Feestelijk moment in de tuin van mevrouw Robben. Foto: Reinier Kroesen
Feestelijk moment in de tuin van mevrouw Robben. Foto: Reinier Kroesen

'Lokaal initiatief maakt duurzame energie bereikbaar'

Algemeen

ULFT – De lokale Coöperatie Echt Energie biedt huiseigenaren met onvoldoende eigen financiële middelen toch de mogelijkheid zelf zonnepanelen aan te schaffen. Later betalen ze dit terug via de besparing op stroomkosten. Het door vrijwilligers gerunde project regelt de administratie, medewerkers kopen de panelen in en plaatsen die op de daken. Na een oproep in deze krant meldden zich honderden belangstellenden. Afgelopen vrijdagmiddag werd symbolisch de eerste installatie in werking gesteld bij mevrouw Robben aan de Grote Beer in Ulft.

Door Reinier Kroesen

De Coöperatie Echt Energie is een initiatief van Hein van Groningen, Gerrit Vossers, Henk Hengeveld, Gerard van Balveren en Otto Willemsen. Een uitvloeisel van hun werkzaamheden als leden van de werkgroep Duurzame Energie Oude IJsselstreek. Sinds 2012 zochten zij als vrijwilligers van die club naar een oplossing om meer zonne-energie op te wekken in de gemeente. Niet zo draagkrachtige huizenbezitters kunnen zonnepanelen verkrijgen, zonder vooraf te investeren. In plaats van reguliere betaaltermijnen aan de oude energieleverancier dragen ze nu elke maand een gedeelte van de bespaarde energiekosten af aan de Coöperatie. Zo wordt de aanleg terugbetaald, gespreid over tien jaar. Per saldo houdt men elke maand gelijk al geld over, het rendement is groter dan de investering. Op een congres in Hilversum bleek twee jaar geleden de opzet van het plan uniek te zijn voor Nederland.

Uitbreiding
Om het project van de grond te tillen werd in 2014 de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) opgericht. Echt Energie regelt de aanschaf van zonnepanelen, plaatsing en administratieve zaken zoals teruggave van BTW. De Coöperatie biedt tien jaar garantie, deelnemers worden gelijk lid, en mogen meebepalen welke duurzaamheidsprojecten nog meer opgezet worden. Gerard van Balveren: "De gemeenten Doetinchem en Bergh toonden al belangstelling. Echt Energie wil het project uitbreiden naar andere delen van de Achterhoek, met lokaal werkende contactpersonen. In eerste instantie is het streven één miljoen kWh aan stroom op te wekken, met meerdere gemeenten kan dit oplopen tot tien miljoen kWh."

Oplevering
Na een oproep in de Gelderse Post in april hebben zich ongeveer driehonderd potentiële klanten gemeld. Naar verwachting worden deze maand nog eens twintig zonnepaneelinstallaties opgeleverd. Op 9 oktober, exact om 12.00 uur werd de eerste opstelling in Ulft ingeschakeld. Toevallig een zonovergoten nazomermiddag, zodat de energieteller al gelijk terug begon te lopen. In de achtertuin van mevrouw Robben verzamelden zich medewerkers van de Coöperatie en Beter Duurzaam uit Didam, die de uitvoering realiseerden. Met een glas champagne in de hand werd symbolisch een zonnepaneel onthuld. Van Balveren, spreker namens de Coöperatie memoreerde dat het ook nog eens de landelijke Dag van de Duurzaamheid was. Puur toeval, maar een mooie bijkomstigheid. 


www.echtenergie.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek