Ruud van Dongen en Jaimy Duijvestijn van de Rabobank bij de nieuwe bus van de voedselbank.
Ruud van Dongen en Jaimy Duijvestijn van de Rabobank bij de nieuwe bus van de voedselbank.

Derde koelbus voor Voedselbank

Algemeen

Dankzij Rabo Coöperatiefonds

LICHTENVOORDE - "Wij zijn in het bezit van het HG-certificaat. Dat betekent dat wij ons moeten en willen houden aan alle voorwaarden. Zorgdragen voor voedselveilig vervoer hoort daar ook bij.", vertelt Elly Spekschoor van de Voedselbank Oost Achterhoek.

Door Kyra Broshuis

Het is te danken aan het bekende Rabobank Coöperatiefonds dat deze derde koelbus aangeschaft kon worden. "Onze leden hebben gekozen en dit plan is op de eerste plaats geëindigd. Dit project kreeg ook van alle regio's de meeste stemmen", vertelt Jaimy Duijvestijn van de Rabobank Noord- en Oost Achterhoek die samen met collega Ruud van Dongen bij de ingebruikname van de bus aanwezig is. De Voedselbank Oost Achterhoek heeft een bedrag van 10.000 euro ontvangen voor de aanschaf van de bus. "Voorheen huurden wij bijna wekelijks een koelbus om het voedsel zo goed en veilig mogelijk bij onze cliënten te brengen. Goed en veilig volgens alle regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook een voedselbank moet zich houden aan deze regelgeving en de NVWA ziet toe op het naleven. De koelbus heeft de voedselbank nodig om gekoelde producten, diepvriesproducten en ingevroren producten op de voorgeschreven temperatuur bij haar cliënten te krijgen", zo vertelt Elly Spekschoor.

Begeleiding naar onafhankelijkheid
De Voedselbank Oost-Achterhoek werkt met ruim 100 vrijwilligers en heeft op dit moment 320 cliënten, bijna 100 minder dan een jaar geleden. "Een cliënt is meestal een heel gezin, in enkele gevallen een alleenstaande. De aanvraag, die altijd door een hulpverlener moet worden gedaan, moet voldoen aan twee voorwaarden. Het leefgeld per maand mag niet uitkomen boven €110,- + €70,- voor elk gezinslid. Dat wordt gecontroleerd. De grootte van het pakket is afhankelijk van de gezinsgrootte en bevat in ieder geval brood en broodbeleg, vlees en zuivel en afhankelijk van de aanvoer: groente, aardappelen, fruit, eieren, wasmiddelen, tandpasta en dergelijke. Daarnaast moet er een erkende hulpverlener ingeschakeld zijn om het gezin te begeleiden naar onafhankelijkheid. Maximaal drie jaar achter elkaar kan een gezin gebruik van maken van de voedselbank, bijzondere noodsituaties uitgezonderd."
De voedselbank, gevestigd in een pand aan de Mercatorstraat in Lichtenvoorde, is bedoeld voor mensen uit de gemeenten Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk, Aalten en Oude IJsselstreek. Een cliënt maakt gemiddeld 14 maanden gebruik van de voedselbank.

Verschillende pakketten
Er worden verschillende pakketten samengesteld; voor 1 persoon, voor een klein gezin, een groot gezin en een pakket zonder varkensvlees. "Meer verschillende pakketten kunnen we niet realiseren, dat is onder andere logistiek gezien niet mogelijk." De voedselbank werkt met cliëntnummers om de privacy van de cliënten te waarborgen.
De Voedselbank Oost Achterhoek is qua verspreidingsgebied de grootste voedselbank van Nederland. Voor de toekomst worden er weer meer cliënten verwacht. "Dat heeft dan vooral te maken met de statushouders die naar onder andere de gemeente Berkelland komen", zo legt Elly Spekschoor uit.


www.oost-achterhoek.voedselbankennederland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant