Josje met paard Wiske en hond Storm
Josje met paard Wiske en hond Storm Foto: PR.

Huisdieren van tegenwoordig

OUDE IJSSELSTREEK - Huisdieren zijn hartstikke gezellige beesten en vrienden voor het leven. Of het nu een vrolijke hond is die je opwacht na een dag school of een vis die je toekijkt bij het leren van je toetsen. Je wordt er altijd wel vrolijk van, of soms toch niet? Je hebt vast wel eens geen zin om het konijnenhok te verschonen of de hond uit te laten. Helaas is een huisdier hebben niet alleen maar leuk, maar levert het je ook veel werk op.

Door Josje en Hilde

Verantwoordelijkheid
‘Ik beloof dat ik alle klusjes zal doen en het huisdier goed verzorg.’ Dat zeggen veel kinderen wanneer ze een nieuw huisdier krijgen, maar snel zul je zien dat het veel meer werk is dan je denkt. Het is hartstikke gezellig om extra gezelschap in huis te hebben, maar er moet ook goed gezorgd worden voor het beestje. Uitlaten, verschonen of je huisdier wassen is nou niet bepaald waar je zin in hebt als je je verheugt op een dagje lekker chillen. Toch is het nodig, maar wie zorgt er uiteindelijk voor? Waarschijnlijk vooral je ouders.

Soorten huisdieren
De meeste mensen denken bij een huisdier aan een hond, cavia, konijn of een kat, maar je hebt ook huisdieren die wat unieker zijn. Sommige mensen hebben een ocelot, minivarken, tamme rat, chinchilla, kameleon, slang, spin en zelfs een krab in huis. Ook zijn er dieren die illegaal zijn om in huis te hebben. In 2024 heeft de minister besloten dat we nog maar 30 soorten zoogdieren als huisdier mogen houden. Dat is veel beter voor het dier zelf en de veiligheid van de mens.

Verschillende verzorging
Honden en katten kunnen niet dezelfde verzorging krijgen net zoals bij vogels en konijnen. Ze eten ander eten en hebben een ander verblijf nodig, maar hoe weet je nou wat echt goed is? Je zou zeggen: konijnen mogen fruit en daarom geven sommige jongeren hun konijn een hele mandarijn, terwijl dat helemaal niet goed voor konijnen is. Het is ook lastig om te weten wat ze nou wel mogen en wat niet. Het beeld van een aap met een banaan in zijn hand is bij veel mensen er met de paplepel in gegoten, toch klopt er weinig van. Apen eten in het wild sowieso geen bananen en eigenlijk zijn bananen helemaal niet zo goed voor ze. Natuurlijk is een aap geen huisdier, maar zo’n misverstand bestaat ook bij veel huisdieren.

Populairste dier in Nederland
Eigenlijk iedereen kent hem wel. Een schattig, harig beestje met puntige oren. De kat! De kat is het populairste dier in Nederland. Samen met de hond en aquariumvissen staat hij in de top 3. In Nederland hebben we ruim 3 miljoen huiskatten en ongeveer 2 miljoen honden. Andere dieren zoals vogels, konijnen, hamsters en cavia's zijn ook heel populair.

Slimme dieren
Heb je wel eens van hulphonden gehoord? Deze honden kunnen politiehonden, blindengeleidehond, therapiehonden, maar ook nog heel veel andere soorten honden zijn. De honden zijn dan speciaal opgeleid zodat ze je kunnen helpen met dingen. Er zijn niet alleen hulphonden, maar ook hulpkatten en er zijn verschillende soorten therapieën waar dieren bij helpen. Eén van die therapieën is bijvoorbeeld koeien knuffelen. Koeien knuffelen geeft een ontspannend en rustgevend gevoel. Voor therapie met dieren worden allemaal soorten dieren ingezet waaronder: knaagdieren zoals konijnen, paarden, vogels en nog veel meer. Het kan helpen tegen depressie en andere problemen.

Zo zie je maar weer dat huisdieren hebben heel leuk kan zijn, maar ook heel veel werk is. Je hebt veel verschillende bijzondere huisdieren en sommige zijn superintelligent! Ze zijn speciaal opgeleid en ze helpen je met allerlei problemen. Zolang je de slapende hond maar niet wakker maakt! ;-)

Hilde met haar hond. Eigen foto.