rond krijgen. Daarom zijn zij vorig jaar op zoek gegaan naar vervanging. Ik was op dat moment aan het afstuderen als bewegingsagoog aan de hbo-opleiding Sportkunde te Nijmegen en werd hier via mijn stageplek op gewezen. Ik was meteen heel erg geïnteresseerd, want ik volleybal zelf ook. Ik liep stage bij Brichbouw Sportondersteuning in Aalten, waar ze ook een sportaanbod maken voor met name volwassenen met een beperking. Daar heb ik al erg veel mooie ervaringen op mogen doen en heb er erg veel mogen leren over deze doelgroep. Hoe maak je nou bijvoorbeeld een mooi en passend aanbod voor deze groep? Die kennis heb ik daar mooi mee kunnen nemen.” 

Fukkink kijkt bij de trainingen vooral niet naar de beperkingen, maar juist naar wat de sporters wél kunnen. Van daaruit wordt de training per sporter gericht ingezet. “Ik heb nu een meisje van 5 jaar op de trainingen die natuurlijk nog niet goed met een volleybal overweg kan. In haar geval gebruiken we dan gewoon een strandbal. Het is veiliger, ze leert met een bal omgaan en zo kan ze alsnog aansluiten in de oefening waar bijvoorbeeld ook een meisje van 14 jaar aan meedoet. Daarnaast is de uitleg van de oefening belangrijk. Het moet heel erg duidelijk en heel erg gestructureerd zijn. Je geeft dus veel voorbeelden tijdens de trainingen. Soms is dit best lastig, want ik ben de enige trainster voor deze groep. Af en toe zou een extra handje erg prettig zijn.”

“Het maakt me niet uit hoe groot de groep wordt, zolang men maar weet dat het aanbod er is.”

Toch hoopt Pien dat de groep unieke volleyballers in de toekomst groter mag worden en meer Unieke Sporters weten dat het aanbod er is. Vandaar het initiatief om open trainingen te houden, waaraan mensen geheel gratis mee kunnen doen, zodat ze kennis kunnen maken met volleyballen bij Optisport, locatie Van Pallandthal. Fukkink: “Het maakt me echt niet uit hoe groot de groep wordt. Of het nou tien sporters of dertig sporters zijn, zolang men maar weet dat het aanbod er is. En of ze nu voor volleybal kiezen, of voor een andere sport. Er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel sporten waaraan ook Unieke Sporters gewoon kunnen deelnemen. We doen met ons team zelfs mee aan toernooien. Drie keer per jaar wordt er een groot toernooi georganiseerd. Daarvoor moeten we helaas wel helemaal naar Huizen bij Amsterdam rijden, maar we maken er met het team gewoon een superleuk dagje uit van. De kinderen vinden de wedstrijden natuurlijk wel heel erg spannend, want ze moeten ook tegen volwassen spelen. Er worden altijd volleyballers uit bijvoorbeeld de eredivisie geregeld die mee komen spelen. Dat maakt het extra spannend, maar ook extra leuk. En na de tijd gaan we met de kinderen lekker patatjes eten bij de McDonald’s en dat maakt de dag helemaal compleet.”

Binnen de gemeente Oude IJsselstreek is er veel samenwerking met de buurtsportcoaches van Helpgewoon Buurtsport. Zij werken aan de invulling en uitvoering van het gemeentelijk sportbeleid en is hierin de organisatie op het gebied van sportstimuleringsactiviteiten en het ondersteunen van verenigingen. Landelijk bieden inmiddels meer dan 4.350 sportclubs Uniek Sporten aan in de meest uiteenlopende sporten. Van judo, blindenvoetbal, aikido, paardrijden en rugby tot free running, handboogschieten en tafeltennis. Het aanbod is bijzonder groot en bereikbaar voor iedereen. Voor meer info over Volleybal4All kunt u contact opnemen met Pien Fukkink via volleybal4all@hotmail.com of via 06-11505298. Voor informatie over de diverse sporten die regionaal en landelijk aangeboden worden voor Unieke Sporters kunt u terecht op de website.

unieksporten.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant