Jelle Brandt Corstius. Foto: Martijn van den Dobbelsteen
Jelle Brandt Corstius. Foto: Martijn van den Dobbelsteen

Theatercollege door Jelle Brandt Corstius

Algemeen

DOETINCHEM – Op dinsdag 27 oktober geeft reisjournalist Jelle Brandt Corstius in Schouwburg Amphion in Doetinchem een bijzonder theatercollege. Daarin neemt hij het publiek mee op winterreis door Rusland. Begeleid door bayan-speler Oleg Fateev leert men hoe te overleven in een land dat zo tot de verbeelding spreekt. Een land vol absurditeiten en bijzondere mensen.

De Russische winter is lang. In oktober vallen de eerste sneeuwvlokken, en pas aan het eind van mei smelten de laatste sneeuwresten weg. En dat is in Moskou; op andere plekken kan de winter nog veel langer duren. En koud wordt het ook: sneeuwstormen, vallende ijspegels en bevroren accu's maken het leven moeilijk. Maar het is ook een tijd van sprookjesachtige landschappen en liederen zingen bij de open haard.

In dit theatercollege gaat het publiek mee op winterreis door Rusland. Jelle doceert over de ontberingen in het grootste land ter wereld. Hoe een bezoek bij een afgelegen rendierbrigade in Russisch Lapland te overleven? Waar kan men op zoek naar ruimte-afval in een Siberische hoogvlakte? Voor avontuur hoeft men in Rusland niet ver te reizen: een brand in het eigen Moskouse appartement wordt door de brandweer geblust met sneeuw. En op een datsja van vrienden kan men een passerende auto uit de sneeuw helpen, en na afloop samen dronken worden.

Jelle Brandt Corstius: "Het idee voor dit theatercollege ontstond doordat ik zo vaak door mensen word aangesproken over Rusland. Ik wilde graag een avond organiseren waar mensen kennismaken met míjn Rusland, in al zijn schoonheid en rauwheid. Het zou mooi zijn als na afloop van de avond het publiek zelf ook een beetje het gevoel heeft door Rusland te zijn gereisd. Dan is de avond voor mij geslaagd."

Brandt Corstius zal muzikaal worden begeleid door Oleg Fateev. Hij is geboren in Moldavië en reist de hele wereld over met zijn bayan, een Russische accordeon. Oleg heeft opgetreden met artiesten als Herman van Veen, Nynke Laverman en Mathilde Santing. Daarnaast was hij actief als muzikaal leider, componist en arrangeur bij diverse theatergezelschappen, waaronder het Ro Theater. Oleg Fateev zal op zijn eigen karakteristieke wijze de verhalen van Jelle een Russische sfeer meegeven.

Aanvang van de voorstelling is om 20.30 uur. Reserveren: www.amphion.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant