Directeur Daniël Lentink bij de nieuwe pers.

Directeur Daniël Lentink bij de nieuwe pers. 

Foto: Roel Kleinpenning

Nieuw staalpers ging door het dak

Zakelijk

Varsseveld – Vorige week melden we in onze krant al dat bij metaalwarenfabriek Lentink op een niet alledaagse manier een nieuwe staalpers werd geplaatst. Daarbij ging letterlijk (een stukje) van het dak van de fabriekshal eraf. Een minutieuze operatie. Al vanaf het vervoer van het gevaarte vanuit de Zwitserse fabriek in Gettnau waren er heel wat hobbels te nemen, alvorens men op 19 april in de loop van de ochtend opgelucht adem kon halen. De machine was veilig geland.

Door Reinier Kroesen

Lentink produceert en assembleert voor diverse branches waar men metalen onderdelen toepast. Van kleinere producten zoals schakels voor transportbanden, afwateringsroosters, tuinborderranden van cortenstaal tot douchegoten. Maar evenzogoed onderdelen voor brandhaspels/ kasten. Verder is Lentink gespecialiseerd in behuizingen voor cv-ketels, hybride systemen en warmtepompen. Lentink levert aan grote gerenommeerde merken, in heel Europa. Voor al die producten begin je met een vlakke metalen plaat, die door een zware pers in de gewenste vorm gedrukt wordt. Daarna worden openingen gestanst voor schroefgaten, ventilatie, of om doorvoeren aan te kunnen brengen. Tot slotte worden de onderdelen geassembleerd, gepoedercoat en gemonteerd.

Nicht im Frage
En om die beginstap, het persen draait dit verhaal. Bij Lentink was behoefte aan een machine die grote hoeveelheden geperste delen op een continue hoog kwaliteitsniveau kan leveren. Voor dit doel werd in Zwitserland een pers op maat gebouwd, met een capaciteit van 400 ton. Het transport naar Nederland bleek niet eenvoudig. Vervoer over de weg van Zwitserland via Duitsland was vergunning technisch voor de Duitse autoriteiten ´nicht im Frage´ voor het gevaarte. En, niet alle bruggen en viaducten bleken berekend op het immense gewicht. Daarop werd gekozen voor transport over water, via de Rijn, richting de haven van Rotterdam. Vandaaruit ging de route weer terug over de weg, richting Varsseveld.

Flinke bui 
Vrijdag 19 april zou de pers via een opening in het dak naar binnen getild worden met twee kranen. Vanwege de hoogte (6 meter) kon deze niet over de grond via een roldeur naar binnen. Jeroen Gesink van Lentink meldde me per app vooraf dat het aan het eind van de ochtend zou gebeuren. Later kwam bericht dat het vroeg in de morgen zou worden, in verband met de verwachte windkracht. Op de dag zelf, als het dak net open is valt er een flinke bui. In de fabriekshal wordt alles zover als mogelijk weer drooggemaakt. Dan laten de kranen de pers door het dak zakken, de opening is maar net groot genoeg, het blijkt precisiewerk. Na een half uur komt de nieuwe machine op de extra verstevigde vloer tot rust. Daarbovenop wordt gedurende deze weken nog een extra gedeelte aangebracht voor alle elektronica. Daarna kan de pers in werking worden gesteld.

Complexe producten
Directeur Daniël Lentink: “Het is een excenter pers. Met een vliegwiel wordt de beweging (of wel energie) omgezet in een vervorming van het metaal dat in de pers ligt. Omdat deze in staat is veel extra energie te leveren kan er aan één product in een zeer korte tijd veel vervorming plaatsvinden. En dat in een hoog tempo. Dit maakt de pers geschikt voor complexe producten zoals bijvoorbeeld beugels die én gesneden, gebogen en voorzien moeten worden van gaatjes, én een ingedrukte tekst. Omdat deze pers ook kan werken met brede rollen metaal hebben we meer mogelijkheden. De nieuwe pers zal veel ingezet worden voor de solar industrie, zoals onderdelen en montagemiddelen voor zonnepanelen.”

Klimaatneutrale productie
Daniël: “Vorig jaar is de droogoven van één van onze poedercoatstraten vervangen. Deze gasgestookte oven is vervangen door een hybride systeem die zowel op elektriciteit als gas gestookt kan worden. Deze is voorbereid op de komst van waterstof. De tweede oven staat op de nominatie om vervangen te worden zodat we op de poedercoatafdeling gasloos kunnen werken. Hierdoor, en door de forse hoeveelheid zonnepanelen die in 2021 op onze daken zijn gelegd, maken we wederom een forse slag om klimaatneutraal te produceren. Om ook in de toekomst te kunnen blijven leveren aan onze internationale klanten moeten we hier wel in mee. Daarnaast zijn we van plan om een nieuwe lasersnijmachine toe te voegen aan onze bestaande snijcapaciteit. Al met al praat je hierdoor over opnieuw forse investeringen. Maar, voorop blijven lopen en continue investeren is de enige manier om hier in Nederland te blijven produceren, zeker nu de loonkosten hard omhoog gaan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant