Herdenkingsmonument Etten.
Herdenkingsmonument Etten. Foto: Roel Kleinpenning

De week van de vrijheid

Maatschappij

SILVOLDE/TERBORG - Vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend en dus is bewustwording ervan belangrijk. Daarom organiseren het Almende College en de Bibliotheek Achterhoekse Poort de themaweek Vrijheid. Deze vindt plaats van maandag 25 maart t/m donderdag 28 maart. In deze week, 79 jaar na de bevrijding van de omgeving van Silvolde/Terborg door de Canadezen, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de thema’s vrijheid en oorlog.

Op het Almende College zijn diverse gastsprekers uitgenodigd die gastlessen verzorgen rondom dit thema voor 3 HAVO/VWO, zoals Stichting Veteranen en Reddingshonden. Leerlingen uit de bovenbouw HAVO/VWO kunnen o.a. gastlessen bijwonen die de Slag om Arnhem behandelen. Ook kunnen zij meer te weten komen over de lokale geschiedenis van Terborg/Silvolde. Leo Marriët vertelt over Kasteel Schuylenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. En Aggie Daniëls laat tijdens een wandeling leerlingen het verborgen Joodse leven van Terborg zien. 

Marcel Rözer en Jean Kreunen
Op dinsdag 26 maart om 13.25 uur, geven Marcel Rözer en Jean Kreunen beiden een lezing op het Almende College (locatie Isala). Deze zijn ook te bezoeken door externe geïnteresseerden. Marcel Rözer geeft een lezing over zijn boek “Zo vader”, waarin de speurtocht naar zijn familie die fout was tijdens de oorlog centraal staat. Voormalig directeur van het Achterhoeks Museum 1940-1945 Jean Kreunen vertelt over zijn eerste kennismaking met oorlogspullen en neemt het publiek mee terug naar de oorlogsjaren aan de hand van voorwerpen, documenten en foto’s. Hij deelt indrukwekkende achtergrondverhalen en amusante anekdotes over zijn verzameling, die tegenwoordig te bezichtigen is in het Oorlogsmuseum in Overloon.

Ad van Liempt
Op dinsdag 26 maart om 19.30 uur geeft Ad van Liempt in de Bibliotheek Terborg een lezing over het jaar 1945 en de chaotische tijd vlak na de bevrijding. 1945 was het jaar van de feestelijke intocht van de geallieerde troepen, van de tomeloze vreugde in Hollands straten – en toch geen jubeljaar. Daarvoor was er te veel om over te treuren. De duizenden doden in het westen, als gevolg van de hongersnood. De meedogenloze represailles van de bezetter, die talloze gezinnen in rouw dompelden. En vooral het vergeefs wachten op al diegenen die niet terugkwamen. In mei drong langzamerhand het besef door dat uit de Joodse gemeenschap 102.000 onschuldige mensen in de vernietigingskampen waren vermoord. Om hun ras. Het duurde lang voordat Nederland weer op een ordelijke samenleving begon te lijken. Bevrijding, jazeker, maar in het jaar waarin Nederland zijn vrijheid terugkeer, groeide de problemen de inwoners boven het hoofd.

Tevens zal Ad van Liempt tijdens deze lezing aandacht besteden aan De 46 van Rademakersbroek. Van 3 april t/m 6 mei wordt hier ook een tentoonstelling aan gewijd in de Bibliotheek Terborg: Geef de namen een gezicht. Deze tentoonstelling is in bruikleen van het Onderduikmuseum Aalten. Leerlingen van het Almende College zullen deze tentoonstelling in de themaweek op school bezoeken. 

Aanmelden
Voor de lezingen op het Almende College (Terborgseveld 75, Silvolde) zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via www.achterhoeksepoort.nl of 088-0062929. Ook voor de lezing van Ad van Liempt in de Bibliotheek Terborg, is het nodig om hier van tevoren een plek te reserveren. Deelname aan de lezingen is gratis.